zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere werknemer wordt vaak ontzien

19 juli 2007 - Veel organisaties bevoordelen hun oudere werknemers ten koste van hun jongere medewerkers. Dat zorgt voor veel ongenoegen binnen organisaties, zo schrijven Kčne Henkens, Joop Schippers en Harry van Dalen in de Gids voor Personeelsmanagement. Ze deden praktijkonderzoek.

Oudere werknemers die niet goed functioneren, worden in de praktijk vaak gedoogd, zo blijkt uit onderzoek van het drietal. Jongeren die wanprestatie leveren, worden daarentegen vaak ontslagen.

Voordelen


Bovendien bestaan er nog talrijke regelingen die oudere werknemers bevoordelen ten opzichte van jongeren. Zo krijgen ouderen bijvoorbeeld vaak meer vakantiedagen dan hun jongere collega's, terwijl ze die extra vrije tijd lang niet altijd nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Het gevolg is dat er 'verlofstuwmeren' ontstaan die tot organisatorische problemen leiden als de oudere in kwestie plotseling besluit om er eens een paar maanden tussenuit te gaan.

Achtergesteld
De auteurs pleiten ervoor om speciale regelingen voor ouderen waar mogelijk te beperken, en oudere werknemers enkel nog te ontzien als hun geestelijke of fysieke gesteldheid dat vereist. Dat is ook de wens van veel werkgevers en niet in de laatste plaats van de jongere werknemers die zich momenteel achtergesteld voelen.


Bron: Kluwermanagement.nl
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
19-07-2007
 | 
11:23 uur
Wat hebben onze jongeren het toch zwaar, ze zijn daarbij ook nog zielig, omdat ze niet de voordelen hebben die de ouderen hebben.
Gelukkig heeft de jeugd nog mensen zoals Kčne Henkens, Joop Schippers en Harry van Dalen, die voor hen opkomen.
En jongeren die een wanprestatie leveren en daarom ontslagen kunnen worden, kijken graag naar anderen, zoals die oudere werknemer, die in de ogen van de jongeren niet optimaal presteren. Wijzen naar anderen is makkelijker dan wijzen naar jezelf!
Onze maatschappij wordt wel steeds onsocialer, dit komt zeker door de individuele en vaak egoďstische instelling bij jongeren. Dit is een generatiekloof, waarin de overheid en werkgevers inspringen!
De overheid durft niet meer aan de jongeren te vragen om de AOW op te brengen voor de mensen die nu 65 jaar zijn. De werkgevers springen graag op dit verhaal in, niet omdat ze het ermee eens zijn, maar een nieuwe kans om kosten te besparen en ouderen te lozen.
Die ouderen waar de heren over schrijven, zijn ook jong geweest en hebben ook de hele cyclus moeten doorlopen, waar de jongeren pas aan het begin zijn. Ook zij betalen nog steeds aan de AOW voor de 65 jarigen en weten nu al dat wanneer ze aan de beurt zijn, ze mee mogen betalen in de vorm van extra belasting van hun eigen zuur verdiende premierechten.
Goede bedrijven hebben altijd een continuiteitsmanagement gevoerd, waardoor ouderen steeds geschoold zijn, ook na hun 40 ‘ste jaar en daarom bij minder fysieke momenten op andere functies prima functioneren. Maar wanneer je het VNO?NCW mag geloven, hebben hun geen leden die het goed doen.
Maar heren Henkens, Schippers en Dalen, jullie huilen mee met de wolven en dragen in mijn ogen weinig bij om te komen tot een goede en eerlijke maatschappij. Hoe goedkoop mag je zijn om de publiciteit te halen.
Hopelijk komen jullie nog eens op het niveau dat je echt iets kan bijdragen voor jong en oud!
Ik wens jullie nog veel kansen op wijsheid.
Ron Ladage. www.Ladage-Praktijk.nl



Paris  |   | 
19-07-2007
 | 
14:47 uur
Wat mij steeds opvalt is dat men vaak geneigd is te vergeten "waar men vandaan komt" wanneer men een bepaald "niveau" heeft bereikt in het leven. Van (bijna) alles de jongeren de schuld geven is NIET de oplossing. Bovendien behoort de vraag gesteld te worden waar de jongeren het vanaf kijken ... Een daadwerkelijke oplossing kan pas komen wanneer een ieder dat gedeelte van de totale verantwoordelijkheid wat hem/haar toekomt, op zich neemt en niet maar blijft afschuiven. Want tenslotte stimuleer je daarmee een "monkey see, monkey do" mentaliteit in de negatieve vorm.

Wise up people!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10