zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Strijd om personeel is nu al volledig losgebarsten

Krappe arbeidsmarkt vraagt om marketingtechnieken

29 maart 2007 - De crisis op de arbeidsmarkt door pensionerende babyboomers en minder beschikbare jonge werknemers is geen toekomstscenario: die is nu al een feit. Uit onderzoek van Development Dimensions International en Monster blijkt dat bijna driekwart van de hr-managers nu al moeite heeft personeel te vinden dan in 2005 en dat bijna acht van de tien dit jaar nog grotere wervingsproblemen verwachten.

De krapte op de arbeidsmarkt doordat er nu zoveel babyboomers met pensioen gaan, geeft meer dan de helft van de hr-managers het gevoel dat ze hun banen moeten 'verkopen' aan werkzoekenden in plaats van andersom.

Kloof


Uit het wereldwijd uitgevoerde onderzoek blijkt tevens dat er een grote kloof zit tussen wat werkzoekenden belangrijk vinden en wat prioriteit heeft voor werkgevers. Bijna driekwart van de werkzoekenden vindt het bijvoorbeeld belangrijk te werken voor een onderneming waar ze trots op kunnen zijn. Toch denkt slechts de helft van de hr-managers dat sollicitanten dit belangrijk vinden. Te weinig salaris blijkt voor veel werknemers reden uit te kijken naar een andere baan, terwijl dit pas als derde mogelijke reden genoemd wordt door hr-managers. Bijna een derde van de sollicitanten geeft bovendien te kennen dat het feit of ze degene die hun sollicitatiegesprek afneemt mogen of niet mogen van gemiddelde tot grote invloed is op hun beslissing de baan al dan niet te willen.

Marketing
"Het is al jaren bekend dat de pensionering van de babyboom-generatie tot grote krapte op de arbeidsmarkt zou gaan leiden. Uit dit onderzoek blijkt echter dat dit nu al het geval is," vertelt Neal Bruce, vice president van Monster. "Als gevolg daarvan zouden hr-managers veel meer moeten gaan denken als hun collega's van marketing. Zodra ze de behoeften van hun doelgroep kennen, kunnen ze hun banen en hun bedrijf veel beter aan hen 'verkopen' en dus meer geschikte kandidaten aantrekken."

 
 Doorsturen   17 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Sonia den Toonder  |   | 
29-03-2007
 | 
08:02 uur

Als werkzoekende merk ik er in Zeeland niet veel van dat de werkgever moeite heeft met het vinden van personeel. Ik ben nu 1,5 jaar werkloos. Volgens de werkgevers hier zijn 300 sollicitanten geen uitzondering. Als ik op sollicitatiegesprek mocht komen ben ik afgewezen omdat men 53 jaar te oud vond. Bewijzen kan ik het niet, want het wordt afgedaan met u past niet in het profiel van het bedrijf. Aan mijn opleiding of motivatie kan het niet liggen want vorig jaar heb ik mijn MBO diploma voor commercieel medewerker binnendienst behaald.
Sandra Been / Sec4U  |   | 
29-03-2007
 | 
09:38 uur
Ik ben van mening dat de mens op zoek is naar balans en harmonie in zijn leven. Aangezien werk vaak een grote plek inneemt, is het belangrijk op dit vlak in balans te zijn.
Daarbij is het essentieel dat de golflengten tussen medewerkers en organisaties op elkaar afgestemd zijn om een constructieve samenwerking te bewerkstelligen. Dan worden ook diepere lagen aangesproken op het gebied van motivatie, ontplooiing, interesses, ambities en talenten. Dit alles komt ten goede aan het succes van de organisatie en de medewerker.

"Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken" Confusius
joost  |   | 
29-03-2007
 | 
10:08 uur
waarom is het dan zo moeilijk om ergens aangenomen te worden? mensen kijken niet naar je werkervaring uit Nederland enkel naar die van uit Belgie, je bent noooit goed genoeg en krijgt nooit een brief terug. waarom zijn de managers zo laks en geven ze mensen geen kans om zich te bewijzen? laten we het toch ook eens van deze kant bekijken.
A.Plicant  |   | 
29-03-2007
 | 
10:51 uur
Een hoopvolle ontwikkeling, alleen ik merk er nog weinig van hier in het Zuiden des lands. Mocht iemand nog een produktiemanger zoeken dan mag hij mij een mailen.
d.putman cramer  |   | 
29-03-2007
 | 
16:51 uur
Het is interessant te constateren dat voor de babyboomers die nog niet met pensioen willen, opvallend weinig arbeidsplaatsen beschikbaar zijn. Welke koudwater vrees (of slechte ervaringen) zijn hier debet aan. Of knellen de - in de vorige eeuw totstandgekomen - CAO's teveel? Dan zijn er toch allerlei andere constructies mogelijk?
mevrouw I.M.H. Faber  |   | 
29-03-2007
 | 
18:09 uur
Helaas heb ook ik geen andere mening dan hiervoor al gegeven. In het Limburgse valt weinig te merken van de gaten die zouden vallen door vertrekkende babyboomers.
Dus waar dat onderzoek precies uitgevoerd is weet ik niet maar zeer aannemelijk is wel dat de Randstad weer als graadmeter voor de rest van Nederland moet dienen. Maar Nederland is groter dan alleen de Randstad.
ton van de vorst  |   | 
29-03-2007
 | 
20:26 uur
Het is mijn visie dat effectief kunnen omgaan met eigen persoonlijkheid en die van anderen tot balans leidt. Organisaties die mensen aantrekken die op dezelfde golflengte zitten en daadwerkelijk de persoonlijke ontwikkeling van haar mensen ondersteunen, hebben ook een voorsprong: meer effectieve en competente medewerkers, minder ziekteverzuim, een betere samenwerking wat leidt tot een hoger rendement!

