Succesvolle ouders plus zelfvertrouwen leiden tot hoog inkomen
21 mei 2007 -
Mensen die al jong beschikken over een ruime mate van zelfvertrouwen, verdienen op latere leeftijd meer dan hun onzekere tegenpolen. Het verschil is vooral significant bij personen die ook nog uit een succesvolle familie komen. Dit blijkt uit onderzoek van Timothy Judge, hoogleraar management aan de University of Florida.
"Kinderen met goedopgeleide ouders met goede banen, hebben zeker voordelen. Maar die voordelen zijn nog explicieter als die kinderen over veel zelfvertrouwen beschikken. Een positief zelfbeeld lijkt voor hen te werken als accelerator, olie op het vuur, waardoor ze het nóg beter doen als volwassenen."
Kennis
Voor mensen met weinig zelfvertrouwen maakt de achtergrond niet veel uit. Die verdienen ongeveer evenveel zodra ze volwassenen zijn. Maar zelfverzekerde kinderen van succesvolle ouders verdienen later aanzienlijk meer dan zelfverzekerde kinderen van arbeiders. Vooral in de huidige kenniseconomie vallen die verschillen op. "Nu kennis steeds belangrijker wordt, biedt dat grote kansen voor mensen die bevoordeeld zijn door hun opvoeding," stelt Judge. "Mensen zonder die achtergrond zijn veel beperkter in hun mogelijkheden, misschien omdat ze op zo weinig terug kunnen vallen." Geen garantie De onderzoeker benadrukt dat alleen een goede achtergrond geen garantie voor succes is. Zonder zelfvertrouwen heeft die namelijk weinig invloed. Een van de redenen daarvoor is dat zelfvertrouwen leidt tot motivatie. "Mensen die in zichzelf geloven, blijken ambitieuzer en laten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen."
zou dit soms ook te maken hebben met het fenomeen door te geloven in je wens, je deze werkelijk maakt. Zoals zo mooi is beschreven in de Creatiespiraal van Marinus Knoope. En ik denk ook aan de intentie experimenten van Lynn mc Taggert. Dus Zelfvertrouwen geeft meer vertrouwen=geloof dat er zal gebeuren wat je wenst, waardoor het eerder gebeurt.
heer P.L.A. Pardon
|
|
21
-
05
-
2007
|
09
:
16
uur
is het " ........beter doen als volwassenen" of ".......beter doen dan volwassenen"?
vriendelijke groet,
;-)
jeroen Hensen/ Latenttalent.nl
|
|
21
-
05
-
2007
|
16
:
15
uur
Helaas zie ik voorbeelden van managers die het zelfvertrouwen en daarmee de positieve inbreng niet waarderen omdat de inbreng boven hun pet komt. "Macht" van onderuit zien ze als sabottage en de kunst wordt ontwikkeld om iemand van zijn zelfvertrouwen te ontdoen uit angst voor ..... Gelukkig zijn er ook managers die kwetsbaar kunnen zijn en deze zelfvertrouwde mensen gebruiken om van te leren en de talenten van een medewerker te waarderen. Dat zijn voor mij de echte managers die hun medewerker ook de goede richting wijzen en laten groeien en er zelf toch ook beter van worden
René van Rest
|
|
22
-
05
-
2007
|
11
:
49
uur
Zeer eens met de stelling van Jeroen!
mevrouw Chantal Genderen
|
|
22
-
05
-
2007
|
20
:
19
uur
@heer P.L.A. Pardon | | 21-05-2007 | 09:16 uur
Volgens mij is er niets mis met de zin: " ........beter doen als volwassenen" ........ik denk niet dat de vergelijking met volwassenen wordt bedoeld. Ik denk eerder dat men gewoon, zoals geschreven staat, bedoeld dat".....beter doen als volwassenen" dus als volwassen zijnde. Denk aan de zin in het begin.......... " Mensen die al jong beschikken over een ruime mate van zelfvertrouwen, ...." kun je aanvullen met zullen als volwassenen......
P.S.: let aub niet op mijn fouten, ik heb alleen geprobeerd het uit te leggen ( vanuit gevoel en niet vanuit de grammatica en spellingsregels ;-)
Op zich een aardig artikel. Ik denk dat dit met alles zo is dat wanneer je genoeg vertrouwen hebt in jezelf, je capaciteiten kent maar ook zeker je Grenzen, dat je een aardig eind kan komen.
Het zal ongetwijfeld nog beter met je gaan als je dan ook nog eens over succesvolle ouders dan wel familieleden beschikt. Hier komt dan namelijk een ander fenomeen, 'old boys network' om de hoek kijken.
Het kan ook anders, zeer succesvolle families die wat minder succesvolle spruit voortbrengen die veel zakelijk onheil aan kunnen richten die vervolgens weer met de mantel der liefde wordt bedekt. Voorbeelden genoeg gepubliceert.
