12 oktober 2007 -
De meeste Britse managers weten geen werkklimaat te creëren waarin werknemers vrijelijk praten over hun ambities. Meer dan de helft van de werkenden zegt zelfs zijn of haar carrièreplannen geheim te houden voor de baas. Dit blijkt uit onderzoek van HR consultancy bureau BlessingWhite.
Ervaring
Hoe jonger de werknemer, hoe minder open hij of zij is over zijn ambities. Bijna tweederde van de 16-24 jarigen spelen niet volledig open kaart over hun carrièredoelen. Vooral natuurlijk omdat ze eerst ervaring op willen doen en dan pas verder gaan kijken. Bovendien zijn ze vaak nog onzeker over hun functie en de manier waarop hun manager hen ziet. Van de 35-44 jarigen vertelt de helft daarentegen openlijk aan hun baas wat ze willen bereiken. Zij weten immers beter wat ze willen en zijn meer gericht op het realiseren van hun ambities. Toch kunnen managers hun personeel helpen betere keuzes te maken als ze hen aanmoedigen over hun doelstellingen te praten.
Dromen bespreekbaar maken
Tom Barry, managing director van BlessingWhite: "In plaats van gewoon maar te zien wat er gaat gebeuren, moeten werknemers een actieve rol gaan spelen in het uitstippelen van hun eigen carrière. Alleen dan kunnen werkgevers hen immers ook helpen hun doelen te bereiken. Managers moeten op hun beurt de communicatie met hun mensen over hun carrière stimuleren. En dit dus niet alleen in het jaarlijkse functioneringsgesprek aan bod laten komen. Hoe moeilijk ze het ook vinden om hoop, dromen en waarden te bespreken en die bovendien te koppelen aan de waarden en doelstellingen van de onderneming. Maar willen ze dat de werknemers betrokken – en dus productief – blijven, dan zullen ze wel moeten."
De managers kunnen natuurlijk zelf ook een paar seconden per dag meer besteden aan het tonen van interesse in jonge werknemers. Dan zijn die werknemers ook meer uitgenodigd om hun ambities te noemen.