20 mei 2002 -
Ziekteverzuimbeleid, reïntegratieplannen en actieverslagen: alles wordt uit de kast gehaald om ziekteverzuim en WAO-instroom te beperken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Hoe houdt u uw medewerkers gezond? Vijf praktische en goedkope tips.
1. De bezem door de bedrijfskantine Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige en minder ernstige ziekteverschijnselen. Niet alleen hart- en vaatziekten hangen er mee samen, ook aandoeningen aan botten en gewrichten, diabetes en stress. Draagt het aanbod van uw bedrijfsrestaurant bij aan goede voeding? Weg met de kroketten, frikandellen, sauzijzenbroodjes, croissants en patat. Heldere soep, boterhammen met kaas, melk, jus d'orange en gratis een stuk fruit. Uw medewerkers werken er wel bij. En vooruit: één keer per week snackdag!
2. Koffie een kwartje, water voor niks Kantoren zijn ware moneymakers voor Douwe Egberts en consorten. De koffiebreak laat geen enkele werknemer zich ontzeggen. Maar met wat minder dan een paar liter per dag (geen uizondering!) kan hij wel toe. Laat betalen voor de koffie en geef elke afdeling een watercooler, met gratis mineraalwater. Bijvoorbeeld van Watercompany.nl. Goed voor de spijsvertering en een heldere geest.
3. Leer uw medewerkers hoe ze moeten zitten RSI en lage rugpijn horen tot de belangrijkste verzuimveroorzakers. Een goede stoel en dito bureau zijn niet genoeg. De juiste houding is allesbepalend. Het beste is door een deskundige (bijvoorbeeld van een Arbodienst, maar wellicht ook van uw leverancier) elke individuele medewerker eenmalig persoonlijk te instrueren. Maar ook met internet komt u een heel eind. Hier kunt u een gratis document downloaden met handige tips om RSI te voorkomen en hier leest u meer over de juiste houding, de stand van het meubilair en beeldschermwerk.
4. Verleng de lunchpauze, stimuleer een ommetje Lunchpauzes worden steeds korter. We hebben het immers razend druk. Toch neemt de productiviteit van uw medewerkers niet toe met korte pauzes. Integendeel: een onbalans tussen inspanning en ontspanning leidt onherroepelijk tot overspanning. Dat is kwestie van tijd. Stimuleer uw medewerkers een uur lunchpauze te nemen en frisse lucht op te snuiven tijdens een ommetje. En: overweeg gerust -hopeloos ouderwets natuurlijk maar eigenlijk heel vernieuwend- een koffie- en theebreak van een kwartiertje.
5. Praat over gezondheid Maak gezondheid onderdeel van uw gesprekken en werkoverleggen. Natuurlijk gaat het in grote mate om een privé-aangelegenheid, maar wellicht kunt u medewerkers ter wille zijn als zij willen afslanken of stoppen met roken bijvoorbeeld. Wijs nadrukkelijk op de mogelijkheden om cursussen te volgen (wellicht vergoed door de werkgever) of om hierover met een bedrijfsarts van gedachten te wisselen.