zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen en mannen even goede managers

Vrouwen zijn geen betere leidinggevenden, ondanks die politiek correcte veronderstelling

20 maart 2007 -  De rivaliteit tussen mannelijke en vrouwelijke managers is voor eens en altijd beslist: vrouwen beschikken over dezelfde goede leiderschapskwaliteiten als mannen. Dit concludeert Rudi Plettinx, directeur van het Center for Creative Leadership, na onderzoek.

Het Center for Creative Leadership onderzocht 30.000 leidinggevenden uit Amerika en Europa. "Er zijn minuscule verschillen tussen de stijl van mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden," stelt Plettinx. Vrouwen belonen volgens de studie hun werknemers net iets vaker voor goede prestaties en zijn soms iets meer wat men noemt een 'transformational leader'.

Inhaalbeweging


Daarmee is bewezen dat ze net zulke goede leiderschapskwaliteiten bezitten als hun mannelijke tegenhangers. Dat ze er meer bezitten, staat niet vast. Mannen met dezelfde positieve kenmerken functioneren evengoed in topfuncties. "Door de inhaalbeweging die de carrièrevrouwen de laatste jaren maakten, hebben ze zich volledig kunnen ontplooien. Daardoor komt tot uiting dat ze meer in hun mars hebben dan oorspronkelijk werd gedacht en lijkt het alsof ze betere leiders zijn," legt Plettinx uit. "Veel mensen vinden het ook erg politiek correct om vrouwen betere leidinggevenden te noemen."


Bron: Trends, Express.be
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer p kraus  |   | 
20-03-2007
 | 
08:13 uur
Deze stelling is waarschijnlijk voor een deel van de vrouwelijke managers terecht, echter bij een significant aantal is er sprake van een geldingsdrang t.o.v mannen waardoor er een bepaalde vorm van rivaliteit wordt ontwikkeld.
Dit leidt vervolgens tot een vorm van ongenaakbaarheid bij sommige vrouwelijke managers.
Anderen willen zich op een dermate onvriendelijke manier manifesteren om een afstand te creëren dat dit resulteerd in een onwerkbare situatie, waarbij collegialiteit vervolgens ver te zoeken is.
Tevens is er een geldingsdrang tav. mannelijke collega's en wordt de positie regelmatig misbruikt om onkunde, onenigheid en gemis aan inzicht in hun voordeel te gebruiken.
In geval van Senioriteit bij mannelijke collega's welke 1 stap lager in de hiërachie staan wordt gezocht naar mogelijkheden om deze personen te verplaatsen naar andere afdeleingen of in dien niet mogelijk deze te (laten) ontslaan op grond van allerlei dubieuze en of gefingeerde redenen.
En dit alles vaak alleen uit bedreiging voor de eigen functie als ook het voorkomen van "missers" waarbij plannen of voorstellen in de bedrijfsvoering slechter uitpakken als de voorstellen die gedaan werden door de lager in functie gekwalificeerde mannelijke collega's.
b.j.p.mieden@pyramide.nl  |   | 
20-03-2007
 | 
08:47 uur
Wat een oprechtheid om dat vanuit "politieke correctheid" te doen. Een niet veelzeggend verhaal met dubieuze conclusies. Sinds mensenheugenis zijn er al vrouwen die leiderschapskwaliteiten hebben en het is mannelijke arrogantie om te beweren dat vrouwen geen goede leiders zouden kunnen zijn.
Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke leiders. In plaats van rivaliteit kunnen we beter gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn om elkaar aan te vullen. Als (executive)coach constateer ik dat daar nog veel te weinig gebruik van wordt gemaakt. De doelstellingen en resultaten worden beter en eerder gehaald als dat wel zou gebeuren. Per functie en plek zou er beter naar gekeken moeten worden en voor vele functies en plekken geldt dat het niets uitmaakt of het een man of een vrouw is die leiding geeft. Het Ennisme biedt uitkomst, maar dat is nog niet erg bekend. Het is wellicht niet verbazend dat in workshops blijkt dat met name vrouwelijke leidinggevenden warm lopen voor bewustwordingsmanagement, omdat die wellicht wat meer gericht zijn op verbinding, zelfreflectie en effectief omgaan met gevoelens, maar die gerichtheid hebben ook veel mannen, dus ook daar is het lastig en ook niet altijd zinvol om onderscheid te maken. De benadering is wel eens anders, maar dan mooi aanvullend voor beide seksen. Beter van elkaar leren dan te concurreren. Een prikkelende titel is leuk, maar is er inhoudelijk niet wat meer en zinnigers over een dergelijk onderzoek te melden? Ik verneem het graag.

Bert-Jan van der Mieden.
mevrouw R. Helsloot  |   | 
20-03-2007
 | 
09:50 uur
Soms lijkt het wel een wedstrijd tussen mannen en vrouwen. Jammer, want daarmee vergroot je de verschillen op een negatieve manier, terwijl deze elkaar juist kunnen aanvullen. Mannen en vrouwen beschikken over andere, aanvullende kwaliteiten. Laten we vooral kijken hoe die optimaal in te zetten zijn in een wereld waarbij de mannen in het verleden de 'ongeschreven regels' bepaald hebben. De kracht van het verschil!
ton_van_de_vorst@hotmail.com  |   | 
20-03-2007
 | 
19:40 uur
Helemaal eens met mevrouw R Helsloot. Als vrouwen willen zijn ze uitstekende managers. En inderdaad is het geen wedstrijd hoewel sommige vrouwen managen alsof ze in de boksring staan waarbij wel onder de gordel mag worden geschopt.
In tegenstelling tot wat de eerste regel beweert is de strijd tussen mannen en vrouwen zeer zeker niet voor eens en altijd gestreden. Die bestaat al duizenden jaren en een onderzoekje maakt daar geen einde aan, dat is slechts de megalomane uitspraak van Rudi Plettinx. Misschien heeft die nog iets goed te maken met zijn vrouw ofzo....
m. Roelofsen-Gellekink  |   | 
6-09-2007
 | 
11:34 uur
Weer een heerlijk stukje tekst waar je inhoudelijk niet zo veel aan hebt.
Aangezien mannen en vrouwen ook individuen zijn, zijn er ook verschillen. Ik ken ook genoeg mannen die in de boksring staan, en die ook onder de gordel kunnen trappen.Ook betrap ik mannen op onvriendelijk gedrag en onderlinge geldingsdrang.Toch, mannen...?!
Kortom niet boeiend, laten we meer kijken wat een goede manager maakt en wat nodig is aan competenties, specifiek voor die functie en specifiek voor situaties.
Invulling door Man of Vrouw, oeverloze discussie en wat mij betreft volkomen zinloos.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10