zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Anoniem solliciteren werkt

Eenmaal uitgenodigd maakt afkomst weinig meer uit

5 april 2007 - Allochtonen maken meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek als hun naam, nationaliteit en geboorteplaats zijn weggelaten uit hun sollicitatiebrief. Dat is een voorlopige conclusie die de gemeente Nijmegen trekt na een experiment met anoniem solliciteren.

Bij de drie afdelingen die de proef deden, mocht tien procent van degenen die een brief stuurde op gesprek komen. Er was daar geen verschil tussen allochtonen en autochtonen. Bij vier afdelingen waar niet anoniem werd gesolliciteerd, mocht zestien procent van de autochtonen die een brief stuurde op gesprek komen. Van de allochtonen was dat negen procent.

Verlenging


Maar als de allochtonen eenmaal op gesprek mochten komen, hadden ze ongeveer net zo veel kans om een baan te bemachtigen als de autochtonen. Omdat de resultaten van een landelijk experiment met anoniem solliciteren in Nijmegen nog niet overtuigend zijn, wil het stadsbestuur de proef met een half jaar verlengen. Het gevonden verschil op deze schaal toeval zijn. Daarnaast was in de brieven wel zichtbaar of kandidaten in het buitenland een opleiding hadden gevolgd of werkervaring hadden opgedaan.


Bron: Trouw
 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
5-04-2007
 | 
08:34 uur
Weer eens een typisch Hollands overheidsonderzoek waarbij de uitkomst tevoren al vast staat omdat de politiek alleen die uitkomst zal accepteren.
Uiteraard is Nijmegen dan een goede kandidaat omdat daar Linkse meningen nogal populair zijn. Was het Nijmegen niet die de SUV's uit de stad wilde weren?

Het is ook een draak van een onderzoek, maar dat moet wel als de uitkomsten gestuurd moeten worden.
Waarom niet alles gedaan in één afdeling?
Burgerzaken neemt heel andere mensen aan dan bijvoorbeeld bouw en woning toezicht. Op burgerzaken is het wel handig als de medewerker een paar woorden Turks of Marokaans kent wat op andere afdelingen weer veel minder van toepassing kan zijn.
Zo is makkelijk te bewijzen dat vrouwen minder kansen op de arbeidsmarkt hebben als ik alleen maar een onderzoek doe naar de werkgelegenheid voor stratenmakers.

Het enige wat hier opnieuw bewezen wordt is dat de overheid niet competent is en gestuurd wordt door meningen die "politiek correct" worden geacht.
Dirk Lammers  |   | 
5-04-2007
 | 
08:41 uur
Hoe hou ik vol dat we niet discrimineren?
De allochtoon mag dan wel vaker op gesprek komen, maar hoeveel precies waren er ook al weer aangenomen?
De auteur schrijft hier "Maar als de allochtonen eenmaal op gesprek mochten komen, hadden ze(ongeveer) net zo veel kans om een baan te bemachtigen als de autochtonen"
Duidelijker kun je het niet uitdrukken. Een onderzoek van niets dus en geen enkel positief bericht.
Precies hetzelfde worden 50+ers behandelt, maar dat wordt niet onderzocht.

D.Lammers
Ali Kemal  |   | 
6-04-2007
 | 
02:05 uur
Schandalig dat ik als multiculturele Nederlander in de anonimiteit moet treden om op gesprek te komen. Het moet niet gekker worden. Het is toch niet de bedoeling dat de rollen worden omgedraaid. Als de multiculturelen niet worden geselecteerd door recruiters, moet er toch wat gedaan worden aan de wervingsmentaliteit van die desbetreffende recruiters, of zie ik het verkeerd. Je studeert, je slaagt, je zoekt een baan en je gaat aan de slag. Bij multiculturelen verloopt het anders: Je studeert, je slaagt, je zoekt een baan, je doet een zak om je hoofd om niet herkend te worden, je "mag" op gesprek komen en je wordt vervolgens "hopelijk" aangenomen.

De wereld op zijn kop.

