Bedrijven doen massaal concessies bij aannemen personeel
Ook personeel dat niet voldoet aan de eisen wordt met open armen ontvangen
22 juni 2007 -
Nederlandse bedrijven zijn massaal bereid medewerkers aan te nemen die niet voldoen aan de eisen. Vanwege de krapper wordende arbeidsmarkt doen zij water bij de wijn bij de werving van personeel. Dit blijkt uit het HRpraktijk Panel-onderzoek dat onder ruim duizend P&O'ers is gehouden.
De helft van alle P&O-functionarissen doet momenteel concessies als het gaat om competenties en/of ervaring van nieuwe werknemers. Daarnaast geeft 49 procent aan dat hun organisatie door de krappere arbeidsmarkt bepaalde bedrijfsdoelstellingen misschien niet zal halen; zeven procent is daar zelfs zeker van.
Minder productief "Deze uitkomsten zijn zorgwekkend," is de mening van Rob Slagmolen van MKB-Nederland. "Minder gekwalificeerde mensen zijn minder productief, je moet ze langer inwerken en het gaat ten koste van de kwaliteit." Frank Roders, directeur van HR-dienstverlener Compagnon sluit zich hier volledig bij aan: "Het gaat om de kwaliteit van je human capital, je concurrerend vermogen. En dat begint met het binnenhalen van de juiste mensen."
Omslag snel gegaan Negen op de tien P&O'ers zegt momenteel moeite te hebben met het vervullen van vacatures. Hoewel bijna iedereen hinder ondervindt van de krappe arbeidsmarkt, lijden de respondenten die werken bij kleine bedrijven (tot 20 werknemers) er aanzienlijk minder onder: 28 procent van hen geeft aan geen last te hebben van de krapte bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. "De omslag van een ruime arbeidsmarkt naar een krappe is erg snel gegaan," legt Slagmolen uit. "Veel bedrijven uit het mkb moeten er nog aan wennen. Ze kiezen er eerder voor opdrachten te laten schieten in plaats van extra personeel aan te nemen."
Verband met personeelsverloop Het leeuwendeel van de respondenten (70 procent) vindt dat het lastiger is geworden om geschikt personeel te vinden. Ook hier wijken de kleine bedrijven af van het algemene beeld: 43 procent hoeft geen extra inspanningen te leveren om de juiste mensen binnen te halen. Opvallend genoeg legt slechts één op de drie P&O'ers een direct verband tussen de krapte op de arbeidsmarkt en het personeelsverloop binnen de eigen organisatie. Dit verband is sterker (40 tot 43 procent) bij bedrijven met 100 medewerkers of meer. Bij kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) ligt dit een stuk lager: slechts één op de vijf respondenten ziet een relatie tussen het personeelsverloop en de krapte op de arbeidsmarkt.
ZZPers in de bouw zorgen dat krapte op de arbeidsmarkt in de bouw bij bedrijven met 50 tot 100 man vooral bij bepaalde disiplines van onderaanneming waaronder tegelzetters , stukadoors ,en loodgieters enz groot blijft.
Hogere scholing en opleidingen waren jaren terug het stokpaarsje van regeringen.
Bouwvakker zijn was een onderontwikkelde groep.
Je moest MAVO = HAVO studeren . Dit werd met de paplepel binnen elke school gepropagandeerd.
Met tot gevolg dat er heden ten dagen te weinig handjes zijn die het aantal woningen kunnen maken die jaarlijks voor de behoefte nodig zijn.
Steeds maar weer de schuld geven aan regelgeving binnen gemeentes is een doekje voor het bloeden van het jarenlange falen van de overheid. Er zijn simpel te weinig vakmensen en daarmee basta !!
Er voor zorgen dat er voldoende aanwas blijft komen voor de diverse belangrijke aspecten zoals de bouwvakker is een taak van regeringen.
In Londen betaal je voor een loodgieter per dag 120 euro per uur.
