zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sick Building Syndroom is gewoon werkstress

Psychosociale factoren van grotere invloed op gezondheid dan ‘zieke’ gebouwen

3 april 2007 - Veel kantoorwerknemers hebben last van vermoeidheid, luchtwegproblemen en hoofdpijn. Velen zien de oorzaak in het klimaat op kantoor en vatten de klachten samen als 'Sick Building Syndroom'. Recent onderzoek werpt echter een ander licht op dit fenomeen.

Dat meldt de website Psychisch & Werk op basis van een groot wetenschappelijk Brits onderzoek. De site Psychisch & Werk is een initiatief van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, een afdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Sick building-syndroom?


Het Sick Building Syndroom (SBS) bestaat uit symptomen zoals hoofdpijn, irritatie de ogen en luchtwegen, vermoeidheid en verkoudheid. Om van het SBS te kunnen spreken, komen de verschijnselen voor bij een groot deel van de blootgestelde populatie, is er een verband met het werk (klachten verdwijnen in weekend), zijn verschijnselen niet het gevolg van een voorafbestaande aandoening en mag er geen blootstelling aan een bepaald vergif verantwoordelijk gesteld worden.

Temperatuur en luchtvochtigheid
Veel onderzoekers en adviseurs stellen dat het SBS het directe gevolg is van fysieke kantooromstandigheden zoals de temperatuur en luchtvochtigheid. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt echter dat dit veronderstelde oorzakelijk effect niet eenduidig aangetoond wordt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in SBS-onderzoek vaak geen rekening wordt gehouden met het effect van stressvolle werkomstandigheden.

Sick Building Syndroom en werkstress
De Britse onderzoeker Marmot en collega's onderzochten wat bepaalt of kantoormedewerkers SBS-klachten ontwikkelen. Hiertoe evalueerden zij de kantooromgeving van 4.052 Britse ambtenaren werkzaam in 44 verschillende kantoorgebouwen. Deze ambtenaren werd tevens gevraagd een vragenlijst in te vullen waarmee SBS-klachten en stressvolle werkomstandigheden werden vastgesteld.

Invloed op binnenklimaat belangrijk
Uit het onderzoek blijkt dat er geen significante relatie bestond tussen het binnenklimaat (zoals temperatuur, luchtvochtigheid, bacterieën, stof, type ventilatiesysteem) en SBS-klachten. Er werden daarentegen wel aanwijzingen gevonden dat kantoormedewerkers die zelf hun omgeving konden beïnvloeden minder klachten hadden dan kantoormedewerkers die geen invloed hadden. Met andere woorden: de individuele invloed op het binnenklimaat lijkt belangrijker dan de werkelijke kwaliteit van het binnenklimaat.

Werkstress belangrijker dan binnenklimaat
Het onderzoek leert dat kantoormedewerkers die een een hoge werkdruk rapporteren meer SBS-klachten hebben dan collega's die geen hoge werkdruk rapporteren. Verder blijkt dat kantoormedewerkers die weinig ondersteuning van collega's en leidinggevende ervaren ook meer SBS-klachten hebben dan collega's die niet worden bloot gesteld aan deze werkomstandigheden. Opmerkelijk is verder dat de onderzoekers aantonen dat de relatie tussen stressvolle werkomstandigheden en SBS-klachten onafhankelijk is van het binnenklimaat.

Aanbevelingen
Dus ongeacht of een kantoormedewerker in een 'ziek' of 'gezond' gebouw werkt, lijken positieve psychosociale werkomstandigheden zoals een ondersteunende leidinggevende onontbeerlijk voor de gezondheid van deze medewerker. Op basis van de onderzoeksresultaten vragen de onderzoekers zich af of de term 'Sick Building Syndroom' nog wel bestaansrecht heeft. SBS-klachten lijken immers meer bepaald te worden door de mentale conditie van het gebouw dan door de fysieke conditie van het gebouw. Indien sprake lijkt van "Sick Buildings Syndroom" klachten zouden managers niet alleen naar de fysieke klimatologische werkomstandigheden moeten kijken, maar ook naar psychosociale werkomstandigheden.


Bron: P&O Actueel
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
3-04-2007
 | 
09:36 uur
Weer een onderzoek, ‘Sick Building Syndroom’ bestaat niet, net zoals een tijdje geleden de Burn-out als onzin door de medici werd betiteld.
Nu blijkt het weer door stress te komen, wat komt er b.v. uit een onderzoek in kantoren over stress, misschien ligt het aan het op tijd naar bed gaan?
Onderzoekers moeten hun geld ook verdienen en blijven heel actief op dit gebied.
Misschien moeten deze mensen eens een jaar het werk gaan doen van de mensen die ze onderzoeken.
Krijgen ze ook wat zicht op de normale zaken en zijn ze misschien in staat om iets zinnigs te gaan doen de komende jaren.
Bij Burn out direct gewoon aan het werk en bij klachten op het kantoor onmiddellijk de bedrijfsarts opzoeken en over stress gaan praten.
Komt er straks een onderzoek met als resultaat dat stress niet bestaat………

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10