Ron Ladage  |   | 
5-04-2007
 | 
09:24 uur
Deze proef wordt gehouden door de Gemeente Nijmegen.
Nu zijn gemeentes toch wat anders dan het bedrijfsleven.
Binnen de overheid is er een stimulering voor het aan het werk krijgen van allochtonen en andere minderheden.
In het bedrijfsleven is men nog lang zo ver niet.
Alles boven de 50 jaar, goedgekeurde WAO'ers/Wia, gehandicapten en licht geestelijk gehandicapten worden nog geweerd. Ouder zijn te duur, mensen met een smetje op gezondheid, te riskant etc.
Daarnaast zijn er ook allochtonen, waarvan sommige bevolkingsgroepen bij voorbaat een slechte naam hebben.
Dus geen naam bij de sollicitatie geeft in het bedrijfsleven geen enkele garantie.
Maar laten we ons geen zorgen maken, we hebben straks de allochtonen hard nodig, wanneer alle autochtonen oftewel de Babyboomers, met pensioen gaan.
Dan komen we mensen te kort en werpt men zich op de goed opgeleiden allochtonen.
Een probleem is er nu al, binnen de Marokkaanse jongeren is de grootste schooluitval en die komen straks ook niet meer aan de bak.
Dus we moeten ons nu op die groepen richten die kansarm dreigen te worden en deze te scholen voor de toekomst.
Er is nog veel te doen en we redden het niet op een soft manier, zoals de linkse politieke partijen voorstaan.
Martha van de Pasch  |   | 
5-04-2007
 | 
14:01 uur
Zo werk je de oneerlijkheid wel in de hand. Via een acherdeur binnenkomen. Er wordt al gelogen over diploma's en nu dit nog. Onbegrijpelijk dat dit goedgekeurd wordt. Ik vraag me af wat iemand dan te verbergen heeft. Als je de gevraagde papieren hebt en je doet er een foto bij lijkt het me stug dat je gepasseerd wordt. Bij ons in de gezondheidszorg is dat absoluut niet zo. Tegenwoordig is men zeer argwanend door al dat gelieg en bedrieg waar een werkgever later achter blijkt te komen. We hebben nu eenmaal te maken met andere culturen en naar mijn mening moet daar flink op ingespeeld worden. Andere wetten andere gedragingen. Wat heeft een mens te verbergen als je al anoniem solliciteert. Een zeer ongezonde start te noemen om zo je kont erin te willen draaien. Sommigen verschuilen zich al bij voorbaat achter hun huidskleur of afkomst. Als je een eerlijk mens bent zou dat niet nodig hoeven te zijn. Er zijn ook goeie mensen van andere culturen die nergens last van hebben. Oplichterij wordt hier klaarblijkelijk goedgekeurd. Het zegt iets van diegene die hier iets over te zeggen hebben. Hebben zeker zelf een baard. Maar ja hier mag alles nietwaar.
laatbloeier  |   | 
5-04-2007
 | 
17:31 uur
geldt anoniem solliciteren ook voor ons ouwetjes?
een 55 plusser; veel ervaring, net werkzoekend ivm reorganisatie
heer E Geenen  |   | 
6-04-2007
 | 
07:15 uur
Als je als "ouwetje" anoniem zou gaan solliciteren kan je het helemaal schudden. Veel 40plusser kampen al met dit probleem. Het komt er dan op neer dat je uitgedaagd wordt om je CV zo op te blinken door zeer tactisch bepaalde dingen rooskleuriger te laten voorkomen dan ze zijn. Ook het verzwijgen hoort daar bij. Juist om een kans te maken om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Maar wat wil je? Op sommige vacatures solliciteren soms wel meer dan 60 mensen. Een selectie is dan gauw gemaakt en elk vooroordeel wordt - zonder hier bewust de nadruk op te leggen - uit de kast getrokken. Het is net een supermarkt waarbij iedereen alleen maar mooie appels in zijn mandje wilt hebben.

