zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Intrinsieke motivatie leidt tot betere prestaties

Extrinsieke prikkels hebben minder effect op werktevredenheid dan motivatie van binnenuit

14 mei 2007 - Intrinsiek gemotiveerde mensen vinden bepaalde taken interessant en leuk om te doen en presteren vaak beter dan extrinsiek gemotiveerden. In de bachelorthese Hoe kan intrinsieke motivatie gestimuleerd worden? van Ruben van Lent, student Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, wordt gekeken hoe intrinsieke motivatie gestimuleerd kan worden.

Intrinsieke motivatie komt voort uit de aangeboren menselijke behoeften aan autonomie, bekwaamheid en verwantschap. Deze geëvolueerde behoeften zijn er met als doel mensen persoonlijk te laten groeien. Intrinsieke motivatie zorgt er voor dat mensen actie ondernemen om de behoeften aan autonomie, verwantschap en bekwaamheid te bevredigen waardoor mensen zich uiteindelijk persoonlijk ontwikkelen.

Effectiever


Onderzoek op de werkvloer heeft uitgewezen dat intrinsieke motivatie leidt tot effectiever gedrag met betrekking tot relatief complexe taken waarbij flexibiliteit en creativiteit vereist zijn. Het blijkt dat, ongeacht of werknemers eenvoudige of moeilijke taken uitvoeren, intrinsieke motivatie positief gerelateerd is aan werktevredenheid, welzijn en productiviteit.

Autonomie en bekwaamheid
Op de werkvloer kwamen voornamelijk factoren aan bod die de behoeften aan autonomie en bekwaamheid beďnvloeden. Wat betreft de behoefte aan autonomie blijkt dat intrinsieke motivatie positief gerelateerd is aan het zelf maken van keuzes. Externe controle is negatief gerelateerd aan intrinsieke motivatie. De belangrijkste persoonlijke determinant van intrinsieke motivatie is zelfvertrouwen. Mensen die zekerder zijn dat zij een taak aankunnen, laten doorgaans een hogere intrinsieke motivatie zien dan degenen die minder zeker van hun zaak zijn.

Ontwikkeling van intrinsieke motivatie
Om de ontwikkeling van intrinsieke motivatie te stimuleren is het van belang dat de omgeving de drie basisbehoeften aan autonomie, bekwaamheid en verwantschap niet frustreert. Het belangrijkste punt hierin is dat de omgeving autonomie-ondersteunend is. Er moet een stimulans zijn die mensen helpt om zelf beslissingen te nemen. Ook moet voorkomen worden dat taken extern gecontroleerd worden door middel van straf of beloning.

Feedback
Positieve feedback kan er eveneens voor zorgen dat mensen zich bekwamer gaan voelen. Goede feedback bevat informatie over de effectiviteit, de voortgang en de resultaten van mensen. De behoefte aan verwantschap is minder duidelijk naar voren gekomen in deze these maar niet geheel onbelangrijk. Intrinsieke motivatie ontwikkelt zich namelijk makkelijker in een omgeving die mensen als veilig ervaren. Ondersteuning, begeleiding en het tonen van interesse kunnen daarin een faciliterende rol spelen.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Bianca Janssen  |   | 
14-05-2007
 | 
13:13 uur
Ik kan me geheel in dit artikel vinden. Zelf geef ik trainingen bij een reďntegratiebedrijf. Daar probeer ik de intrinsieke motivatie bij kandidaten te onderzoeken.

Vaak blijkt, dat mensen niet de tijd nemen of hebben genomen eens goed na te denken over hun eigen kwaliteiten en eigenschappen. Als ze deze door gesprekken leren kennen, ontmoet je ineens "andere" positief ingestelde personen, die weer een doel voor ogen krijgen.

Ik ben blij dat ik in dit proces een schakel kan en mag zijn. Als iedereen deze intrinsieke motivatie zou vinden, hebben we waarschijnlijk beter en soepeler draaiende organisaties met service met een glimlach. Als je dit niet bij jezelf ervaart, ben je waarschijnlijk niet met je eigen kwaliteiten en eigenschappen aan de slag.

Veel plezier op je zoektocht naar jouw motivatie!!!
heer F Schophuizen  |   | 
22-05-2007
 | 
21:41 uur
Intrinsieke motivatie leidt tot betere prestaties, maar extrinsieke motivatie ook! In hoeverre is er onderzocht dat het effect van intrinsieke motivatie groter is?

Daarnaast moet ik ook denk aan de experimenten (ik geloof eind 19e eeuw) dat het fabrieksarbeiders beter presteerden wanneer de lampen in de fabriek feller brandden. De conclusie was dat de productiviteit positief werd beinvloed door meer licht. Maar toen na een paar maanden het effect van minder licht werden gemeten, bleek dat ook dat de productiviteit verbeterde. Bij nader analyse bleek het feit dat er aandacht was voor de arbeidsomstandigheden van de arbeiders meer invloed had dan de hoeveelheid licht.
Ben Oud  |   | 
18-05-2008
 | 
15:52 uur
De betere prestaties onder invloed van meer/minder licht kun je ook zien vanuit cultuuraspecten van die periode: de arbeiders hadden afgeleerd autonoom te functioneren. Men was volledig afgestemd op de behoeften van het management. Als dat zelfde management vervolgens aandacht heeft voor de arbeidsomstandigheden, dan is het logisch dat de afhankelijke arbeiders zich gewaardeerd voelen en harder werken. Meer of minder licht: keerzijden van de zelfde medaile> afhankelijkheid en extrinsieke motivatie aan het eind van de 19e eeuw, toen arbeiders nog weinig invloed hadden. Vakbonden begonnen toen net te ontstaan.
Ik vind het wel interessant meer te vernemen van de scriptieschrijver over de invloed van intrinsieke motivatie en autonomie op ziekteverzuim.

Ben Oud
Paul  |   | 
20-09-2010
 | 
16:34 uur
Interessant om te lezen hoezeer dit artikel aansluit bij de Danone Leadership CODE. Ik wil graag eens met de scriptieschrijver spreken. Verrijken we elkaar.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10