30 maart 2007 -
Eerst werd de geschreven sollicitatie vervangen door e-mail en online versies, nu moeten sollicitanten zich zelfs al voor het eerste gesprek opdoffen: de videosollicitatie wint namelijk terrein, vooral in Amerika. Uit onderzoek van Vault.com blijkt dat ook vier van de vijf Britse werkgevers graag een video van hun kandidaten zou zien.
Goed nieuws voor werkzoekenden met camera-angst is dat slechts zeventien procent van de onderzochte managers tot nog toe daadwerkelijk zo'n videoboodschap onder ogen heeft gehad.
Snelle beoordeling Toch ziet de helft van de werkgevers veel in dit concept omdat ze denken dat het kan helpen de professionele presentatie en het voorkomen van de kandidaat te beoordelen. Veertien procent zegt zo een beter beeld te krijgen van de werkervaring van de kandidaat en negen procent zou een videoboodschap gebruiken om de manier van praten van de sollicitant te beoordelen.
Toekomstbeelden Net als voor het traditionele CV lijkt kort het sleutelwoord. Meer dan driekwart van de ondervraagde werkgevers adviseert kandidaten hun sollicitatie per video te beperken tot twee minuten; de helft heeft nog liever een boodschap van minder dan één minuut. Hoewel de videosollicitatie nu nog zeldzaam is, verwacht Vault.com dat dit snel zal veranderen. Ook meer dan de helft van de onderzochte managers denkt dat dit in de toekomst een normale aanvulling op de sollicitatieprocedure zal zijn.
Persoonlijke informatie Uit het Britse onderzoek blijkt verder dat één op de vijf Britse werkgevers naar persoonlijke informatie over kandidaten gezocht heeft op het internet. Bijna zes op de tien zegt zelfs dat hetgeen ze vonden van invloed is geweest op hun beslissing iemand al dan niet aan te nemen. Een kwart van de werkgevers heeft wel eens een sollicitant afgewezen op basis van informatie op het internet. Peter Cunningham van ViaVideo: "Laat dit een waarschuwing zijn voor al die miljoenen mensen die wel eens persoonlijke informatie op het internet zetten. Vergeet ook niet dat veel van die informatie vaak voor altijd terug te vinden is, zelfs als de betreffende website allang niet meer bestaat."
Vanwege de grote afstanden in Amerika kan ik me voorstellen dat een korte videoboodschap kan helpen bij de voorselectie als één van de middelen, maar niet voor het voeren van een eerste gesprek. Daarvoor zijn twee tot vijf minuten te weinig en is het één richtingsverkeer.
In Nederland is echter alles te berijden en is het makkelijker om iemand te ontmoeten. Zelf heb ik een keer meegemaakt dat we een Manager zochten voor een internationale luchtvaartorganisatie en dat 3 mensen uit Nederland kwamen en 1 uit Frankrijk. De mensen uit Nederland hebben we ontmoet, de Fransman gesproken met een teleconference. En, dat had toch zijn beperkingen. Het werd uiteindelijk iemand uit Nederland.
Ik denk dat daarin een korte videoboodschap niet veel helpt, omdat je na het eerste beeld (CV, motivatie, etc) toch een completer beeld wilt krijgen door het voeren van een gesprek met twee richtingen.
Ik vraag me overigens af of werkgevers zich geen zand in de ogen laten strooien. Iemand kan misschien een gelikt videoboodschapje (laten) maken en niet geschikt zijn tegenover een zeer geschikt persoon die die behendigheid niet heeft of daar zelfs moeite mee heeft.
Ik mis de balans in de aanpak van de werkgevers die sollicitanten willen "spreken" met een videoboodschap. Solliciteren is een proces van twee partijen! Halen en brengen. Het moet voor beide partijen interessant zijn om elkaar te willen spreken en met elkaar samen te gaan werken. Op zijn minst zou de werkgever (toekomstige leidinggevende en eventueel de HRM medewerker) de vacature met een videoboodschap op hun (vacature)site moeten zetten. Juist nu de werkgevers, volgens allerlei berichtgevingen, steeds moeilijker aan het gewenste personeel komen. Dan ben ik reuze benieuwd of het werkgevers lukt om kandidaten voor hen warm te krijgen.
Peet
|
|
30
-
03
-
2007
|
11
:
39
uur
Ik vind dit toch een lastig onderwerp want een persoonlijke presentatie is moeilijk en zegt niet zo veel hoe de kandidaat werkelijk is en zijn werk doet. Wordt je dan niet op uiterlijk gekozen?
Er moet eerst gekeken worden naar de gegevens passen deze binnen de functie en het bedrijf.
Een telefoongesprek zegt ook al veel en dat zou je eerst kunnen doen nadat je kandidaten hebt uitgekozen via de brief en CV.
Denk dat dat eerlijker is.
Ton
|
|
30
-
03
-
2007
|
14
:
42
uur
Tjee, ik plak zo goed op foto's dat ik alleen nog voor cliniclown wordt aangenomen....:)
Maar even iets anders, bestaan er databanken waar informatie te raadplegen is over het arbeidsverleden van iemand en dan bedoel ik van die geheime databases?
Ik hoor er zoveel geruchten over.
Fijn weeekend!
Johan Wieles
|
|
31
-
03
-
2007
|
17
:
12
uur
Ik vind er best wel iets in zitten videosollicitatie.
Lijkt me leuk hip en nieuw.
Gelikte clips nee gewoon beeld met je stem en laten zien wie je bent aan werkgevers lijkt me een leukere manier van solliciteren.