"Wees de verandering die je in de wereld wil zien."

Mahatma Gandhi

En nu jij weer Sandra!?
heer Peter Gubbi  |   | 
29-03-2007
 | 
22:17 uur
Er is toch altijd al een strijd geweest. Dit noemt het principe van vraag en aanbod. Het aanbod (= aantal werkzoekenden) is nu echter afgenomen en de vragende partij (= de wergever) zal hierop moeten inspelen.
Dit kan door het aanbod te verbeteren maar ook door de eisen te versoepelen. Laat ons eerlijk zijn. De eisen die men stelt zijn soms onredelijk hoog. Dit is geen probleem als er genoeg aanbod is maar ....
Ed Debipersad  |   | 
30-03-2007
 | 
09:51 uur
De overheid zou een subsidie regeling moeten overwegen om personen boven de (laten we zeggen) 50 jaar twee maanden op proef in dienst nemen door werkgevers. Op die wijze kan de werkgever zien wat de (vaak naar hun mening) oudere persoon in de groep past of niet. Aan de andere kant krijgt de 50+er de kans om zich te bewijzen. Nu ben ik zelf 33 jaar, maar ik kan mij voorstellen wat de genoemde groep aan obstakels en frustaties tegenkomen.
de Groot  |   | 
30-03-2007
 | 
09:54 uur
Eens met heer Gubbi,
De nieuwe werknemer is (even generaliserend) idealiter tussen de 25 en de 30, man (want liever geen kans op zwangerschap), en minstens HBO-er. Werkgevers zullen dus steeds meer van hun 'wensenlijstje' moeten afwijken, en ook wat oudere mensen en mensen met een lagere opleiding een kans moeten geven, en meer zelf moeten investeren in ontwikkeling. Ook mogen er wmb meer part-time en duobanen voor werkende moeders worden gecreëerd, en dan niet alleen secretaressefuncties.
Ron Ladage  |   | 
30-03-2007
 | 
10:14 uur
Strijd om personeel is nu pas volledig losgebarsten.
Dit is een betere kop voor boven het artikel.
We hebben toch veel van die academici, die al jaren ons vertellen wat er gaat gebeuren.
In 1946 en 1947 hebben we binnen Europa een geboortegolf gehad. Deze golf verplaatst zich door de jaren binnen onze maatschappij en al die wetenschappers hebben dus jaren zitten slapen!
Werkgevers zijn nog trager, die zijn pas onder de druk van de overheid hier naar aan het kijken.
De overheid is ook jaren aan het slapen geweest, het winnen van kiezers is belangrijker dan regeren.
Op dit moment is er meer vraag dan aanbod, maar dat is niet waar.
Er lopen veel mensen van 45 jaar en ouder zonder werk, die dolgraag weer een baan willen hebben.
Maar daar hebben de werkgevers geen zin in, want ze waren gewend om hun werknemers tot 45 jaar te scholen en te trainen en daarna wordt er niet meer echt geïnvesteerd in de mensen.
Recentelijk heeft VNO/NCW, AWVN en MKB zich uitgesproken dat ze mensen wel tot hun 65 jaar in dienst willen houden, maar dan wel demotiveren naar een lagere functie en natuurlijk met een lager loon!
Gelukkig is de invloed van het kapitaal nog net zo sterk als vroeger, ongeacht welke regering we ook hebben, want de grenzen gaan (volgens Donner) open voor de Polen, Roemenen en andere goedkope Oostblok landen.
Ik geef voor de komende 2 jaar de werkeloze vakmensen weinig kans of de regering moet met een wet komen, waarin zware boetes worden opgelegd, wanneer de leeftijdopbouw aangeeft dat er te weinig ouderen in het bedrijf zijn.
Ik ben hier al jaren mee bezig, samen met o.a. uitzendbureaus, scholen en andere instanties, maar we zijn nog steeds roepende in de woestijn.
Er zal op een bepaald moment wanneer de nood het hoogst is, wel een oplossing komen. Ik hoop dat die werkgevers, die zich achter de uitspraak van VNO/CNW, AWVN en MKB stellen, het aan de lijve mogen ondervinden, wat het resultaat zal zijn van hun onsociale beleid!
natasia Boom  |   | 
30-03-2007
 | 
21:27 uur
nou, ik ben zo een baby boomer, en ik wordt gedwongen om met pensioen te gaan, daar parttime/duo banen niet voor het oprapen liggen en er niet flexibel door bedrijven mee omgegaan wordt. 40 uren of meer werken a.u.b. tegen minumum loon (H.B.O. diploma of niet) zo niet.........300 wachtende sollicitanten die geen eisen stellen.
Dat is realiteit, althans in Limburg, maar hier zal dan ook geen onderzoek plaats gevonden hebben.
Ton Everhartz  |   | 
5-04-2007
 | 
12:05 uur
Wat mij verbaast in diverse bovenstaande reacties, is de negativiteit en teleurstellingen van respondenten. Het is toch evident dat werkgevers op zoek zijn naar de meest geschikte kandidaat die voldoet aan het functieprofiel en het beste past binnen de cultuur van het bedrijf of organisatie. Omdat de vraag groter is dan het aanbod betekent niet per definitie dat werkgevers genoegen moeten nemen met minder. De visstand in de vijver waaruit werkgevers vissen is, in tegenstelling tot de kabeljauw, op peil.
mevrouw Petra Zwerver  |   | 
11-04-2007
 | 
12:31 uur
Ondanks het feit dat er kennelijk een tekort is aan personeel, kan ik als 41 jarige, 2e jaars student HBO personeel en arbeid toch moeilijk aan een interessante baan komen. Ik heb inmiddels al 20 jaar werkervaring en ben op mijn 40ste aan de opleiding begonnen. Werken in deeltijd is al helemaal een drama. Iedereen is op zoek naar een afgestudeerde HBO'er, met veel werkervaring, die fulltime wil werken. Het zou het bedrijfsleven sieren als zij ook eens in zee gingen met een nog studerende hbo'er. Wij willen leren en groeien. Kortom, ze staan niet in rijen voor mijn deur om me een baan aan te bieden. Helaas.
piet  |   | 
17-01-2008
 | 
11:15 uur
Slaat nergens op, Waar is dit onderzoek gedaan. Waarschijnlijk in de randstad. Bedrijven hebben te veel eisen dat is al jaren bekend. Er lopen zat mensen rond vooral boven de 40 die geen baan krijgen. Duobanen, parttimebanen ect zijn allemaal mogelijkheden maar managers zijn niet zo creatief op dit gebied. Gewoon aso dat ze deze laten liggen.
R. Civile  |   | 
18-01-2008
 | 
07:33 uur
Het is evident dat men bijzonder terughoudend is t.a.v. de 'oudere' werknemer en dan klagen heeft volgens de inhoud van het artikel. Het bedrijfsleven is zich er klaarblijkelijk nog steeds niet van doordrongen hoeveel kennis en ervaring er onder de 50[+] aanwezig is en ingezet zou kunnen worden.

