Nederlands bedrijf scoort op het gebied van papier recyclen
20 juli 2007 -
Hoewel klimaatverandering een steeds belangrijker thema wordt, zijn veel bedrijven nog afwachtend met het toepassen van eenvoudige, milieubevorderende maatregelen. Dat blijkt uit de resultaten van een opiniepeiling van Monsterboard.nl. Aan bijna 5000 Europese medewerkers is gevraagd hoe milieuvriendelijk hun werkgever is.
Nederland komt weinig groen uit de bus: 40 procent van de werknemers geeft aan dat het bedrijf weinig tot geen milieumaatregelen onderneemt. Nog hoger ligt dit percentage in Denemarken, Italië, Frankrijk en Duitsland. Daar geven 47 procent (Denemarken en Italië) en 41 procent (Duitsland en Frankrijk) van de werknemers aan niets te weten van groene initiatieven binnen het bedrijf. Het Europese gemiddelde ligt op 37 procent.
Nederland niet milieuvriendelijk Het percentage werknemers dat zijn werkgever wél als milieuvriendelijk ziet, verschilt aanmerkelijk per land. Zo geeft 58 procent van de Tsjechische werknemers aan bij een milieubewust bedrijf te werken. Ook in Ierland (41 procent) en Spanje (39 procent) beoordelen medewerkers hun bedrijf als milieuvriendelijk. Nederland is met achttien procent een van de hekkensluiters en zit ver onder het Europese gemiddelde van 25 procent.
Papier recyclen Nederland scoort wel hoog als het gaat om kleine maatregelen zoals het recyclen van papier. Zo geeft 35 procent van de Nederlandse werknemers aan dat dit wel in hun bedrijf gebeurt. Alleen Zweedse (45 procent) en Britse (38 procent) bedrijven zijn hier volgens hun werknemers fanatieker in. "Ondanks dat het milieu tegenwoordig weer volop in de belangstelling staat, valt het op dat bedrijven in Nederland nog enigszins achterlopen wat energiebesparing betreft", reageert Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. "Dat is jammer, want bedrijven kunnen een enorme bijdrage leveren door enkele kleine maatregelen. Daarbij denk ik dat werknemers het ook prettig vinden om bij een bedrijf te werken dat meer doet dan geld verdienen en ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid erkent."
Het is vaak onwetendheid en gemakzucht van mensen, die gooien vaak klakkeloos alles maar in de restafval container. Dat is ook de container waar je het meest voor betaald, restafval wordt namelijk gestort of verbrand. Het is veel beter om het afval te scheiden en het is nog voordeliger ook en BETER voor het milieu. Dus geen papier, karton, GFT, glas, folie, wit en bruingoed in de restafval container. En wellicht overbodig, natuurlijk geen gevaarlijk afval in de restcontainer, zoals bijvoorbeeld; batterijen, toners, lijm, TL-buizen, verf, schoonmaakmiddelen etc etc. Een tip voor de ondernemer: neem contact op met SITA Recycling Services, die weten namelijk alles op het gebied van afvalverwerking, recycling en hergebruik. Het kan zo makkelijk zijn, je moet het natuurlijk wel weten. Ik hoop dat ik nu een kleine bijdrage heb geleverd dat mensen op het werk en thuis wat bewuster omgaan met hun afval.
Mee eens Krista zo moeilijk is het niet. Echter als je ''milieu'' roept dan wordt er gelijk zo'n stempel gedrukt. Helemaal nergens voor nodig! Daarnaast is ook zo dat milieubewust handelen en acteren niet duur of duurder hoeft te zijn. Onzin. Het kan zelf aanzienlijk in de geldbeurs schelen. Honderden euro's kunnen werkgever en werknemer in hun zak houden. Wat je er voor moet doen? Gewoon logisch nakdenken. Kijk ook maar eens naar het woon- werk verkeer.
harry vorenkamp
|
|
21
-
01
-
2008
|
13
:
46
uur
Ger spoort iedereen aan om ook eens te kijken naar het woon-werkverkeer. Hoeveel kunnen we daar wel niet besparen in milieutechnisch opzicht (eigenlijk zouden we moeten zeggen minder vervuilen)?. Natuurlijk bestaan de technische verzieningen al om elkaar online te ontmoeten (bespaart veel te rijden kilometers); helaas gebruiken mensen dit nog veel te weinig en wordt er 4 uur gereden voor een gesprek van een uur. Ook bestaat de mogelijkheid om de eigen of leaseauto in te ruilen voor een minder vervuilend model. De innovaties aan auto's zijn enorm en op www.automilieulabel.nl kun je zien welke het minst vervuilend zijn.
Sjaak
|
|
23
-
07
-
2009
|
09
:
06
uur
Krista,
Hoe kun je ondernemers nu verwijzen naar SITA Recycling??. Behalve het feit dat deze club de eigen medewerkers niet serieus neemt is de inzameling van restafval hun ''cashcow''. Enige vorm van scheiding en meedenken in het kader van milieu en duurzaamheid is hun vreemd. Uiteraard staan deze uitingen wel op hun website maar dat is gewoon windowdressing.