zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier goede gewoontes voor een gezonde werk-privé balans

17 augustus 2007 - Vindt u dat uw werk steeds meer van uw vrije tijd opslokt? Als dat zo is, bent u beslist niet de enige. Het aanleren van een aantal goede gewoonten helpt u echter meer balans in uw levensstijl te krijgen. Hier een aantal gewoontes die ook u zichzelf aan kunt leren.

Gewoonte 1: Laat uw waarden uw beslissingen bepalen


Realiseert u zich wat u het belangrijkst vindt en hoe u uw prioriteiten stelt bij belangenconflicten? Kunt u aangeven wat u de hoogste prioriteit geeft als iemand u daarnaar zou vragen? Als u deze waarden voor uzelf niet helder heeft, loopt u het risico dat u gemakkelijk in situaties belandt, waarin u zich uit je evenwicht voelt, omdat u te veel tijd besteedt aan zaken die voor u eigenlijk minder belangrijk zijn. 

Gewoonte 2: Hou tijd vrij voor ontspanning, en plannen
Veel mensen die onder spanning leven hebben het gevoel dat ze bijna helemaal opslokt worden door het dagelijks leven en te weinig aan nadenken toekomen. De beste manier om dat laatste veilig te stellen is er bewust tijd voor vrij te maken in uw agenda. Veel mensen hebben er enorm baat bij als ze elke week een bepaalde tijd inplannen voor ontspanning, denken en plannen. 

Gewoonte 3: Maak een weekplan
Om een balans te vinden, helpt het als u een weekplan opstelt. Voor veel mensen gaat er zowel zakelijk als privé een heel nieuwe wereld open als ze iedere week hun prioriteiten noteren. 

Gewoonte 4: Durf nee te zeggen

Veel mensen denken dat nee zeggen altijd negatief is, maar dat is niet per definitie waar. Als u consequent nee zegt tegen alles wat niet overeenkomt met wat u wilt bereiken dan komt u doelgericht over. Anderen zullen denken dat u weet wat u wilt en eerlijk bent. Als u ja zegt tegen iets waarvoor u geen tijd heeft, is het risico groot dat u het afraffelt of zelfs helemaal niet voor elkaar krijgt. 

Hoe trek ik een gezonde grens tussen werk en privé?
Het is zonneklaar dat werk mee naar huis nemen stress in de hand kan werken. Om thuis werken zo aangenaam mogelijk te maken kunt u:
- Uw werk verdelen over de stapeltjes 'kan', 'zou moeten' en 'moet'. Als u dit heeft gedaan, loopt u door het stapeltje 'moet' heen om te zien of iets naar de andere stapels kan. Hierna hoeft u alleen de 'moet'-stapel maar mee naar huis te nemen.
- Thuis een bepaalde tijd voor uw werk reserveren en u daar dan ook aan houden. Anders gaat het werk steeds meer van uw tijd en gedachten in beslag nemen.
- Uzelf ervan verzekeren dat ze thuis tijd hebben om naar u te luisteren voor u over uw werk begint. U kunt er zonder er erg in te hebben over gaan praten, maar als zij niet geïnteresseerd zijn, heeft u niet hun volle aandacht.
- De verleiding weerstaan om uw e-mail of voicemail te controleren als u thuis bent. Dit is ook een vervagende factor tussen werk en vrije tijd.
- Ervoor zorgen dat u een hobby heeft die niets met uw werk te maken heeft. Zonder een hobby zegt u algauw tegen uzelf: 'Ik heb niets beters te doen, dus ik kan vandaag net zo goed gaan werken'.


Bron: Stepstone
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topmanager eist betere balans werk-privé
 Goede balans werk-privé bepaalt succes bedrijf
 Goede balans tussen werk en privé kwestie van keuze
 Privé-leven steeds belangrijker voor managers
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
17-08-2007
 | 
10:09 uur
Ik mis eigenlijk de eerst gouden regel.
- Niemand is onmisbaar.
Alhoewel iemand op een 'strategische positie' zit wil dat absoluut niet zeggen dat deze onmisbaar is, ook al kan deze zich als zodanig wel voelen.

Menig werknemer heeft het idee dat wanneer deze zaken/informatie exclusief voor zichzelf uit, vanuit een bepaald oogpunt, komt er vroeg of laat achter geheel niet onmisbaar te zijn.

Menig manager stapt in een dergelijke valkuil en vaker ziet men dit terug bij managers in een veranderende omgeving en 'jobhoppers'. Dezen zijn vaak te herkennen aan een instelling van elke keer een beetje 'cruciale' informatie loslaten, wanneer hier expliciet om gevraagd wordt.

Vaak ziet men zichzelf op deze manier als onmisbaar terwijl ze niet beseffen dat zij vaak een bottleneck vormen. Dit soort managers hebben thuis ook nog vaak veel voor de zaak te doen.

Een beetje redelijk manager vind het niet erg af en toe een uurtje meer te werken dan overeen gekomen maar houden dit gelukkig goed in de gaten.

