zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf low-budget tips voor gezonde werknemers

20 mei 2002 - Ziekteverzuimbeleid, reïntegratieplannen en actieverslagen: alles wordt uit de kast gehaald om ziekteverzuim en WAO-instroom te beperken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Hoe houdt u uw medewerkers gezond? Vijf praktische en goedkope tips.



1. De bezem door de bedrijfskantine
Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige en minder ernstige ziekteverschijnselen. Niet alleen hart- en vaatziekten hangen er mee samen, ook aandoeningen aan botten en gewrichten, diabetes en stress. Draagt het aanbod van uw bedrijfsrestaurant bij aan goede voeding? Weg met de kroketten, frikandellen, sauzijzenbroodjes, croissants en patat. Heldere soep, boterhammen met kaas, melk, jus d'orange en gratis een stuk fruit. Uw medewerkers werken er wel bij. En vooruit: één keer per week snackdag!

2. Koffie een kwartje, water voor niks
Kantoren zijn ware moneymakers voor Douwe Egberts en consorten. De koffiebreak laat geen enkele werknemer zich ontzeggen. Maar met wat minder dan een paar liter per dag (geen uizondering!) kan hij wel toe. Laat betalen voor de koffie en geef elke afdeling een watercooler, met gratis mineraalwater. Bijvoorbeeld van Watercompany.nl. Goed voor de spijsvertering en een heldere geest.

3. Leer uw medewerkers hoe ze moeten zitten
RSI en lage rugpijn horen tot de belangrijkste verzuimveroorzakers. Een goede stoel en dito bureau zijn niet genoeg. De juiste houding is allesbepalend. Het beste is door een deskundige (bijvoorbeeld van een Arbodienst, maar wellicht ook van uw leverancier) elke individuele medewerker eenmalig persoonlijk te instrueren. Maar ook met internet komt u een heel eind. Hier kunt u een gratis document downloaden met handige tips om RSI te voorkomen en hier leest u meer over de juiste houding, de stand van het meubilair en beeldschermwerk.

4. Verleng de lunchpauze, stimuleer een ommetje
Lunchpauzes worden steeds korter. We hebben het immers razend druk. Toch neemt de productiviteit van uw medewerkers niet toe met korte pauzes. Integendeel: een onbalans tussen inspanning en ontspanning leidt onherroepelijk tot overspanning. Dat is kwestie van tijd. Stimuleer uw medewerkers een uur lunchpauze te nemen en frisse lucht op te snuiven tijdens een ommetje. En: overweeg gerust -hopeloos ouderwets natuurlijk maar eigenlijk heel vernieuwend- een koffie- en theebreak van een kwartiertje.

5. Praat over gezondheid
Maak gezondheid onderdeel van uw gesprekken en werkoverleggen. Natuurlijk gaat het in grote mate om een privé-aangelegenheid, maar wellicht kunt u medewerkers ter wille zijn als zij willen afslanken of stoppen met roken bijvoorbeeld. Wijs nadrukkelijk op de mogelijkheden om cursussen te volgen (wellicht vergoed door de werkgever) of om hierover met een bedrijfsarts van gedachten te wisselen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10