zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betrokkenheid is niet te koop

Meer salaris paradoxaal genoeg vaak slecht voor de betrokkenheid

8 juni 2007 - Veel werkgevers denken dat ze de betrokkenheid en tevredenheid van hun werknemers simpelweg kunnen vergroten door ze meer geld te geven. Volgens onderzoek van de Universiteit van Leuven kan dit echter precies het tegenovergestelde effect hebben. Werknemers die zich liever bekommeren om materiële zaken, status en macht dan hun collega's zijn namelijk vaker ontevreden met hun leven en minder betrokken bij hun baan.

Het onderzoek werd uitgevoerd door psycholoog Maarten Vansteenkiste, die 885 werknemers ondervroeg over hun werkhouding en welke arbeidsvoorwaarden ze het belangrijkst vonden. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Occupational and Organizational Psychology.

Materialisten zijn negatiever


Uit het onderzoek bleek duidelijk dat de ene groep werknemers werk voornamelijk ziet als een kans om hun talenten en vaardigheden te gebruiken en een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij en de andere zich primair richt op financieel succes, invloed uitoefenen op anderen en het bereiken van een toppositie. Cruciaal verschil: degenen die zich laten leiden door geld en status staan veel negatiever ten opzichte van hun baan. Deze materialisten hebben vaker last van vermoeidheid en gevoelens van ontevredenheid en nemen vaker ontslag dan degenen die zich laten leiden door zelfontplooiing en groei. Ze hebben hebben bovendien vaker psychische problemen, ervaren meer conflicten in hun werk-privébalans en zijn over het algemeen ook minder tevreden met hun leven.

Afleiding
"De huidige tendens om werknemers te belonen met materiële extraatjes, kan wel eens counterproductief blijken, zowel voor de onderneming als voor de werknemer," stelt Vansteenkiste. "Hoewel deze extraatjes grote motivators lijken, zijn ze dat in feite niet. Materiële zaken leiden werknemers namelijk af van andere zaken die cruciaal zijn voor hun mentale gezondheid. Denk aan een goede relatie met collega's, autonomie en werktevredenheid."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Jean  |   | 
8-06-2007
 | 
13:00 uur
Als uit onderzoek is gebleken dat werkgevers en werknemers andere prioriteiten stellen om in levensbehoefte te kunnen voorzien dan stel ik mij in het bijzonder de vraag waarom werkgevers en werknemers de rollen niet omdraaien.
Dit zou een positieve uitwerking hebben in het denkpatroon van de huidige werkgevers en werknemers en zou als uiteindelijk resultaat kunnen hebben een beter begrip voor elkaar.
Als er eveneens openheid op finacieel gebied wordt gegeven dan zal het mij zeer benieuwen hoe een werknemer zijn of haar denkpatroon beinvloed.
Graag lees ik uw reactie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10