De vooroordelen die men wat dit betreft zichzelf voorhoud zijn drogredenen. Met name in een overspannen markt als deze zou je je juist als werkgever af moeten vragen of het niet handiger is deze mensen binnen te halen.

Redenen als dat deze mensen als of niet te vormen zouden zijn, minder flexibel, mogelijk een gezondheids risico zouden kunnen vormen, of te duur zouden zijn zijn werkelijk genante drogredenen. Uiteraard zullen deze niet hardop worden gebezigd.

Ik denk dat zowel deze halfslachtige overheid en werkgevers hier eens een degelijk agendapunt van zouden moeten maken daar een contingent aan kennis en ervaring vrijwel voor een decennium voor het oprapen ligt.

RC PM
GER  |   | 
18-01-2008
 | 
09:27 uur
Helemaal mee eens Piet. Krapte op de arbeidsmarkt:ONZIN. Ik ben zelf 45 heb een prima staat van dienst maar heb de pech gehad werkloos te worden. Nu na bijna 2 jaar, dagelijks solliciteren, met uitzendorganisaties (heb je ook helemaal niets aan) om tafel en noem maar op, nog steeds geen baan ondanks mijn ICT, Controller en PZ achtergrond. De eerste reacties op gesprekken zijn gewoonweg goed te noemen maar dan. Je hoort er niets meer van. KRAPTE op de ARBEIDSMARKT: ONZIN !!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10