zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerstgeborenen domineren top bedrijfsleven

7 september 2007 - Slecht nieuws voor ambitieuze jongste kinderen. Uit onderzoek van USA Today blijkt dat eerstgeborenen het over het algemeen veel verder schoppen in de zakenwereld dan hun jongere broertjes en zusjes. Van de leden van CEO-vereniging Vistage is bijna de helft de oudste in het gezin, een derde de middelste en minder dan een kwart de jongste.

Aandacht


Waarom dit zo is, is niet bekend maar volgens de krant kan het komen omdat eerstgeborenen nu eenmaal – tenminste tijdelijk – meer onverdeelde aandacht van hun ouders krijgen. Ze ervaren bovendien de druk van hogere verwachtingen en worden eerder gedwongen zelfstandig te zijn omdat ze op hun jongere broertjes en zusjes moeten passen. 

Logisch

Volgens Ben Dattner, hoogleraar psychologie aan de New York University, zijn de uitkomsten zeer logisch. Eerstgeborenen zijn immers vaak extraverter, zelfverzekerder, assertiever, dominanter, vasthoudender, conservatiever, taakgeoriënteerder, gewetensvoller, gedisciplineerder, kritischer en banger om hun positie kwijt te raken. Het is al lang niet meer zo dat de oudste automatisch het familiebedrijf overnam, maar eerstgeborenen plukken nog steeds de voordelen van de extra tijd en aandacht die ze van hun ouders krijgen. 

Creatiever
Uiteraard zijn niet alle succesvolle CEO’s de oudsten uit hun gezin en zijn eerstgeborenen ook niet per definitie de beste CEO’s. Ze zijn dan over het algemeen goed in het oplossen van problemen en in staat verbeteringen door te voeren, maar later geboren CEO’s blijken meer risico’s te nemen en innovatiever te zijn. Jongere kinderen hoeven zich immers minder te bewijzen en dus hebben ze alle kans om op een creatievere manier hun eigen levenspad uit te stippelen.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerste kind vaak een geboren leider
 Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes
 Generatiekloof is een fabeltje
 Familie en collega's bepalen carrière vrouw
 
 
reacties
 
heer Jan Hazeleger  |   | 
7-09-2007
 | 
15:02 uur
Veel opvallender vind ik het verschil tussen ''middelste'' en ''jongste'' kinderen.
Blijkbaar doen ''middelste'' het veel beter, ook dan de eerstgeborene.

Waarom? Wiskunde:
Met gemiddeld 2 kinderen per gezin, is ongeveer de helft van de bevolking eerstgeborene.
Alle 1-kind gezinnen hebben geen ''jonste''.
Alle overige gezinnen (meest 2 kinder gezinnen) wel.
Alleen gezinnen met minimaal 3 kinderen hebben een ''middelste''.
Vandaar dat het er veel op lijkt dat de ''middelste'' het veel beter doen dan de rest.
N. Dragt  |   | 
7-09-2007
 | 
10:50 uur
Behalve het feit dat het artikel alles open laat, vind ik nog het mooiste de link onderaan het artikel naar een andere plek op jullie site waar jullie naar een vergelijkbare relatie verwijzen.
Als je het artikeltje leest overigens, blijkt het nergens op te slaan. Ik vind een percentage van 33% nu niet bepaald een waarborg voor de uitspraak: geboren leider.

Het enige dat dit artikel weer duidelijk maakt, is dat je samenwerking dient te stimuleren als je ontwikkelingen en veranderingen wilt realiseren.

Ik vraag me ook af of een deel van de persoonsontwikkeling van eerste kinderen niet te maken heeft met het feit, dat ze binnen het gezin geen voorbeeld hebben. Ze moeten samen met hun ouders ontdekken wat het is om kind te zijn en een kind op te voeden. Aan de andere kant wat gebeurt er met kinderen die geen broertjes of zusjes hebben? Worden die net zovaak ''leiders'' als eerste kinderen? Of heb je als eerste kind juist broertjes en zusjes nodig om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen?
Luc  |   | 
7-09-2007
 | 
19:35 uur
Nou ,komkomertijd is voorbij jongens !

Ik had het direct door en Jan was me al voor.
Ja de vruchtbaarheidsgraad in Belgie is 1.56
Naar het zich laat aanzien worden de eerstegeborene in de toekomst als maar beter vertegenwoordigd.Ik gok op ca.64% binnen x aantal jaren.

Luc
[geen hoogleraar maar wel eerstgeborenen ;) ]
Tamara van Zantvoort  |   | 
10-09-2007
 | 
12:37 uur
Enig kind hier dus ook eerstgeboren!!!!

J. Rommens  |   | 
11-09-2007
 | 
13:38 uur
Grappig. Als eerstgeborene heb je juist helemaal niet zo lang de onverdeelde aandacht. De jongste heeft het veel langer als de oudste kinderen al het huis uit zijn of studeren. De Benjamin valt letterlijk in een gespreid bedje wat vaak nog lang voor hem/haar opgemaakt wordt.

De oudste moet vaak al vroeg meehelpen en speelt makkelijker de baas omdat hij/zij ouder is. Dus dat kan je genoeg oefenen en wordt ook van je verwacht. (Ik had van jou toch meer verwacht, dat je verantwoordelijker zou zijn...zei mijn moeder dan als ik ruzie had met mijn jongere broertjes).

De oudste moet inderdaad sneller zelfstandiger zijn en zijn plekje als oudste en daarom ''de baas'' zien te behouden.

De oudste wordt al snel losgelaten als er een volgend kind komt. Moet het dingen zelf gaan doen terwijl jongste kinderen soms tot ver in de pubertijd heel veel niet hoeven te doen omdat er geen kind meer na is gekomen.

De oudste moet meer knokken voor vrijheden als laat thuis komen en moet vaak zelf financiële middelen regelen voor kleedgeld, zakgeld, rijbewijs etc. Terwijl jongere kinderen alles gladjes kado krijgen omdat de oudste de weg reeds gebaand heeft..en er later meestal meer geld verdient wordt binnen een gezin.

Zomaar wat ervaringen als oudste...en ja inderdaad leidinggevende geworden.
Sales Training Advice  |   | 
18-12-2008
 | 
17:59 uur
I believe it. There is much truth in this. First born's are the leaders. It's a good dad that takes time and trains the first born to live with integrity.

I am always training.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10