Impressie van bedrijfscultuur en collega’s trekt sollicitanten over de streep
24 mei 2007 -
Vanaf nu kunnen werkgevers zich sterker onderscheiden bij sollicitanten door middel van korte videoclips en laten zien hoe de cultuur bij een bedrijf is. Clooks B.V. maakt dit mogelijk in samenwerking met NationaleVacaturebank.nl. In een korte videoclip van circa drie minuten geeft een werkgever een impressie van de organisatie en de vacature waarvoor men kandidaten zoekt.
Omdat de kosten vergelijkbaar zijn met een gemiddelde personeelsadvertentie, verwachten beide partijen een snelle groei van deze innovatieve vacaturepresentaties.
Voorkennis Met deze vacatureclip kan de werkgever zich sterker onderscheiden en laten zien hoe de cultuur bij het bedrijf is. Sollicitanten weten vaak bitter weinig van de organisatie waar zij solliciteren. Welke bedrijfscultuur er heerst en hoe een toekomstige werkplek er ongeveer uit ziet, is volstrekt onbekend. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: "Voordat kandidaten besluiten op een vacature te solliciteren, willen ze graag een beeld hebben van het bedrijf en hun eventuele werkomgeving. Ook willen ze graag zien wie hun leidinggevende is en wie hun toekomstige collega's zijn. In een korte videoclip kan dat allemaal getoond worden."
Kwaliteit Vanaf vandaag zijn op NationaleVacaturebank.nl de eerste vacatureclips te zien, van VX Company, ASML, Facet Human Capital Group en binnenkort ook één van NationaleVacaturebank.nl zelf. Roland van Houtert, Clooks: "Voor een wervende videoclip is een behoorlijk formaat nodig en de beeld- en geluidskwaliteit moeten hoog zijn. Verder is natuurlijk vooral een overtuigende inhoud van belang, waardoor de sollicitant zich aangesproken voelt en enthousiast wordt over de aangeboden vacature." De vacatureclip wordt op de website geplaatst van de werkgever, maar er kan ook aan geïnteresseerden per e-mail een link verzonden worden, waardoor de ontvanger de clip kan bekijken.
Natuurlijk geeft een viedoclip een beeld van een organisatie. Maar kandidaten zullen ook beseffen dat dit een geensceneerd beeld geeft van de organisatie. Alleen reëele en eerlijke videoboodschappen zullen als geloofwaardig worden gezien.
Objectieve data over personeelsbeleid en organisatiecultuur zullen mijn insziens beter bijdrage aan de beoordeling van kandidaten of ze voor dit bedrijf willen werken.
Thomas van Beem
www.MyRecruiter.nl
HRlog.nl
|
|
24
-
05
-
2007
|
18
:
07
uur
Helemaal met Thomas eens. Er zijn maar een paar bedrijven die je echt de cultuur in een video ziet omvatten. Vaak zijn dit de amateuristischere video's van kleinere bedrijven die gewoon 'doen'in plaats van geld steken in een mooie video die per definitie geensceneerd is.
Michel Rijnders
www.hrlog.nl
marco Goertz
|
|
24
-
05
-
2007
|
22
:
10
uur
Natuurlijk is het goed als mensen een indruk krijgen van de cultuur van een organisatie, maar ben ik er van overtuigd dat een dergelijk initiatief tot nog meer misleiding zal lei(ij)den.
Als externe procescoach en adviseur heb ik binnen organisaties veel te maken met cultuur en vooral de sociaal emotionele kant van het verhaal. Steeds weer sta ik er versteld van wat bedrijven naar buiten (durven) brengen aan toekomstige medewerkers en welke schijnbeloftes ze doen om mensen te werven.
Ieder organisatie, groot of klein, zal zijn uiterste best doen om zich zo perfect mogelijk naar buiten te presenteren met zoveel mogelijk positieve uitstraling. Het begint vaak al bij het lezen van een bedrijfsbrochure waaruit ik zou moeten opmaken dat het een flexibele, mensgerichte organisatie is waar proactief gedrag zeer gewaardeerd wordt.
Er ligt volop toekomst op je te wachten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei en bieden jou een gemotiveerde werkomgeving met fijne collega’s.
Als je dit leest, zou je denken dat je voor de rest van je leven gebakken zit en kan je toekomst niet meer stuk.
