zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Interimmanager steeds gewilder

2 augustus 2007 - De vraag naar interimmanagers bereikt recordhoogtes. Dat blijkt uit onderzoek van Russam GMS. De afgelopen twee à drie jaar is de vraag naar tijdelijke beslissingsnemers steeds met acht procent per jaar toegenomen. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan talent in de markt, de overvolle agenda's van de permanente managers en de behoefte aan kennis en ervaring, vooral in snelgroeiende organisaties die gefinancierd worden door durfkapitaal.

Snelheid


De eerste 100 dagen, die pasbenoemde CEO's graag gebruiken om een bedrijf te analyseren alvorens met hun eerste doelstellingen naar buiten te komen, zijn aan interimmanagers niet besteed. Meestal beschikken ze niet eens over drie maanden tijd om de klus te klaren; gemiddeld loopt hun opdracht over 108 dagen. De eerste twee weken zijn cruciaal, aldus interimmanager Geoffrey Dunn. Toch streeft hij er altijd naar om tegen het einde van de eerste week een duidelijk beeld te hebben van wat mogelijk zal zijn en wat niet. 

Eigenschappen
Volgens onderzoek van Boyden Interim Management zijn de belangrijkste eigenschappen van managers naast intellectuele rusteloosheid, veerkracht en intuïtie, het vermogen om snel te leren en zich aan te passen. Onderzoekers vonden volop tegenstellingen in het beroep. "Je ben lid van een team, maar eigenlijk toch ook niet. Je hebt macht, maar je mag ze niet als dusdanig gebruiken, je moet collegiaal zijn, maar eigenlijk ben je een eenzaat," aldus onderzoeker Anton Fishman. Interimleiders moeten ook over genoeg geloof in eigen kunnen beschikken om de klus te klaren, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin moet worden gewerkt. Fishman ontdekte nog een karaktertrek: "De meeste onder hen zijn in staat snel bruggen te bouwen, omdat hun ego geen dominante rol meer speelt en ze de zaken makkelijker kunnen loslaten." Omdat interimmanagers vaak overgekwalificeerd zijn voor de taken waarvoor ze worden ingehuurd, zit er ook een belangrijk coaching- en mentoraspect aan hun werk. Het zijn snelle regelaars, maar met een blijvende toegevoegde waarde, aldus Fishman.


Bron: Financiel Times, Expres.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke interim doorbreekt glazen plafond wél
 Geef interim-managers niet teveel ruimte
 De nieuwe interim manager is vrouw
 Tien kenmerken van de ideale interim manager
 
 
reacties
 
bert rechter  |   | 
3-08-2007
 | 
09:16 uur
Dit artikel is mij uit het hart gegrepen. In mijn jongere jaren heb ik regelmatig het vak van manager en interimmanager beoefend. Daarom herken ik de analyse en ben het daar mee eens.
Er blijkt een steeds grotere behoefte te zijn aan interim management in een steeds
''snellere'' wereld. En omdat die wereld steeds sneller wordt is het noodzakelijk snelle acties te ondenemen, en de interim is daar een uitstekend ''middel'' bij.
Echter, het blijkt dat er ook op dit gebied een tekort dreigt te ontstaan, zoals op het hele speelveld van het ''personeelsgebeuren''.
Daarom vanaf deze plek maar weer eens een oproep aan het bedrijfsleven, profit of non profit, om het klaarstaande leger van ''ervaren
managers'' (inderdaad, wat wij ook wel eens senioren noemen) de rol te gaan laten spelen waarvoor zij uitermate geschikt zijn. Het zou niet nodig moeten zijn, maar helaas is het dat wel: ondernemers en diegene die er voor doorgaan, laat u eens objectief voorlichten over de kwaliteiten en mogelijkheden van de 50-plussers,juist zij zijn ruimschoots beschikbaar
voor de interimklussen!!
Met groet, en laat u zich eens voorlichten door ervaringsdeskundigen zoals bijvoorbeeld de 75-jarige ondergetekende.

Bert Rechter, partner Oudstanding b.v.,werving en selectie.
NIEUWLANDT  |   | 
4-08-2007
 | 
15:35 uur
Hallo,


Interessante kommentaren .... Spijtig genoeg wil de Industrie eerder mensen tot en met 45 jaar, een kwestie van kostprijs en om van hun personeel af te raken zonder teveel te betalen ... Volgens mij een volledige foute redenering.

In W-Europe zetten we mensen aan de deur bij een herstrukturering ... en eens de 45+ of 50+ zone bereikt .... ''good luck'' om je te laten aanwerven.
In China en Indie wordt ouderdom en ervaring gegeerd ... en het zijn precies die landen die het op ekonomisch vlak het beste doen. Wanneer trekken wij - en vooral onze politici - de nodige lessen daaruit ? Waarschijnlijk als het te laat is.

Groeten,

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10