Puur omdat er zeer weinig opleidingen voor werden gegeven maar eerder omdat er gewoon geen voldoende aanwas werd ontwikkeld .
In Nederland is dezelfde methode gehanteerd.!
Men gaf de indruk en dat al vanaf de schoolbanken dat een bouwvakker feitelijk geen waardig beroep was.
Hoelang duurt het nog voor wij in Nederland met deze prijzen worden geconfronteerd.
Word het niet een tijd dat het besef komt bovendrijven dat de krapte in de bouw aandacht krijgt en scholing vanaf de basis school weer als een mooie toekomst in het vooruitzicht wordt gesteld.!!
heer Ron Ladage
|
|
22
-
06
-
2007
|
10
:
05
uur
Regeren is vooruit zien!
Dit probleem is al jaren bekend, erger nog elke econoom kan op zijn vingers uitrekenen wat er met een geboortegolf (de babyboomers) gebeurd, elk jaar zijn er cijfers bekend hoeveel mensen geboren worden, dood gaan en welke mensen in het arbeidsproces deelnemen.
In 2001 heb ik een congres gehouden (als voorzitter van een ondernemingsraadplatform van de petrochemische industrie) en daar de werkgevers ook bij uitgenodigd, om te praten over de te verwachten uitstroom tussen 2007 en 2012, maar er was niet één werkgever bereid om te komen praten, want ze waren er niet mee bezig.
Ook de regering heeft jaren lang zijn kop in het zand geduwd, want je moet dan met vaak niet populaire acties komen.
De trend om lager gekwalificeerd personeel in dient te nemen, zie ik nog niet bij de industrie, zeker niet in de chemische industrie, waar de eisen zelfs hoger liggen dan 5 jaar geleden.
Het ontslaan van ouderen werknemers, is nog steeds de gedachte bij de werkgever en natuurlijk braaf gevolgd door die goede P&O‘ ers, die de laatste jaren meer terrein verloren op de aandeelhouders en i.p.v. beleidsmakers slechts trouwe volgelingen zijn geworden.
Door de ouderen langer binnen je bedrijf te houden en daar ook de goede voorwaarden voor te scheppen, creëer je tijd om de beschreven problemen op te kunnen lossen.
Verhalen als: ouderen zijn te duur, niet gemotiveerd, vaker ziek enz, zijn in 2002 door Prof. Maarssen van de Brink, naar het land der fabelen gewezen.
Maar werkgevers volharden in hun vooroordelen en blijven ouderen eruit werken.
Onze regering zelfs met de zogenaamde sociale PVDA, wilt het ontslag gaan vergemakkelijken en komt met het idee, om de ontslagvergoeding te maximaliseren.
De werkgevers hebben hierop al op de radio gereageerd en stelden dat het dan makkelijker en vooral goedkoper werd om ouderen te kunnen ontslaan.
Ik kan geen medelijden hebben met de bedrijven waar dit artikel op slaat, door niet je werk te doen, kom je in de problemen en dat is een wet die al jaren zo werkt.
heer bert j rechter
|
|
22
-
06
-
2007
|
09
:
42
uur
En desondanks laten wij "ouderen" (vanaf 45 jaar!!) aan de kant staan, omdat er nog een sterk geloof is in de onterechte beeldvorming over deze mensen.
Laten we het bedrijfsleven uitdagen om dit arsenaal aan kennis en kunde aan te boren. Dat succes gegarandeerd is blijkt uit de praktijk
Bert Rechter, partner Oudstanding werving en selectie.
