17 september 2007 -
Mannen bekleden nog steeds de meeste posities in het hoger management, terwijl vrouwen vooral terug te vinden zijn in lagere hiërarchische posities. Dat komt ook omdat vrouwen er niet in slagen effectieve netwerken te creëren die hen vooruithelpen binnen hun loopbaan. Vaak stoten ze op specifieke barrières die hen verhinderen toegang te hebben tot bepaalde professionele netwerken. Dit meldt Express.be.
Vrouwennetwerken Als reactie op de ‘slechtere’ netwerken van vrouwen worden netwerken opgericht die uitsluitend toegankelijk zijn voor vrouwen, de zogenaamde vrouwennetwerken. Dat stelt Natalie Op de Beeck, die aan de KU Leuven een verhandeling aan het onderwerp besteedde. Ze bestudeerde ook het aandeel van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt aan de hand van cijfergegevens. Deze cijfers geven duidelijke verschillen aan. Bovendien blijkt nog steeds een loonverschil tussen beide seksen te bestaan.
Weer een paar kreten en verder geen onderzoek op dit gebied.
Misschien is er wel een onderzoek geweest, dan vraag ik me af waarom Express hier niets over vermeld.
Ja we weten dat er meer mannen op hogere posities zitten dan vrouwen in het bedrijfsleven.
Sinds ruim een jaar beweeg ik me op diverse netwerk bijeenkomsten en daar zie je meer mannen dan vrouwen.
Wat me opvalt is dat de vrouwen die daar zijn, vaak hun eigen bedrijf hebben en maar
weinig vanuit een bedrijf netwerken. Wanneer ze daar dan namens een bedrijf aanwezig zijn, worden ze vaak begeleid door een collega.
In België zijn de vrouwen zeer bedreven in netwerken en ze staan daar gewoon hun “mannetje” tussen de andere netwerkers.
Soms hebben ze er voordeel bij dat ze vrouw zijn, veel mannen gaan juist eerst naar hen toe. Misschien moet Express.be zelf eens meer netwerkdagen bezoeken zoals de netwerken van BNC te Antwerpen en Gent en de clubs van Ecademy en Xing.
Zolang er meer mannen dan vrouwen in het arbeidsproces werken, zal dat ook tot uiting komen op dit soort bijeenkomsten.
Ad Beer
|
|
17
-
09
-
2007
|
15
:
35
uur
Ik weet niet of de netwerkbijeenkomsten de juiste plaatsen zijn om een aanbod voor een baan te krijgen, het zijn (in nederland) meer bijeenkomsten waar je probeert zaken te doen, klanten te vinden.
Ik heb een tijd die netwerken gefrequenteert, maar uiteindelijk kom je steeds dezelfde mensen tegen, wel leuk (met uitzondering van die accountants en notarissen die iedere keer proberen in het Guinees Book of Records te komen door zoveel mogelijk business cards uit te delen), maar weinig effectief op de lange duur.
Je bent wie je kent, dus netwerken is nuttig, het is altijd beter om gevraagd te worden voor een baan dan om erom te moeten zeuren.
Ik denk dat het probleem van de vrouw toch is dat ze werk en prive moeilijk kunnen combineren. Aangezien het biologisch nog niet mogelijk is om mannen kinderen te laten krijgen en (volgens mijn vrouw) mannen niet kunnen schoonmaken (wij doen dat rationeel en het schijnt emotioneel te zijn) zullen mannen en vrouwen wel nooit gelijk vertegenwoordigd zijn in de top van het bedrijfsleven.
(kom maar meisjes)
mevrouw Natascha Vantuykom
|
|
20
-
09
-
2007
|
11
:
07
uur
@Ad
wat een sexistische opmerking!
Nooit aan gedacht dat het juist is omdat de vrouwen én gezin én baan fatsoenlijk willen combineren, dat er geen tijd meer overblijft om naar netwerking-events te gaan...
Natascha
Ad Beer
|
|
25
-
09
-
2007
|
08
:
38
uur
Lieve Natascha,
Je kunt het lezen zoals je wilt.
Maar heb jij dan een betere reden waarom vrouwen minder succesvol zijn in netwerken?
Netwerken is emotioneel, dus rechterhersenhelft, dus zouden vrouwen beter moet zijn in dit spel.
