Werknemer met overgewicht valt vaker uit met gewrichtsproblemen
26 april 2007 -
Amerikanen met overgewicht lopen veel meer kans een bedrijfsongeval te krijgen, nemen vaker vrij en kosten ondernemingen op die manier veel meer geld dan hun slankere collega's. deze bevindingen zijn afkomstig uit onderzoek van de Duke University.
De dikste werknemers verliezen dertien keer meer werkdagen ten gevolge van werkgerelateerde verwondingen en aandoeningen en hun medische kosten ten gevolge daarvan liggen zeven keer hoger dan die van hun gezonde collega's. Vooral rug, polsen, armen, nek, schouders, heupen, knieën en voeten van te zware werknemers moeten het ontgelden.
Welvaartsziekten
Deze bevindingen zijn natuurlijk olie op het vuur van de discussie omtrent de afnemende concurrentiekracht van het Westen ten gevolge van vergrijzing, zittend werk en slecht eten. Eerder dit jaar al onthulde onderzoek van PricewaterhouseCoopers' Health Research Institute en het World Economic Forum dat chronische aandoeningen een grote bedreiging voor bedrijven en hun werknemers vormen.
Ik heb 20 kg overgewicht maar als ik ziek ben is dat meestal een verkoudheid of griepje. Dit soort ziektes treft ook slankere werknemers. Ik beweeg bescheiden en heb daardoor gelukkig nog nooit een sportblessure opgelopen. Slanke sporters gaan soms onverantwoord en onvoorzichtig met hun lichaam om en liggen dan langere tijd in de lappenmand. Mijn werkgever is begonnen met een gezondheidscampagne om een actieve leefstijl aan te moedigen onder haar werknemers. Ik vind dat een goed initiatief. Zo kan ik een aantal keren gratis fitnessen wat ik erg leuk vind. Mijn rug wordt er sterker van en dat vind ik prettig. Want eerlijk is eerlijk, ik heb wel last van mijn gewrichten.
mevrouw C Burger
|
|
26
-
04
-
2007
|
10
:
37
uur
Dit is pure discriminatie van dikke werknemers. Hoeveel slanke werknemers hebben RSI opgelopen? Hoeveel
sportieve werknemers hebben sport-blessures? Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
heer Erik de Mos
|
|
26
-
04
-
2007
|
07
:
34
uur
Ik ben 54 jaar, drukke werkzaamheden, te zwaar, rook te veel, hou van lekker eten en drinken, en in de afgelopen 20 jaar bij elkaar misschien 2 weken ziek geweest. Kijk ik om mij heen dan zie ik de ultra slanke, sportieve mensen die urenlang fitnissen, sporten, 'bewust leven'. Vaak een stuk jonger dan ik. Maar met een ziekteverzuim waarvan ik wel eens denk: blij dat ik wat ongezonder leef. Ieder onderzoek kan je vertellen wat je er uit wilt horen. Maar let wel, Europa is de Verenigde Staten niet. Dus om nu hier meteen harde conclusies aan te verbinden voor Nederland gaat mij wat te ver.
gvandeneede@gmail.com
|
|
27
-
04
-
2007
|
12
:
03
uur
NONSENS - Om te beginnen is het tendensieus en discriminerend. Je goed in je vel voelen, daar gaat het om, of dat nou een klein of een groot vel is.
Jullie media zouden er ook beter aan doen om dit soort zaken te bekijken op de redactionele meerwaarde.
mevrouw E Dijkstra
|
|
27
-
04
-
2007
|
13
:
38
uur
Ik heb 20 kilo overgewicht maar als ik ziek ben gaat het meestal om een verkoudheid of griepje. Die ziektes overkomen ook slanke(re) werknemers. Ik sport bescheiden en heb nog nooit een sportblessure opgelopen. Slanke mensen sporten soms zo fanatiek dat het onverantwoord en onvoorzichtig voor hun lichaam uitpakt. Dan belanden ze voor langere tijd in de lappenmand.