RC PM
Jack Janse  |   | 
17-08-2007
 | 
10:29 uur
HH,
Het werk van dhr.S.Covey ''De 7 eigeschapen van effectief leiderschap'' 'n prachtig hulpmiddel/leidraad voor het dagelijkse leven.
Gerrit Michels  |   | 
17-08-2007
 | 
14:05 uur
Dit zijn inderdaad zeer goede gewoontes om aan te leren ten aanzien van het creeeren van de juiste balans tussen werk en prive. Het is zo logisch en eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het echter niet zo gemakkelijk te zijn. Men zal eerst bij zichzelf de grootste blokkades, en dat zijn je relaties, vast moeten stellen. Als je hierin slaagd, dan vindt je automatisch je balans tussen werk en prive. Slaag je hier niet in, maar je wil wel, zoek dan externe hulp. Personal coaching kan hierbij een uitkomst bieden. Met vriendelijke groet, Gerrit Michels. www.germarmich.com.
Arnold van der Beek  |   | 
20-08-2007
 | 
10:15 uur
Het doet goed te lezen dat Stepstone aangeeft dat de persoonlijke waarden de persoonlijke beslissingen ''mede'' moeten bepalen.

Waarden bepalen, de betekenis ervaren en bewust worden zijn de essentiële stappen. Waarden staan niet los van de realiteit - de situatie waarin je nu acteert. Vanuit dit bewustzijn naar jezelf en je situatie - werk en privé - kijken, je plan trekken en je stappen plannen.
Niet makkelijk, neen en dat hoeft ook niet. Het leven is meer dan gemak en gewoonten, anders is er geen ontwikkeling en is men gevangen in het statische ''alles en vooral ik blijven bij het oude''. Velen zien dit niet of te laat en missen ontwikkelingen waar ze wel de energie en mogelijkheden voor hadden.

De grens tussen werk en thuis is minder belangrijk dan we denken. Laat werk ook rustig een hobby zijn. Als je bewust je waarden leeft, dan zul je de grenzen trekken zoals je het in je realiteit voor wenselijk houdt. Thuis verwaarlozen is subjectief en zul je relateren aan wat je werkelijk wilt.
Zelf vind ik dat wat je thuis aan het werk doet, niet noodzakelijk het ''moeten stappeltje'' hoeft te zijn. Neem vooral mee wat je echte belangstelling en plezier heeft en wat je een gevoel van vooruitgang geeft om de volgende dag weer met plezier te gaan werken. Het ''moeten stappeltje'' had klaar kunnen zijn of kan de volgende dag op kantoor (of in het thuiswerken) ook nog.

Als ik werk wil ik het gevoel hebben niet onmisbaar te zijn. Mijn aandeel moet noodzakelijk zijn. Pas als ik de positie voor een nieuwe baan verlaat ben ik onmisbaar. Voor mij komt dan pas een ander!
Wat anders is, dat als ik kan delegeren, dat ook moet doen en vooral met taken, die mijn positie als ''onmisbaar'' bestempelen. Managen en leidinggeven spiegelen zich aan hoe je de medewerkers verantwoording en uitvoering toevertrouwdt. Kwetsbaar opstellen is een grote kracht en onmisbaar.
Arnold van der Beek. www.valuesonline.net
bert-Jan van der Mieden  |   | 
20-08-2007
 | 
13:13 uur
Waardevolle tips. Een paar toevoegingen:

1. Kijk eens naar wat je wilt i.p.v. wat je
moet. Welke prioriteiten stel je dan?
2. Onderzoek je hoofd- bij en schijnmotieven bij
het wel/niet doen van werkzaamheden.
3. Waardoor is het evenwicht werk-prive
verstoord?
4. Hoe is je kwaliteit van leven op fysiek,
mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel en
spiritueel niveau?
5. Wat belemmert je om met de tips om te gaan?
Welke gedachten spelen daarbij een rol?
6. Verdiep je in bewustwordingsmanagement, zodat
je stap voor stap aan de gang kunt gaan, je
leven en werk makkelijker wordt en je
tijdwinst boekt zowel prive als in werk.

Bert-Jan van der Mieden.
www.pyramide.nl
Anske Plante  |   | 
10-02-2009
 | 
22:29 uur
Overzicht in je tijd - balans in je leven.

Waarom zouden je orde en overzicht willen aanbrengen?
1. Je kunt geen tijd erbij maken, je kunt zelf wel anders met je tijd omgaan.
2. Neem zelf het heft in handen omtrent je tijd of de tijd gaat met jou op de loop.
3. Systemen en routines werken tijdbesparend.
4. Uitstellen van zaken kost meer tijd dan ze direct uit te voeren.

Dat vraagt zelfdiscipline en moed.
Veel mensen hebben geen idee wat ze met zelfdiscipline kunnen bereiken. Er is een universele wet en dat is de volgende – elke winnaar bezit zelfdiscipline. Ooit gehoord van een Olympisch kampioen zonder zelfdiscipline?

Veel mensen voelen zich tegenwoordig het slachtoffer van hun agenda, van hun drukke bestaan, van hun hectische baan, van het feit dat ze de balans kwijt zijn tussen werk en prive.
Men ervaart geen vrijheid meer, maar een enorme gebondenheid.
Mensen zijn bang dat regels en planningen gebondenheid betekent, maar beseffen niet dat ze zelf hebben besloten zich te binden door geen beslissingen te nemen, geen orde aan te brengen en alles over zich heen te laten komen.
Als u zich realiseert dat u zelf het heft in eigen handen hebt, hoeft u zich niet langer slachtoffer te voelen.

In studies over relaties tussen hoge leeftijd en gezondheid is aangetoond dat mensen die een balans gevonden hebben in hun leven, die zelfdiscipline aan de dag hebben weten te leggen, gelukkiger zijn en ook meer kunnen genieten.

Het werken aan belangrijke zaken, pro-actief te werk gaan en doelen stellen is het allerbelangrijkste om effectief en efficient te werken en meer balans te krijgen in je leven en in je tijd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10