D.Lammers
|
|
22
-
06
-
2007
|
08
:
11
uur
De HR dienstverleners hebben de afgelopen jaren geen enkele moeite te hoeven doen om geschikt kandidaten te vinden. De werkloosheid onder hoogopgeleiden en ouderen was nog nooit zo groot. Nu moet er wel gezocht worden, maar de recruiters hebben niet geleerd hoe dat moet. Tussen 2002 en 2006 heb ik zo ongeveer 2000 sollicitaties verricht, slechts 3x uitgenodigd voor een gesprek. Nu wordt ik dagelijks bestookt met uitnodigingen om vooral te solliciteren. Slechts 1 recruiter heeft de moeite genomen een nader onderzoek te doen naar mijn motivatie.
Het is dus niet de kwaliteit van de arbeidsmarkt maar van de recruiters die het succes bepaald.
D.Lammers
Gerrit Michels
|
|
22
-
06
-
2007
|
10
:
12
uur
Beste geinteresseerden, waar hebben we het over? Competenties en/of ervaring van nieuwe werknemers voldoen niet aan gestelde eisen. Als ik de vacatures lees en zie aan welke "competenties en ervaringen" nieuwe medewerkers "moeten" voldoen, ja dan hoef je geen unversiteitaire opleiding te hebben gehad om bovenstaande uitspraak voor waar aan te nemen. Verders, 49 procent (van wat?)geeft aan dat hun organisatie door de krappere arbeidsmarkt bepaalde(welke???) bedrijfsdoelstellingen misschien niet zal halen; zeven procent is daar zelfs zeker van. Wat staat hier in werkelijkheid: vanuit de directie of verantwoordelijk management zijn er doelstellingen vastgelegd. En kennelijk zijn ze hierbij "vergeten" dat ze hiervoor "competente" medewerkers met ervaring nodig hadden. En dus wordt de krapte in de arbeidsmarkt de oorzaak van het niet realiseren van de doelstellingen. In mijn beleving de zwakste argumentatie die je kunt bedenken laat staan om hem uit te spreken. Vanuit mijn ervaringen binnen bedrijven is niet het aannemen van het personeel het probleem, maar veel meer het creeeren van een heldere, alerte en open bedrijfscultuur. Hier kun je dan efficientie uit halen en kun je vervolgens wel het benodigde personeel werven. Mogelijk is dat dan ook de reden dat er minder problemen bij de kleinere bedrijven zijn t.a.v. het aannemen van personeel. Met vriendelijke groeten Gerrit Michels. www.germarmich.com
Herman Bakker
|
|
22
-
06
-
2007
|
10
:
56
uur
Hoezo krapte op de arbeidsmarkt?
Bedrijven zouden zich meer moeten openstellen voor 50-Plussers. Dan hebben ze meteen ervaring en motivatie in huis. Niemand zegt het maar de snelheid waarmee een sollicitatie van een 50 plusser wordt afgeschreven, onder het mom van we hebben al andere kanditaten, is zo groot dat er niet naar de inhoud kan zijn gekeken.
In mijn geval heb ik ervaring tot op management niveau in een breed technisch/commercieel marktgebied. Ik werk projectmatig, kan me in zeer korte tijd inleven en heb lagere salarisambities dan 10 jaar geleden.
Ik kan op veel plaatsen binnen een bedrijf worden ingezet.
Bedrijven moeten mij niet eens lang in dienst nemen maar een periode waarin ik mijn ervaring kan binnenbrengen en overbrengen aan jongere werknemers die vervolgens versneld in hun functie groeien.
Omdat ik boven de 50 ben is er ook nog eens korting op sociale lasten.
Lange tijd heb ik gedacht dat er met mij wat mis was!
Inmiddels weet is dat er wat mis is met die werkgevers die op leeftijd discrimineren en lopen te klagen dat ze geen mensen kunnen krijgen en consessies moeten doen aan de kwaliteit. Dat noem ik nou een gebrek aan competeties.