Zelf houd ik mezelf en mijn medewerk[st]ers altijd voor gewoon datgene te doen waar je goed in bent en waar je minder goed in bent dit te erkennen en misschien zelfs aan anderen overlaten.
Resultaat? Gewone gemotiveerde mensen die open en eerlijk over vrijwel alles kunnen praten waarbij je elkaar nooit voor verrassingen stelt of voldongen feiten. Leuke spin off hier weer van is dat je bereid bent te opereren als een team.
Als je dat kan bereiken ben je al een heel eind. Dit alles heeft verder weinig te maken met 'wishfull thinking'.
RC PM
Trojan
|
|
1
-
08
-
2007
|
13
:
54
uur
Zeer eens met Jeroen Hensen! Ik raad je aan om het stuk over Chinese managers ook even te lezen. Daar staan ze namelijk wel open voor het gebruiken van talent en zelfvertrouwen.
Ik ben het er helemaal mee eens dat er veel teveel mensen rondlopen die anderen het leven zuur maken omdat ze bang zijn voor concurrentie. Wanneer leren we weer als mensen met elkaar om te gaan?
Ralph Baumgarte
|
|
1
-
08
-
2007
|
16
:
05
uur
Allen,
ik heb die boeken ook allemaal gelezen en uiteindelijk komt het op dit neer:
Personen die midden in het leven staan, alles aankunnen en zelfvertrouwen hebben zoeken het falen of minder rendement opleveren bij zichzelf en niet bij hun omgeving. Zij stralen energie en ambitie uit die aanstekelijk werkt op anderen. Personen waarbij het nooit aan hun zelf ligt zijn doorgaans niet zo gelukkig met zichzelf.......Daar heeft achtergrond en afkomst dus weinig mee te maken.
Initiatief, doorzettingsvermogen en overtuiging zijn de sleutelwoorden.
Zelfvertrouwen is de kapstok van de mens. Het bouwen aan je zelfvertrouwen bestaat blokken uit opvoeding, studie, werk, sport en leefomgeving...
Dagelijks in de spiegel durven kijken en kritisch de vragen durven stellen:'Zie ik degene die ik ben of degene die ik wil zijn' en 'Ben ik eerlijk tegen mijzelf en anderen'...
Managers, leidinggevenden die niet waarderen dat een medewerker beter is, missen zelfvertrouwen om de juiste sturing te kunnen geven...
Zij die gelooft in zichzelf, zal ook vertrouwen in een ander hebben...
Diny Eerenberg
|
|
29
-
03
-
2009
|
23
:
18
uur
Zelfvertrouwen is? Een oude rugzak afgooien en een nieuw weer vullen. en zelfvertrouwen opbouwen en houde en er tegen aan gaan.
En sommige dingen zijn wat ze zijn, of hoe wel het is wat het is en vraag vooral niet waarom? deal er mee.
Dan kan je heel veel bereiken.
En deze zin(Zij die gelooft in zichzelf, zal ook vertrouwen in een ander hebben...is heel toepasselijk. Groetjes van een oude vriendin, uit Zaandam.
Saskia
|
|
30
-
03
-
2009
|
12
:
08
uur
Richard, dank voor deze waarheid als een koe ''Zij die gelooft in zichzelf, zal ook vertrouwen in een ander hebben''
Precies de woorden die ik nodig had voor vandaag na akefietje op het werk met iemand die weinig vertrouwen heeft in de ander. Ik heb de spreuk opgehangen aan de muur!
Tja, het heeft zeker voordelen als je uit een prestatiegericht, oftewel succesvol, nest komt. Met zelfvertrouwen kun je ervoor kiezen om te doen waar je zin in hebt of om een flitsende carriére te willen maken. Dan kan het je ook niet schelen of iemand slechts let op jouw vermeende grammaticale fouten. Dan ben je gewoon 'besser als der Rest' of 'beter dan de rest'. Maakt je uiteindelijk geen beter mens. Doe mij ook maar gewoon mensen die doen waar ze goed in zijn en waar ze plezier aan beleven.
Ik kan me erg goed in dit artikel vinden. Het zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk en is vaak ontzettend onderschat. Op scholen wordt er ook veel te weinig mee gedaan vind ik. Als je dit zo leest dan lijkt het me belangrijk dat het zelfvertrouwen vele malen beter aangepakt zou moeten worden. Geld hierin stoppen verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Iemand die een moeilijke jeugd heeft gehad, levert de overheid veel minder op en kost vaak veel meer!
Uit een familie komen waar het zelfvertrouwen hoog is, waar genoeg geld is en geen zorgen bieden zeker voordelen voor later op het werk. Kijk maar naar 3de wereld landen, die moeten eerst alles doen om aan eten te komen, dan pas komt school nog eens, etc. Voor hun zijn er veel meer hobbels op de weg die genomen, moeten worden voordat ze op het zelfde niveau zit als waar een Nederlander begint. Als je meer geld hebt kan je ook sneller dingen proberen en investeren.