Zolang werkinzet belast wordt ipv. alleen de door de consument gekochte producten wordt dit met het najagen van de gedachte dat de economie moet groeien, nog erger. Het belasten van werkinzet middels heffingen is de grootste boosdoener. De staatkas floreert er overigens wel bij.
Ad de Beer  |   | 
6-04-2007
 | 
10:25 uur
Ouwetjes?
Ben vorig jaar 54 geworden en aan een nieuwe uitdaging begonnen, leuke job in het buitenland. En over een jaar of wat wil ik weer terug naar Nederland (misschien) en dan ben ik echt niet bang om niet aan de bak te komen.
Hoewel, de heterosexuele blanke man van 45 tot 55 is wel het meest gediscrimineerd in dit land. Helpt anoniem solliciteren dan? Moet ik dan een rose shirt aantrekken als ik kom praten?
Ik blijf het een typisch hollands stukje nonsense vinden dit hele onderzoek want bij sollicitaties discrimineer je altijd. Soms op ras, geloofsovertuiging of sexe. Meestal op opleidingsniveau.
Laat de overheid zich eerst eens druk maken over ambtenaren die weigeren homo-huwelijken te sluiten zou ik zeggen, dat is pas discriminatie
Martha van de Pasch  |   | 
6-04-2007
 | 
15:35 uur
Gaat de beer het buitenbos in? Ik denk niet naar Zimbabwe want deze Beer discrimineert door de opmerking dat er gediscrimineerd wordt op ras geloofsovertuiging of sexe. Hij zegt niet dat dit niet normaal wordt gevonden. Midlifecrisis meneer de Beer? Tijd voor de drie biggetjes in Duckstad want Donald is niet bruin of geel. Heterosexuele man wordt m.i. niet gediscrimineerd noch de homo's waar ik werk. Komt een beetje gefrustreerd over. Toch wat ruimdenkender gaan denken meneer de Beer. Als u zo reageert komt u inderdaad niet aan de bak.
Dhyana. L. C.  |   | 
5-02-2010
 | 
14:52 uur
Ik moet al de reacties over links gezeur en zogenaamde hollands stukje nonsens even wakker schudden. Ik ben hoog opgeleid cum laude geslaagd met hoge cijfers. Ben in het buitenland geboren,maar als baby naar Nederland gekomen. Persoonlijk deze test elke keer weer uitgeprobeerd met vriendinnen,studiegenoten en de uitslag is steeds hetzelfde. Ik heb een Hollands lijkende naam dus ik word uitgenodigd als ik de geboorteplaats weglaat, maar niet als ik geboorteplaats erin liet staan. Ik werd niet aangenomen als men met mijn huidskleur werd geconfronteerd. Terwijl mijn ''blanke'' vriendinnen wel werden aangenomen met lagere studieresultaten zelfs. Of zelfs bij telefonische sollicitaties lukte het om uitgenodigd te worden want ik spreek accentloos en geaffecteerd Nederlands, maar als ik op sollicitatiegesprek was werd glashard gezegd de vacature al was voorzien en als mijn vriendin of collega een uur later belde voor de baan kon zij direct komen. En dit was in de jaren 80 zo en anno 2010 nog van toepassing. Spijtig voor de goedgelovigen dat de cijfers en onderzoeken niet kloppen en dicriminatie van witte hetero seksuele mannen. En dit gebeurd vooral in de commerciele sector.
acm  |   | 
13-09-2010
 | 
11:28 uur
Ik vindt het verschrikkelijk bekrompen dat er anno 2010 nog zo'n onderscheid wordt gemaakt.Dhyana heeft dit aan den lijve ondervonden onvoorstelbaar. Het onderzoek klopt niet is niet realistisch weergegeven als je alleen in een bepaalde beroepsgroep kijkt zoals ook Ad Beer aangaf.Lekker handig als je inderdaad Turks of Marokaans sprekende mensen nodig hebt in je onderneming en dan deze bedrijven te betrekken in het onderzoek. Helaas kom ik ook wel eens ondernemers tegen die er liever niet over willen nadenken (als er geen direkte necessiteit bij is)Hoe is het allemaal toch zover gekomen!!! Multiculturaliteit heeft ook nadelen en deze nadelen komen voort uit de kleingeestigheid van de mens (van alle nationaliteiten).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10