Herman Bakker
Kees
|
|
23
-
06
-
2007
|
09
:
23
uur
In de jaren 80 was er een actie "Kies techniek" daar is bijna niets van terecht gekomen. Er komt een dag dat er geen LTS-er, MTS-er of HTS-er meer te vinden is... en het bedrijfsleven maar klagen. Het bedrijfsleven organiseert veel te weinig goede stages, zodat toekomstige aanwas gepassioneert raakt voor techniek. Technisch werk is zwaar ondergewaardeert en ook qua betaling. Technici worden bijn tegen een fooi betaald.
Jos van der Poort
|
|
24
-
06
-
2007
|
00
:
57
uur
Zoals hierboven al enkele malen aangegeven is er niet zozeer sprake van krapte op de arbeidsmarkt als wel krapte en beperking in het referentiekader van de ondervraagde P&O'ers. Er is nog steeds genoeg competent, gemotiveerd, en enthousiats personeel te krijgen. Op elk niveau, op elk vakgebied, maar.... dan moet je inderdaad wel accepteren dat die wernemers geen 25 maar 45 jaar zijn. Er bestaat in Nederland een actieve stichting voor werkzoekende 45-plussers met HBO+ niveau: TalentPlus (www.talentplus.nl). Werkgevers kunnen op de site van Talentplus gratis (!) door de profielen van de leden grasduinen, de leden benaderen en zo competent, gemotiveerd en seriues personeel binnenhalen. Nogmaals, alles voor niets, nada, nothing!
Het zal met het aannemen van ouder personeel wel net zo gaan als met roken. Na jarenlange campagnes weet inmiddels iedereen wel dat roken niet gezond is en zijn velen gestopt. Desondanks roken er nog steeds mensen en beginner er iedere dag nog mensen. Sommige kunne pas stoppen als ze echt longkanker hebben. Zo zal het ook bij de P&O'ers gaan, als ze echt geen kant meer opkunnen zullen ze toch naar de oudere werkzoekende toekomen! Dames en heren werkzoekenden heb geduld, eigenlijk zit alles mee! En anders naar Talentplus, natuurlijk!
Jos van der Poort, coach Centrum de Poort, Geleen
Eric Blom
|
|
30
-
06
-
2007
|
20
:
16
uur
Volgens mij is er met een investering in scholing en begeleiding genoeg potentieel. Wij zijn een klein bedrijf maar met een hoge graad van begeleiding en veel scholingskansen. We hebben er niet zo`n moeite mee met die arbeidskrapte omdat wij durven kijken naar de oudere werknemer die met zijn ervaring en kwaliteit ons bedrijf naar een hoog niveau kan tillen. Als beide partijen water bij de wijn kunnen doen dan valt het nog wel mee.
A. Stuijt
|
|
2
-
07
-
2007
|
08
:
54
uur
Onder druk wordt alles vloeibaar? De P&O-ers behoren blij te zijn met 't gelegenheidsargument van personeelskrapte. Nu is het tijd om enige orde te herstellen in alle aan werving en selectie gerelateerde werkprocessen. Sla toe en doe uw werk weer eens!
heer R W M Veger
|
|
17
-
07
-
2007
|
10
:
22
uur
Zolang werkgevers geen personeel werven boven ca 50 jaar waar juist enorm veel kennis aanwezig is, mogen zij absoluut niet klagen dat er te weinig aanbod is.
Of ontbreekt het bij de werkgever aan hun kennis en visie om met deze "deskundigen" om te gaan.
Om maar niet te spreken over de P & O afdeling die standaardbrieven naar elke afgewezen kandidaat zend.
Wie houdt wie voor de gek !
jan
|
|
17
-
07
-
2007
|
12
:
20
uur
De kennis van werkgevers ten aanzien van HR-zaken wordt altijd enorm overschat. Mijn ervaring is dat zij in de eerste plaats op geld en risico gericht zijn en dat licht bezien vormen 50plussers nu eenmaal een financieel risico. Dat idee zit nu eenmaal in de redelijk strak denkende mannen en dat krijg je er niet zomaar uit. Dus zijn zij niet de aangewezen partij om dit probleem te tackelen.