CFO’s blind voor tekort aan financiële professionals
17 september 2007 -
Slechts een derde van de financieel managers hebben een actieve wervingsstrategie voor hun afdeling geïmplementeerd. En dat ondanks een wanhopig tekort aan goede, nieuwe werknemers en het veelvuldige vertrek van gekwalificeerd personeel. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte en de Economist Intelligence Unit.
Strategisch inzicht
Volgens Marcus Boyle, hoofd financiële consultancy van Deloitte hebben veel financiële afdelingen simpelweg geen oog meer voor het werven van talent. "De vraag naar goede financiële professionals overtreft het aanbod, maar weinig bedrijven doen moeite om de beschikbare toppers binnen te halen." De meest gewilde professionals zijn degenen met ervaring in financiële planning en analyse, oftewel degenen die helpen bepalen welke koers een onderneming zou moeten varen. "Goede strategische beslissingen kunnen niet genomen worden zonder uitgebreide data om die te ondersteunen. Planners en analytici – tevens vaak de toekomstige CFO’s – zijn daarbij onmisbaar. Maar tevens het moeilijkst te vinden."
Carrièreperspectief Hoewel meer dan vier van de tien CFO’s zeggen dat ze speciale programma’s hebben om hun beste mensen te helpen zich verder te ontwikkelen, is het gebrek aan carrièreperspectief een van de belangrijkste reden waarom getalenteerde medewerkers hun financiële functie de rug toekeren. Sabri Challah, hoofd consultant menselijk kapitaal bij Deloitte: "Ondernemingen moeten zich veel meer richten op datgene waar hun werknemers warm voor lopen. Uitdagingen bieden, meer betrokkenheid creëren, meer kansen bieden. En dat is de taak van de CFO zelf. Degenen die dit delegeren, kunnen er bijna zeker op rekenen dat hun talenten niet lang blijven."
Doorgroeimogelijkheden
Nog een struikelblok is het gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Goede CFO’s hebben verregaande financiële kennis nodig, maar ook goede zakelijke kennis, iets dat vaak alleen op andere afdelingen opgedaan kan worden. Meer dan een derde van de financiële afdelingen leent zijn mensen echter graag uit aan andere afdelingen binnen de onderneming. Hoewel meer dan de helft van de CFO’s vindt dat het aanbieden van interne uitwisselingsprogramma’s helpt bij het aantrekken van getalenteerde studenten, gelooft 35 procent überhaupt niet dat afgestudeerden een financiële functie als goed begin van hun carrière ziet.
Tekort
Was talentmanagement eerder nog leuk om erbij te doen, nu is het cruciaal om goede mensen aan te trekken en te behouden. CFO’s moeten dan ook hard aan de slag om een financiële carrière te positioneren als een uitdagende carrière met volop groeimogelijkheden. Vooral in Azië heerst een groot tekort aan financiële professionals: tweederde van de CFO’s krijgt openstaande vacatures niet goed vervuld. In Europa is dat iets meer dan de helft, in de Verenigde Staten 47 procent.