15 maart 2007 -
Jongeren zijn niet altijd eerlijk tijdens een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit een enquête van StudentenWerk.nl onder Nederlandse jongeren. Er blijkt zowel gelogen te worden over personalia gelogen als over werkervaringen en opleiding. Eén op de drie jongeren gaf toe zich tijdens een sollicitatiegesprek wel eens beter voor te hebben gedaan.
Van de ondervraagde jongeren gaf dertien procent toe af en toe niet eerlijk te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, terwijl zeventien procent naar eigen zeggen alleen liegt als daardoor de kans groter wordt dat ze de baan zouden kunnen krijgen. Zij passen gegevens dan bijvoorbeeld zo aan dat die gunstig aansluiten op de functieeisen. Er zijn echter ook jongeren die aangeven altijd te liegen tijdens een sollicitatiegesprek.
Mooi plaatje Bijna 68 procent van de ondervraagden gaf echter aan dat ze nooit zouden liegen tijdens een sollicitatiegesprek. Wel gebruiken ze andere trucs om een goede indruk te maken op een potentiële werkgever. Acht op tien jongeren kleedt zich bijvoorbeeld extra netjes voor een sollicitatiegesprek. Twaalf procent vertelde altijd strak in het pak naar een dergelijke afspraak te gaan. Negen procent trekt kleding aan die dagelijks wordt gedragen.
We leven nu in 2007, maar dit is niet nieuw.
Altijd wordt er overdreven tijdens een sollicitatie gesprek, maar tegenwoordig zijn er wat meer mogelijkheden voor de werkgever om erachter te komen.
In 1970 werkte ik bij een groothandel en ook daar was dit probleem aanwezig.
Zelfs zo erg dat er sollicitanten kwamen met heel mooie Amerikaanse diploma's en getuigschriften, die ook al in die jaren gekocht konden worden.
Dus beste onderzoekers kom eens met wat nieuw en realiseer je dat mijn generatie al die andere onderzoeken ook heeft gelezen.
Joost Buitenweg
|
|
15
-
03
-
2007
|
23
:
40
uur
Wie gebruikt er nog CV`s tegenwoordig? Een persoonlijkheidstest en een goed gesprek zeggen veel meer. Diploma`s stellen ook niks meer voor. CREATIVITEIT daar gaat het om.
George Wagenaar
|
|
16
-
03
-
2007
|
08
:
03
uur
Zeker dit verschijnsel is niet nieuw. Nu in 2007 zijn jong afgestudeerden zeer goed voorbereid op het sollicitatie gesprek en is er veel makkelijker doorheen te prikken. Ze reageren bijna allemaal hetzelfde op standaard vragen.
Spontaniteit tijdesn het gesprek is vaak ver te zoken.
Het beste middel om iemand werkelijk te beoordelen is dan ook een tijdelijk contract.
Martha van de Pasch
|
|
16
-
03
-
2007
|
11
:
10
uur
Diploma'worden gewoon gekocht. Inderdaad mooi aankleden bij een sollicitatie is normaal maar daarna liep deze person er ordinair bij dat ging heel geleidelijk. Toen ik zei dat dit figuur als tut hola kwam solliciteren werd er een beetje schaapachtig gelachten. Je kan dan niets meer doen. Zo worden we beduveld. Deze persoon weet ook goed fouten te verbergen. Alles heeft een ander gedaan maar wordt niet ontslagen. Liegen over opleiding als je merkt dat uitgaande correspondentie niet klopt alleen de sollicitatiebrief was perfect dus door een ander opgesteld. Niemand heeft het door dat is het frustrerende. Als je iets zegt knikker jij eruit. Want deze mens werkt snel zonder zogenaamde fouten en is heel charmant naar buiten toe.Ik denk dat de werkgevers eens wat meer op hun hoede moeten zijn. Deze ellende komt omdat er alleen gekeken wordt naar het papiertje zonder mensenkenis. Een tekortkoming van de werkgever. Personeelszaken of mensen die denken mensen aan te kunnen nemen maar zelf niets van mensen weten. Een trieste vooruitgang voor de toekomst. Daarom worden we zo ellendig behandeld als je een bedrijf belt op deze manier vallen domme mensen door de mand. Maar ja het schijnt allemal te kunnen