Ik ben er van overtuigd dat een dergelijke bedrijfspresentatie een hoop kan vertellen over het product, de markt, omzetgroei en overige technische en cijfermatige informatie, maar heel weinig over de cultuur ervan.
Cultuur kun je alleen maar ervaren, voelen, ruiken en ondergaan, om er vervolgens achter te komen dat de mooie publiciteitverhalen bij bedrijfspresentaties en sollicitatiegesprekken toch echt een heel andere beeld van de werkelijkheid geven.
Omdat ik in de meeste gevallen met directie en eerste lijnmanagers werk, heb ik ook de mogelijkheid om hun de vraag te stellen wie ze zijn als organisatie en wat ze nu werkelijk te bieden hebben. Ik kan je nu alvast verklappen dat ieder zo zijn eigen antwoord heeft en dat er in de meeste gevallen weinig overeenstemming is te vinden. Als ik dan ook nog mijn bevindingen geef van gesprekken die ik heb gevoerd met anonieme of oud medewerkers, is al snel duidelijk dat de ontwerper van de bedrijfsbrochure en/of bedrijfspresentatie weinig mensen heeft gesproken die werkelijk weten hoe het er intern aan toe gaat.
Ik ben benieuw welke organisatie het lef heeft om werkelijk in de bedrijfspresentatie aan te geven hoe de cultuur in elkaar steekt en welke krachten en machten er spelen die alle mooie beloftes naar de afgrond kunnen helpen. Mijn ervaring zegt,dat men daar vaak zelf helemaal niet van op de hoogte is, omdat men bang is om werkelijk te kijken naar de cultuur van hun organisatie, omdat ze weten dat ze daar zelf ook onderdeel van uitmaken.
Ik heb respect voor leidinggevenden die in staat zijn om werkelijk naar de cultuur van hun organisatie te kijken en in het bijzonder hun eigen aandeel daarin tegen het licht te houden.
Pas als een organisatie werkelijk deze stap durft te zetten en werkelijk waar wil maken wat ze naar buiten communiceren, heb je zelf geen bedrijfspresentatie nodig, omdat de medewerkers zelf de bedrijfspresentatie zijn en nieuwe medewerkers zullen motiveren en stimuleren.
Martien de Wit
|
|
24
-
05
-
2007
|
22
:
16
uur
Hebben de heren niet gelezen over het onderzoek van Manpower? Jonge, hoogopgeleide mensen vinden werksfeer belangrijker dan emolumenten. Waar snuiven ze die sfeer op? In een gortdroge advertentie met alleen maar eisen en geen enkele belofte? Alvorens een kandidaat zich verdiept in 'objectieve data over personeelsbeleid en organisatiecultuur' (waar vind ik die trouwens als sollicitant?) moet hij of zij eerst belangstelling krijgen voor een bedrijf. AIDA was zo'n oude reclameformule. Het gaat vandaag om gevoel heren!
Peter Paul Muyres MBA
|
|
26
-
05
-
2007
|
17
:
48
uur
Zoals een advertentie een opgepoetst beeld geeft van de organisatie, zo zal ook de bedrijfsclip een redelijk positief gekleurd beeld geven. Dat is niet vreemd. En zoals je door de "geensceneerde" informatie op papier kunt heenprikken, zo zou je ook een videoclip met de nodige scepcis mogen beoordelen. Hoe dan ook, hoe meer informatie je tot je kunt nemen, hoe beter je keuzes kunt maken. In die zin juich ik evenals Martien de Wit inzetten van nieuwe middelen alleen maar toe. En tot slot: Het is toch in het belang van de onderneming om in de (bedrijfs)cultuur passende medewerkers te recruteren. Een promo-filmpje kan dan volgens mij nooit een inconsistent beeld tonen, met als "risico" dat de verkeerde of niet gewenste doelgroep reageert.
Op onze website www.VideoBoard.nl staan videofilms van bedrijven, maar ook gewone tekstvacatures. Het blijkt dat de videofilms vaker en langer worden bekijken dan de pagina met tekstvacatures. Dus waarschijnlijk vinden sollicitanten dit toch interessanter. Voor de sceptici hebben we de ouderwetse tekstvacature ook nog maar even laten staan. :-)