Vrouwen willen geëmancipeert zijn maar blijven volharden in het idee dat ze achtergesteld zijn. Juist dat idee fix doorbreken helpt bij emancipatie.
Wat helpt een netwerkbijeenkomst alleen voor vrouwen? Het bevestigt voor mij alleen maar dat vrouwen toegeven ''anders'' dan mannen te zijn. Het doorbreekt het rolpatroon in ieder geval niet.
Door steeds maar weer te roepen dat mannen sexistisch zijn bewijs ja alleen maar dat vrouwen ook sexistisch zijn.
mevrouw Natascha Vantuykom
|
|
25
-
09
-
2007
|
11
:
39
uur
Mannen en vrouwen zijn zowieso verschillend, wie anders beweert moet zich eens laten nakijken.
Mijn reactie dat het een sexistische opmerking was, ging vooral over 'Ik denk dat het probleem van de vrouw toch is dat ze werk en prive moeilijk kunnen combineren'.
Er wordt nog steeds verwacht dat de vrouwen voor het gezin zorgen, geemancipeerd of niet.
Ikzelf noem mij niet geamancipeerd, ik hou van de 'kleine verschillen' en hoffelijkheid van een gentleman die de deur openhoudt etc, wanneer het echter aankomt op loon naar werken, verwacht ik precies hetzelfde als mijn mannelijke collega in dezelfde functie met dezelfde ancieniteit, is dit emancipatie?
Wanneer ik, en volgens mij een massa andere vrouwen, na de werkuren naar een meeting wil gaan, stoot ik direct op twee vragen... wie maakt het eten? en Wat dan met de kinderen?
Dit heeft niets te maken met 'achtergesteld' worden of wat dan ook, maar met inderdaad een rolpatroon dat nog steeds niet doorbroken is. Om dan maar meteen te zeggen dat vrouwen zulke dingen niet goed kunnen combineren, vind ik nogal zwaar. Moest de taakverdeling thuis op 50/50 staan, zouden er volgens mij evenveel vrouwen dan mannen op zulke bijeenkomsten zijn.
No hard feelings.
Ad Beer
|
|
25
-
09
-
2007
|
13
:
51
uur
@Natascha,
ik kan helemaal met je mee gaan. Ik kook als ik thuis ben, samen doen we de afwas. Ik stofzuig soms, maar ik schijn de juiste competentie te ontberen, terwijl ik denk dat ik het effectiever doe dan mijn vrouw.
Het zal wel altijd een strijd blijven.
Ik deel de mening dat vrouwen op een zelfde functie hetzelfde moeten verdienen dan mannen. Alle ideeén die achter deze misstanden bestaan zijn in het beschaafde deel van Nederland achterhaald. (helaas niet in de hele westerse wereld).
het antwoord op de vraag waarom vrouwen zo slecht vertegenwoordigd zijn op netwerkbijeenkomsten is daarmee echter nog niet gegeven. Ik denk dat vrouwen te rationeel zijn voor deze bijeenkomsten. Je ziet er iedere keer dezelfde mensen en uiteindelijk draait het uit op een drank gelach. Weinig effectief dus geen prioriteit.
Soms verbaas ik me erover hoe rationeel een vrouw is en hoe emotioneel een man.
manola van hek
|
|
30
-
10
-
2008
|
09
:
25
uur
Graag zou ik willen weten wat deze ''specifieke barrieres'' zijn waar wij vrouwen tegenaan lopen volgens dat onderzoek. Ik heb zelf totaal geen moeite met netwerken als zijnde vrouw.
Tom van Trijen
|
|
31
-
10
-
2008
|
13
:
06
uur
Vrouwennetwerken zijn ten dode opgeschreven voor zover men ze serieus wilt nemen, het gespreksonderwerp zal al snel verschuiven naar de antibaklaag in de braadpan of de nieuwe aanbiedingen van super de Boer. Het is trouwens maar de vraag of vrouwen zitten te wachten op een exclusief vrouwen netwerk want is een van de sterke punten van een zakenvrouw in een netwerk nu niet haar vrouwelijke charme, glimlach of uitdagende kuit in een netkous. Nee mijn inziens zitten vrouwen niet op een zoveelste naaikransje te wachten