Kijk eens de jeugd hoeveel clippies ze plaatsen ,sollicitatie clips daar voel ik dus best wel iets voor.Het zou wel eens een rage kunne worden als werkgevers het ook willen af van de mail en sollicitatie brieven
Beelden zeggen meer als een sollicitatie brief of letters daar kan denk ik niemand onderuit.
Groetjes Johan
Ben Goossens
|
|
31
-
03
-
2007
|
10
:
14
uur
Beste Managers Online.nl
Bedankt voor het snelle plaatsen van mijn spontane reactie.
Maar bij het herlezen van mijn reactie zie ik een paar vervelende taalfouten. Zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om de nu volgende verbeterde versie te plaatsen i.p.v. de vorige.
Met vriendelijke groet, Ben Goosssens
Vele malen heb ik al een videopresentatie gemaakt, een CV in Beeld, zoals ik dat noem binnen mijn werk. De boodschap moet kort zijn. Eén hooguit anderhalve minuut. Het lijkt kort, maar zo'n presentatie heeft een grote impact. Het gaat niet direct om wát er gezegd wordt, maar vooral om de " energetische " informatie die in de boodschap zit. De kandidaat iets laat zien wat je nooit op papier kunt zetten. Ook een foto misleidend zijn.
De stem en je beweging kun je niet " fotoshoppen"
De bedoeling is niet dat het gesprek vervangen wordt. Maar de kans dat je in de voorronde sneller binnenkomt of er al eerder uit ligt, heeft voor beide partijen een groot voordeel.
Dus alleen in de voorronde heeft een videopresentatie zin. Beeld en geluid, moeten natuurlijk wel van een goede kwaliteit zijn. Of kijk even op www.cvinbeeld.nl voor een naar mijn idee prima videopresentatie.
Dankzij deze camera-ervaringen met werkzoekenden heb ik nu veel werk met het maken van korte krachtige videopresentaties voor het MKB. Het valt me al jaren op dat de ene website na de andere van alles te bieden heeft, en vooral veel tekst, maar je ziet nooit of zelden een persoon die zijn of haar gezicht laat zien. En dat spreekt in vele opzichten meer aan dan welke tekst dan ook. Heb je interesse kijk dan eens voor je plezier naar www.zaakinbeeld.nl , waar iedereen die daar op staat nog nooit voor een camera heeft gestaan. Trouwens het blijkt in de praktijk hartstikke leuk om te doen.
Ben Goossens Beeldvormer, Nijmegen
Marcel
|
|
31
-
03
-
2007
|
10
:
15
uur
@Ben
Leuk! Dat is de balans waarover ik schreef zowel vraag als aanbod die zich presenteren met een videoboodschap.
En, als de kandidaat zich vanuit eigen overtuiging wil profileren om op te vallen t.o.v. overige kandidaten, lijkt me dit een prima initiatief.
Echter, als een werkgever het zondermeer verplicht zou stellen voor elke kandidaat dan ontstaat er wellicht een scheef beeld tussen de kandidaten omdat niet elke kandidaat het budget heeft om een professional als jij in de arm te nemen of in staat is dat zelf te doen (gebrek aan middelen en/of inzicht).
Maar goede initiatieven verdienen opvolging!
@Ton,
Als er geheime databases zouden bestaan waar werkgevers gebruik van kunnen maken, dan zijn ze niet meer geheim. Dus als je ze gevonden hebt, hoor ik het graag! Dan ben ik wel benieuwd wat er over een aantal mensen instaat :)
Onze ervaring leert dat het met name draait om het enthousiasme en energie waarmee iemand een video-boodschap inspreekt. Of iemand knap of lelijk is minder belangrijk. Representativiteit is voor bepaalde functies zeker wel een selectiecriterium, dus daar let men op tijdens de video, maar ook bij een eerste gesprek wordt daarop geselecteerd.
Wij hebben inmiddels behoorlijk veel video's voor werkzoekenden en gedetacheerden gemaakt. Wat ik nog toe zou kunnen voegen aan wat hierboven al gezegd is, is dat met de komst van social media zowel de kansen voor sollicitanten als de inzet van video enorm is toegenomen om banen te zoeken en (via social media kanalen) die video's te presenteren. De keerzijde van deze ontwikkeling is dat ook werkgevers steeds meer van internet en zoekmachines gebruik maken om informatie over een kandidaat te vinden vóórdat die überhaupt op gesprek komt. De inzet van een video vegroot je kansen om binnen te komen enorm maar als je presentatie niet in balans is met wat er op de rest van het internet over je vinden is, werkt het ook erg tegen je. Het is dus belangrijk om openbare informatie over jou goed in de hand te houden en goed in te zetten bij sollicitaties. Dat is een vaardigheid die de meeste mensen nog niet machtig zijn maar gelukkig te leren is in een training...:-)
Wat leuk dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan videosollicitaties.
Zelf ben ik begin 2010 begonnen met het opnemen van videosollicitaties, omdat ik merkte dat veel werkzoekende werden afgewezen op vooroordelen zoals leeftijd of afkomst.
Natuurlijk kan een videosollicitatie niet alle vooroordelen wegnemen, maar als ik zie hoeveel mensen op gesprek worden uitgenodigd na het sturen van een videosollicitatie wordt ik daar heel blij van!
Er wordt inderdaad steeds meer aandacht aan besteed en daarom biedt Online-Open dan ook een podium aan voor werkzoekenden, om op een creatieve manier onder de aandacht te komen bij werkgevers.
Video solliciatie zijn inderdaad de toekomst. Door de opkomst van social media en video's is het natuurlijk een vanzelfsprekendheid dat ook sollicitaties op deze manier meebewegen met de trends.