Overigens is mijn werkgever begonnen met een speciaal gezondheidscampagne. Werknemers kunnen o.a. fitnessen. Ik maak gebruik van deze kans en ik merk dat mijn rug sterker wordt. Ik vind dit een positief initiatief van mijn werkgever.
Joia
|
|
5
-
05
-
2007
|
12
:
29
uur
Gisteren liep ik door een stadhart en verbaasde me over de mensen. Zo nu en dan een fit en slank persoon maar de meeste sloffend, vermoeid, ijs, lekker gevulde broodjes etend en veel sombere gezichten.
Ik hoor getallen dat er 1 miljoen mensen last hebben van een alcohol probleem, zeker zo veel van overgewicht, net zoveel met depressie gevoelens. Veel mensen zitten in schulden. Er liepen werkende mensen, werklozen en gepensioneerden. Toch was de grootse groep jong. Zakken we langzaam naar beneden met zijn allen? Vroeg ik mij af? Wordt het niet eens tijd voor een grote omslag, een bredere visie op een ander niveau dan slechts op ziekteverzuim gericht?
Ik werk voor een bedrijf die gezond zijn promoot. Met een arts die 30 jaar toewijding heeft gestopt in de ontwikkeling van celregulerende kaartjes. Preventie, we willen verslavingen op alle niveaus kunnen voorkomen en als het al zover is oplossingen aanbieden.
Overgewicht, alcohol, drugsgebruik een andere wending geven. We moeten ons niet richten op ziekteverzuim maar op gezond zijn. Anders denken en doen!
Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe visie?
mevrouw ML Visser
|
|
7
-
05
-
2007
|
12
:
04
uur
Het initiatief van de heer Berg is een compliment waardig. Overgewicht wordt in de toekomst inderdaad een gevaar voor de algehele gezondheid. Als een werkgever bereid is een stukje voorzorg hierin te nemen, vind ik dit een juiste zaak. In mijn bedrijf leren we mensen een gezonde levenswijze, gebaseerd op gezonde voeding (schijf van 5) i.c.m. beweging. Dit is dus geen dieet, maar een leef- en eetpatroon wat men goed kan blijven vasthouden en waarbij het hele gezin mee kan eten. Om bedrijven aan te sporen de risico's voor hun werknemers (en dus voor de werkgever) te verminderen, zijn wij nu bezig met het samenstellen van bedrijfsarrangementen. Indien u hier meer over wilt weten, kunt u mij mailen.
heer Paul B. Berg
|
|
7
-
05
-
2007
|
07
:
50
uur
Objecftief gezien hebben mensen met extreem overgewicht een groter risico op gezondheidsproblemen dan mensen met een "normaal" gewicht. Hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen diabetes zijn enkele van deze problemen, die zich vaak wat later openbaren en tot enorme gezondheidsproblemen en beperkingen kunnen leiden.
In mijn bedrijf hebben we inmiddels een medewerker in wederzijds overleg een gezondheidsprogramma aangeboden, dat bestaat uit een gewichtsreguleringsprogramma, fittness en begeleiding dooe een dietist, dit alles op kosten van de werkgever. Een van mijn medewerkers is inmiddels meer dan 30 KG afgevallen in 5 maanden tijd, bruist van de energie en voelt zich veel beter.
Als U wil weten hoe dit werkt, mail dan Uw contactgegevens en ik neem contact met U op.
Ronald van der Zijde
|
|
7
-
05
-
2007
|
13
:
04
uur
"We moeten ons niet richten op ziekteverzuim maar op gezond zijn. Anders denken en doen! Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe visie?", schrijft Joia. Daar ben ik het mee eens. Ieder ziektegeval is anders, maar voorkomen is op de lange termijn beter dan blussen.
