Culturele diversiteit leidt tot winst, creativiteit en betere sfeer
10 oktober 2007 -
Zowel allochtone als autochtone medewerkers vinden dat culturele diversiteit op het werk winst oplevert. Juist door de mix van achtergronden kunnen teams productiever en creatiever zijn, kunnen bedrijven (nieuwe) kansen pakken en verbetert de sfeer en de interne bedrijfscultuur. Dit blijkt uit onderzoek door Bureau Aetios in opdracht van Manpower onder 1200 autochtone en allochtone werknemers.
Waarderen verschillen
Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower: "We hebben dit onderzoek gedaan omdat we het belangrijk vinden te kijken naar de kansen die onze steeds meer multiculturele wordende samenleving aan bedrijven kan bieden. Dit onderzoek laat zien dat het nieuwe talent in Nederland vindt dat integratie meer is dan ´op elkaar gaan lijken´. Het is het waarderen en benutten van verschillen, met als gevolg: een beter bedrijfsresultaat, meer creativiteit en een prettiger bedrijfscultuur. Op een goede manier gebruik maken van culturele diversiteit kan bedrijven helpen in te spelen op de veranderende thuis- en internationale markt."
Invulling ambitie
De invulling van ambitie verschilt binnen de diverse culturen, blijkt uit het onderzoek. Autochtonen geven vaker blijk van een vorm van ambitie, die sterk persoonlijk getint is. Competitie met anderen is minder van belang, en succes wordt minder afgemeten aan de maatschappelijke of carrièrepositie die men in vergelijking met anderen heeft bereikt. Allochtonen vertalen ambitie vaker in het willen beklimmen van de maatschappelijke ladder, het willen bereiken van een hoge maatschappelijke positie en de (financiële) status die daarbij hoort. De invulling van ambitie is minder strikt persoonlijk, maar wordt afgemeten aan zichtbare factoren: de positie van anderen, de status en goederen die men verwerft.
Onbenut potentieel
Allochtonen zijn positiever over de manier waarop hun eigen werkgever omgaat met diverse culturen dan autochtonen, maar ze zien nog wel veel onbenut potentieel. Volgens hen heeft dat drie redenen:
-werkgevers weten onvoldoende hoe allochtoon talent te werven en behouden
-er is weinig zicht op cultuurspecifieke kennis en kunde en de kansen die daarvan uitgaan
-er zijn nog steeds missers in communicatie en beoordeling
Wat kan de werkgever doen en wat levert het op?
Indien werkgevers willen winnen in de veranderende wereld van werk, zullen ze het onbenutte potentieel moeten inzetten. Volgens de ondervraagden kunnen ze dat doen door geen enkele cultuur als een aparte categorie te behandelen. Verder is het van belang ieders cultuurspecifieke bijdrage op waarde te schatten en te integreren in de bedrijfsvoering. En om meer zicht te verwerven op het aantrekken van allochtoon talent en de daarbij horende interculturele communicatie.
Werkgevers zorgen hierdoor dat ze een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt hebben, ze kunnen zo inspelen op de veranderende thuis- en internationale markt, ze realiseren een betere bedrijfssfeer met gemotiveerde medewerkers en een beter bedrijfsresultaat en tenslotte biedt het ze meer zicht op kansen en geeft het meer slagkracht om die te benutten.