Europese CEO snakt naar liberalisering en deregulering
16 maart 2007 -
Topbestuurders uit het Europese bedrijfsleven hebben vertrouwen in de economische toekomst van Europa, maar zijn sceptisch over de politieke bijdrage daaraan vanuit de EU. Brussel moet veel meer haast maken met liberalisering en deregulering, zo zeggen zij. Dit blijkt uit de Roland Berger CEO Survey 2007 die gisteren werd gepresenteerd tijdens de European Business Summit in Brussel.
Het is hoog tijd voor actie, aldus de top van het Europese bedrijfsleven. Meer eenvoud in regels, 'meer Europa' om ondernemerschap te stimuleren en opvallend genoeg: de EU moet een leidende rol spelen om Europa concurrerend te maken op het gebied van 'groene industrie', zo stellen de CEO's in de survey.
Sterker Europa, sterker bedrijf Tweederde van de ruim 400 ondervraagde CEO's is van mening dat een sterker Europa een bijdrage levert aan het succes van hun onderneming. Het gaat hen daarbij niet alleen om het implementeren van beleid dat te lang op de plank is blijven liggen, maar vooral ook om het gericht werken aan die terreinen waarop Europa een duidelijk concurrentievoordeel heeft. De meerderheid van de CEO's (70 procent) wil bijvoorbeeld dat de Europese Unie een actievere rol speelt bij het helpen van ondernemingen om te investeren in alternatieve energiebronnen. Daarbij vindt de helft dat de Unie hier een regelgevende rol in dient te vervullen en maar liefst 41 procent vraagt zelfs om een wetgevende rol waarmee standaarden worden aangegeven op dit gebied.
Kritische noot Na jaren debat over de Lissabon Agenda, vindt 91 procent van de ondervraagde CEO's dat de Europese Unie en haar lidstaten onvoldoende progressie boeken op het gebied van liberalisering en deregulering. Een derde van de topbestuurders is zeer kritisch over de wijze waarop hun eigen regering met Europese beleidmaking omgaat. Met name de Franse CEO's zijn ontmoedigd door het feit dat hun regering er niet in geslaagd is de stemgerechtigden te overtuigen van de voordelen van een Europese grondwet.