Nataly
|
|
8
-
05
-
2007
|
16
:
25
uur
Wat een hetze tegen dikke mensen! Alles is opeens zogenaamd te verklaren door overgewicht. Wat is volgende hype? Een hetze tegen mensen met brillen? Die meer kans maken te struikelen en op auto-ongelukken? En dat alles onder het mom van bezorgdheid voor het welzijn, terwijl het eerder om geldafpersen van de getroffen groep gaat. Nee, ik ben niet te dik (noch brildragend) maar erger me aan dit kortzichtige gedrag. Gezondheid wordt beiinvloed door vele factoren, waaronder ook psychologische. Zoals bijvoorbeeld een agressieve (vingerwijzende) persoonlijkheid. Nee als je een gezamelijke zondebok zoekt zijn de mogelijkheden oneindig. Maar het lijkt me beter als ieder voor zich achterhaalt hoe hij/zij het gezondst blijft.
Merlijn
|
|
9
-
05
-
2007
|
02
:
33
uur
Ik zou zo zeggen: uitwerpselen vallen omlaag.
Onze overheid komt overal met repressieve maatregelen op de proppen, en die werken door tot op de laagste trede van de maatschappelijke ladder: de burger ofwel de werknemer.
Voeg daarbij de goedkope arbeid van de lage lonen landen en winstjagers weten waar ze het zoeken moeten. Niet hier want hier wordt bezuinigd en hier worden kosten opgevoerd.
Of het nu over roken, dik zijn, of over werkloosheid gaat, de burger is eindverantwoordelijke geworden in een maatschappij waar er geen terugkoppeling is wat betreft controle op gebruik van macht.
O, ik ben 35 jaar, en heb een chronische ziekte waardoor ik letterlijk niet goed in mijn vel zit.
Binnenkort de volgende ronde in het ziekenhuis, waarschijnlijk een maand lang.
Ik heb wat overgewicht en ik rook...welja, stel je voor dat ik daar ziek van zou kunnen worden, stel je eens voor...
Het is betutteling en bemoeizucht alom, die als zweep gehanteerd wordt om het eigen winstbejag zo veel mogelijk aan te jagen, met als resultaat een infiltrerende en agressieve mentaliteit ten aanzien van mensen die door hen als minderwaardig beschouwd worden.
Op zoek naar de heilstaat dus...ach het is toch allang duidelijk dat deze werkgevers de benen willen nemen naar het goedkopere buitenland?!
Het enige dat ze nodig hebben is een aanleiding daarvoor, en dat wordt natuurlijk de grote absentie van de heilstaat omdat mensen niet puur genoeg zijn voor het Baghwan idealisme.
En onze overheid doet niets dan het verder doorvoeren van restricties, die zichzelf alleen maar versterken in de vorm van inkrimping. Een alomvattende retardatie dus.
Nick
|
|
9
-
05
-
2007
|
02
:
40
uur
Geheel eens met de voorgaande reacties.
heer M. Bleecke
|
|
9
-
05
-
2007
|
08
:
13
uur
Het is plezierig als je geen overgewicht hebt, niet gebukt gaat onder alcoholproblemen, als je geen schulden hebt, als je een goede relatie met je partner en je omgeving hebt, als je de problemen van alledag kunt verwerken met een sportieve invulling van je vrije tijd. Maar is dit een garantie voor een gezonde werkomgeving? Een garantie voor meer prestaties op de werkvloer? Er zijn heel veel andere factoren die van beslissende invloed kunnen zijn op het presteren van de werknemer, van laag tot hoog. Niet iedereen is gezegend met een blakende gezondheid, laten we eerlijk zijn. Maar kunnen deze mensen geen waardevolle bijdrage leveren aan het arbeidsproces? Zou een plezierige werkomgeving met inspirerende mensen dit niet kunnen compenseren?
Ton
|
|
9
-
05
-
2007
|
11
:
25
uur
Ooit aan gedacht dat de oorzaak ook bij de werkgever zou kunnen liggen? Ik ben 53 en ben de laatste 25 jaar werkzaam geweest in banen waarbij ik >30% van mijn tijd wereldwijd op reis was. Dat dat een aanslag is op je gezondheid lijkt me voor de hand liggend. Ik heb inderdaad overgewicht maar voel me door de stelling niet aangesproken. Mijn huisarts kent me niet, omdat ik me daar de afgelopen 5 jaar niet heb hoeven melden!
