zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder werken, minder promotie

Kinderen hebben geen invloed op de werktijden van mannen

15 juni 2007 - Nederlandse werkende vaders die minder gaan werken, hebben 43 procent minder kans om promotie te maken. Dat blijkt uit een enquête die Intermediair hield onder 600 hoogopgeleide vaders. Nog altijd gaan mannen niet minder werken op het moment dat er kinderen komen. Het merendeel van de vrouwen doet dat wel. De helft van de mannen neemt vaker of net zo vaak vrij als de partner als een kind ziek is.

Vrouwen verwachten echter nog wel het een en ander op emancipatorisch gebied. Ze denken echter dat dit van de overheid moet komen. Zo wil de werkende moeder betere verlofregelingen en kinderopvang. Ze verwachten niet dat hun man minder gaat werken en meer in het huishouden gaat doen.

Emancipatie


Hoewel vaders in de loop der tijd niet minder zijn gaan werken, zijn ze wel meer gaan doen in huis. De zo gewenste emancipatie van de man voltrekt zich dus na werktijd. Hoewel mannen actieve vaders zijn geworden, is er van een gelijke verdeling van werk en zorg geen sprake. In de Emancipatiemonitor 2006 luidde de conclusie: "Zodra er kinderen komen, gaat de vrouw van vijf dagen werken naar gemiddeld drie. Beide ouders vinden dat kinderen het beste door hun ouders zelf kunnen worden opgevoed, maar mannen trekken daar geen consequentie uit."

Carrière
Ander punt van zorg is dat mannen zeven procent meer verdienen dan vrouwen. En doordat ze vaak een paar jaar ouder zijn dan hun partner, is dit verschil nog groter. Meestal hebben ze daardoor meer carrière gemaakt. Bovendien werken mannen doorgaans in de beter betalende branches. Een ander bezwaar waar vaders aan de onderhandelingstafel mee schermen, is dat er in hun baan niet minder gewerkt kan worden.

Parttime
Bedrijven geven toe dat ze mannen en vrouwen verschillend behandelen als deze aangeven in deeltijd te willen werken. Het voorbeeld dat Intermediair geeft: als een man voor één dag per week bijzonder hoogleraar kan worden, staat zijn baas te juichen. Wil een vader echter een dag minder werken om voor zijn kinderen te zorgen, dan kan dat niet. Parttime werken ten behoeve van de thuissituatie blijkt helaas ook slecht voor de carrière. Van de mannen uit het onderzoek die meer gingen werken sinds er kinderen kwamen, had 70 procent promotie gemaakt. Van de mannen die minder gingen werken was dit slechts 27 procent.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
ien beugels  |   | 
15-06-2007
 | 
09:18 uur
Sorry dat ik hierop reageer. Van de vrouwen die parttime zijn gaan werken, carrière, jammer dan!
Ik werk nu 12 jaar parttime, daarvoor 22 jaar fulltime (40-urige werkweek) over promotie en doorgroei, dit kun je shaken. Dit geldt alleen voor mensen die fultime werken.

En dat nu de mannen, die voor de zorg van hun kind kiezen, hiermee ook te kampen krijgen, vind ik heel normaal.
Wat gaan we hieraan doen? Valt hier iets aan te doen?
Natuurlijk valt hier iets aan te doen. Alle werkgevers op integratiecursus sturen hoe combineren we werk en zorg en zorg en werk.
Je zult maar elke dag met je zieke vader of zieke moeder naar het ziekenhuis moeten om de zorg voor hen te garanderen tot dat ze er niet meer zijn. Kom dat kan toch niet in de baas z'n tijd??????? Misschien moeten we toch naar een chinees idee van 7 dagen per week werken dan kunnen de kinderen en onze ouders die dringende zorg nodig hebben in de week-end terecht.
Willen we dat?????




REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10