Alcoholmisbruik maakt werknemer ziek, en werkgever ook
19 september 2007 -
Twee van de vijf Britse managers geloven dat drankmisbruik een van de belangrijkste redenen van ziekteverzuim is. En als de werknemers wel op komen dagen na een nacht doorhalen, presteren ze ondermaats. Een derde van de werkgevers denkt bovendien dat hetzelfde geldt voor drugsgebruik. Dit blijkt uit onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development.
Kosten
De situatie wordt nog gecompliceerder dankzij de wijdverspreide apathie en onwetendheid onder managers over hoeveel ziekteverzuim hun onderneming nou eigenlijk kost. Een derde tast daarover zelfs compleet in het duister, zo blijkt uit ander onderzoek van Unum. Uit het CIPD onderzoek blijkt dat veel bedrijven bovendien geen beleid hebben om alcohol- en drugsmisbruik onder hun werknemers aan te pakken.
Behandeling
Minder dan vier van de tien werkgevers biedt ondersteuning aan werknemers die na een afkickperiode terug aan de slag gaan. Nauwelijks de helft biedt psychologische hulp of aanvullende gezondheidsdiensten aan werknemers die vechten tegen een drank – of drugsprobleem. Dit ondanks het feit dat binnen ondernemingen waar dit wel geregeld is, meer dan 60 procent van de werknemers succesvol in dienst blijft na dat probleem effectief aangepakt te hebben.
Communicatie en training
Ben Willmott, adviseur bij het CIPD: "Het actief ondersteunen van werknemers met alcohol- of drugsproblemen blijkt in de praktijk te resulteren in een hoog terugkeergehalte naar de werkvloer. Maar ondernemingen moeten hun beleid op dat gebied wel duidelijk communiceren; anders hebben de werknemers ook geen handvat om te erkennen dat ze een probleem hebben en hulp nodig hebben. Juist dat communiceren ontbreekt nog in veel ondernemingen. Ook het trainen van managers in het herkennen van alcohol- en drugsmisbruik is essentieel. Toch doet maar een derde van de ondernemingen dit."
22 procent van de Britse werkgevers test zijn personeel op alcohol- en drugsgebruik; een tiende wil dit in de toekomst gaan doen. Zes van de tien werkgevers verbiedt alcoholconsumptie in hun bedrijf; een kwart ook tijdens bedrijfsborrels en – festiviteiten. Bijna een derde heeft in de afgelopen twee jaar wel eens iemand ontslagen vanwege alcoholproblemen.