Overigens ben ik het met de rest van de reacties eens.
Ik denk dat "slanke mensen" de maatschappij veel meer kosten vanwege hun "gezonde" sporten! De rij van "schuldigen" lijkt me overigens onbeperkt.
Hoe zit het met de bedrijven die al dat ongezonds produceren en erger nog agressieve reclame maken om ons te motiveren om zoveel mogelijk daarvan te consumeren?
Hoe zit het met de bedrijven die de mazen van de wet opzoeken om ongezond voedsel toch als gezond te mogen aanprijzen?
Hoe zit het met de wetgever die dit toelaat en droomt dat hij het kan reguleren middels "gentlemens agreements"?
Erma
|
|
9
-
05
-
2007
|
13
:
18
uur
Ben het absoluut eens met bovenstaande reacties. Jammer dat er steeds weer opnieuw slachtoffers gezocht moeten worden voor wéér een nieuwe heksenjacht. Dit om fouten en schuldgevoelens(mag ik hopen...) en tekortkomingen van overheid en bedrijfsleven te verdoezelen.Het enige wat telt is geld, geld, geld. Niet echt humaan, diep triest!
heer E.M.C. Vrijens
|
|
10
-
05
-
2007
|
08
:
34
uur
Ik heb veel met amerikanen samengewerkt. Een ongelooflijk raar volk. Ik vergeet nooit dat ik ooit eens wilde roken in de kelder van een hoofdgebouw van militairen. Mensen lachte me uit omdat ik vroeg waar ik kon roken, terwijl ik voor me een gigantische Burgerking in de kelder aantrof. Dacht even dat ik in de verkeerde film was.
Monique Veldt
|
|
10
-
05
-
2007
|
10
:
33
uur
Veel reacties hierboven waar ook veel emotie uit spreekt! Ik denk dat veel mensen en werknemers uiteindelijk maar 1 ding willen en dat is op de binnenkant beoordeeld worden. Daarnaast ook nog eens dat de meeste mensen alleen maar gelukkig willen zijn en dat het lichaam wat daarbij hoort ( of dat nou maat 38 of 46 is) daar vanzelf wel bijkomt.
Ik las dat dit jaar een keerpunt is. Dit jaar gaan er meer mensen dood door overgewicht dan vanwege honger. Voedsel is iets wat gezien moet worden als 'brandstof voor je lichaam' en niet als vervanger van aandacht of vergeten van emotionele pijn. Wanneer leidinggevenden en werknemers binnen organisaties dit eens bespreekbaar maken, denk ik dat de meeste mensen wel op het gewicht komen waar ze op horen te zitten.
William
|
|
26
-
07
-
2010
|
14
:
42
uur
Fascisme ten top.. Pak eerst de bedrijven maar aan die ongezonde producten produceren en verkopen dan wordt het vanzelf gereguleerd.
En laat een onafhankelijk onderzoeksbureau alle zogenaamde veilige E- stoffen cq hulpstoffen onderzoeken in plaats van in opdracht van de producent uitgevoerde onderzoeken te hanteren om veiligheidsnormen te bepalen.
Als we het over overgewicht hebben en gezondheidsrisico`s dan is het bizar dat b.v. een stof als mono natrium glatumaat/ E621 in het eten en drinken mag zitten.
M. Smith
|
|
26
-
07
-
2010
|
10
:
17
uur
Ik heb overgewicht door een stoornis in mijn celproductie, ik leef gezond en ben soms net als een ander ziek met een griepje. Men denkt, met dank aan de media, dat iedereen met overgewicht 7x per dag langs McDonalds gaat en alleen bergen chips wegwerkt. Het wordt hoog tijd dat dit beeld verandert en we met elkaar gaan werken aan een gezonde samenleving. Ik geef verschillende cursussen waarin geleerd wordt om gezonder te leven o.a. aan bedrijven met goede resultaten, doordat men zich beter voelt, is men produktiever. Je beter voelen en fitter voelen is niet gewichtsafhankelijk!