5 oktober 2007 -
Bedrijven die uitblinken worden geleid door briljante managementteams, eerder dan door een eenzame ondernemer. Maar na verloop van tijd raakt het team uitgeblust; sommigen verlaten het bedrijf, anderen nemen binnen het bedrijf nieuwe uitdagingen aan, nog anderen stoppen er gewoon mee. Luke Johnson, de Britse voorzitter van Channel 4 en CEO van durfkapitalist Risk Capital Partners, spreekt in dat verband van 'the seven-year itch'
Zevenjarige cyclus
‘The seven year itch’is een proces dat eigen is aan de mens en verwijst naar een cyclus van ongeveer zeven jaar waarbij alle cellen van het lichaam minstens één keer zijn vervangen. Na 7 jaar is de rek er zelfs binnen het beste managementteam uit. Daar zijn verschillende redenen voor:
1. Succes verandert managers
Naarmate men status en rijkdom vergaart, groeit bij menig manager het besef dat zij en enkel zij aan de basis van alle goede ideeën en doorbraken lagen. Ze doen vanzelfsprekend ook het meeste werk en verdienen dus het meeste applaus. Resultaat: wrevel en wrok.
2. De persoonlijke situatie van managers verandert
Ze huwen, scheiden, krijgen kinderen en wijzigen hun prioriteiten. Ze verdienen meer geld, de honger naar meer verdwijnt, ze willen zich settelen... Daar is niets fout mee, maar deze mensen vallen steeds vaker uit de boot. <
3. Managers worden ziek
Zowel Paul Allen (Microsoft) en Steve Wozniak (Apple) moesten hun levenswerk beëindigen vanwege slepende ziektes. Hun respectieve zakenpartners Bill Gates en Steve Jobs zetten de zaak voort.
4. Sommige managers gaan onderdoor aan het succes
Vele voelen zich geroepen om zaken op te starten, maar de druk die het leiden van een bedrijf met 1.000 of meer werknemers met zich meebrengt vereist andere talenten en vaardigheden.
5. Managers leggen de schuld bij anderen
Ook met falen moet een managementteam leren omgaan. Plots weten we ook dat andermans ideeën van bij de start gedoemd waren om te falen. Daarna komen de rechtszaken, met als winnen de partij de advocaten en de topmanagers die een mooie gouden handdruk versieren.
Conclusie
Directiekamers zijn artificiële broedplaatsen voor wangedrag, waar mannetjesdieren vergiftigd worden door het machtsspel. Winnende managementeams gaan uiteindelijk uit elkaar, vaak met wrok en wrevel. De les is: maak het beste van de goede tijden, meestal duren ze niet eeuwig.
Bron:Financial Times, Express.be
Erg negatief allemaal. Het is eerder zo dat managers specifieke competenties hebben die maar een korte tijd nodig zijn voor een bedrijf. Een bouwer of veranderaar verveelt zich dood in een bedrijf waar maar weinig aan de hand is, dan zoek je een nieuwe uitdaging. Aan de andere kant is een manager die de competentie heeft om een bedrijf draaiende te houden in de war raakt als er sprake is van een veranderproces.
Dat mensen uiteindelijk ruzie krijgen heeft vaak een oorzaak in het reilen en zeilen van het bedrijf.
heer John Montana
|
|
9
-
10
-
2007
|
07
:
13
uur
1. Succes verandert managers
Als ze ook het 'niet succes' in rekening brengen, weten wat niét succesvol is, vergroot dit de ervaring.
2. De persoonlijke situatie van managers verandert.
Niks is tijdelijk. Als je bewust rekening houdt met veranderingen, worden die verrijkingen.
3. Managers worden ziek
Hangt ervan af wat de oorzaak van de ziekte is. Is die werkgebonden dan is er duidelijk iets verkeerd aan de gang. Kwestie is om op tijd in te grijpen. Het bedrijf blijft heus wel bestaan indien de manager er even niet is.
4. Sommige managers gaan onderdoor aan het succes
Blijf met je beide voeten op de grond.
(Niet letterlijk natuurlijk, anders krijg je je broek niet aan 's morgens ... )
Indien je talenten en vaardigheden nodig hebt omdat de ontwikkeling van het bedrijf dit vragen, en je hebt die zelf niet,huur die in.
5. Managers leggen de schuld bij anderen
Kinderachtig. Kom op voor je fouten, erken ze en herken ze. Handel ernaar. Zorg dat je een fout maar 1 keer maakt.
Conclusie
Weet als manager wanneer je moet vertrekken, of wanneer het tijd is om iets anders te beginnen.