Zeventien procent allochtonen vermeldt afkomst liever niet bij sollicitatie
1 juni 2007 -
Vier op de tien werkgevers gelooft dat anoniem solliciteren helpt om allochtone werkzoekenden een eerlijke kans te bieden. Tevens denkt slechts 29 procent van de werkgevers het hulpmiddel ook zelf nodig te hebben binnen de eigen organisatie. Daarnaast vindt ruim een derde van de werknemers dat zijn baas een proef met anoniem solliciteren mogelijk moet maken.
Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, dat in opdracht van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en uitzendbureau Manpower is verricht. De twee organisaties hebben volgende week een gezamenlijke bijeenkomst over anoniem solliciteren.
Pleidooi
Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce hield begin dit jaar al een pleidooi voor anoniem solliciteren, tijdens een bijeenkomst met onder meer werkgeversorganisaties en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER). "Waarom zeggen werkgevers niet dat ze het gewoon doen? Daarmee geef je een signaal van: Jongens kom erbij'', riep hij toen. Lastig De werkgroep die door het vorige kabinet is ingesteld om de hoge jeugdwerkloosheid te bestrijden, merkt al jaren dat het voor allochtone jongeren lastiger is om een stageplek of een baan te vinden. Manpower liet de afgelopen maanden om dezelfde reden een reclamespot op televisie uitzenden, waarin te zien was dat een jongen in zijn sollicitatiebrief zijn naam Mohammed el Yousfi wijzigt in Maarten de Vries. Van allochtone werkzoekenden heeft 45 procent de indruk dat allochtonen bij een sollicitatie meer moet doen dan autochtonen, omdat zij anders worden beoordeeld door hun afkomst. Verder overweegt zeventien procent van de allochtone werkzoekenden zijn of haar afkomst niet te melden bij een sollicitatie.
Personeelstekort Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft zich altijd verzet tegen een wettelijke regeling voor anoniem solliciteren. "Maar als een werkgever denkt dat het een goed middel is, waarom zou hij het dan niet gebruiken? Het is aan ondernemers zelf om te bepalen hoe zij personeel werven'', aldus een woordvoerder. VNO-NCW erkent dat op de arbeidsmarkt ook discriminatie voorkomt, maar gelooft niet dat anoniem solliciteren de oplossing is voor de hogere werkloosheid onder allochtonen ten opzichte van autochtonen. Daarentegen is volgens de zegsman 'een afgemaakte opleiding en het beheersen van de Nederlandse taal nu bijna een garantie op een baan' met het groeiende tekort aan personeel door de snel aantrekkende economie en de vergrijzing.
Bron:Planet.nl
Het betreft niet alleen de allochtonen maar ook de mensen vanuit de WAO en de WIA en mensen die ouder dan 45 jaar zijn. Wat is er aan de hand in Nederland?
Werkgevers ga kijken waar u iemand voor moet hebben en ga niet kijken naar wat iemand niet kan maar juist naar wat hij of zij wel kan en aan uw bedrijf een extra kans geeft om weer een goede arbeidskracht aan werk en vooruitzichten te helpen. Niet alleen voor die persoon zelf maar ook voor het hele gezin waar hij of zij deel van uitmaakt.
Ga sociaal èn economisch verantwoord te werk. Wees een "sociale" werkgever. U wilt toch ook geld verdienen?
Waarom onze medemens niet die mogelijk 'een vlekje"heeft? Stel dat u dat zelf zou zijn, wat dan?