7 februari 2007 -
Oudere managers moeten niet met pensioen gestuurd worden, maar juist meer betaald krijgen. Dat zegt Marc Buelens, hoofddocent van de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School. Volgens Buelens weegt het trager worden, dat onvermijdelijk gepaard gaat met het ouder worden, niet op tegen de voordelen van een rijpere leeftijd.
Buelens verwijst naar het boek 'The Wisdom Paradox' van de naar de Verenigde Staten gevluchte Russische hersenspecialist Elkhonon Goldberg. Zijn bevinding: hoe ouder we worden, hoe moeizamer sommige cognitieve taken verlopen (zoals het leren van een nieuwe programmeertaal of de gebruiksaanwijzing van een nieuw apparaat onder de knie krijgen), maar hoe meer genialiteit en talent iemand vertoont in zijn jongere jaren, hoe competenter diegene is op latere leeftijd.
Wijze mensen, betere managers Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor opslaan en herkennen van patronen, voor het zien van samenhangen, voor de essentie uit de dingen te halen, wordt namelijk alleen maar beter met ouder worden. Met dat hersendeel herkennen we zaken als iets wat we vroeger al eens hebben meegemaakt. Dat maakt ons superefficiënt, geeft ons betrouwbare intuďtie en helpt ons beter te beslissen. Dit leidt niet alleen tot wijzere mensen, maar ook tot betere managers. Buelens maakt wel een kanttekening bij deze bevindingen: Goldberg spreekt alleen over het cognitieve en niet over het emotionele. Maar ook op dat gebied is ouder worden vaak positief: hoe ouder we worden, hoe meer we immers onszelf worden.
Welke werkgever, ondernemer nodigt vijftigplusser uit, die zowel fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal als spiritueel stabiel in elkaar zit en wijsheid op die fronten kan worden toegedicht?
Ik heb er wel een paar in mijn netwerk.
Serieuze reacties graag naar b.j.p.mieden@pyramide.nl
met vriendelijke groeten,
Bert-Jan van der Mieden.
Ron Ladage
|
|
7
-
02
-
2007
|
10
:
21
uur
Artikel naar mijn hart!
Maar zet er wat anders boven, oudere werknemer, want dit geldt niet alleen voor managers.
Het bezitten van grote praktische ervaring en deskundigheid, het kunnen helpen van nieuwe (vaak jongeren) werknemers kan een grote verdienste van hen zijn voor het bedrijf.
Maar na je 45'ste ben je te duur, te oud en dus afgeschreven (behalve wanneer je heel specifieke deskundigheden hebt), dit vooroordeel zit er nu eenmaal bij mensen in.
Ondanks pogingen van o.a. de taskforce groep GrijsWerk en een onderzoek van Drs. Maarssen van der Brink van de Universiteit Amsterdam, waarin door onderzoek bij 2000 bedrijven gebleken is dat ouderen niets duurder zijn dan jongeren, niet vaker ziek zijn en kwalitatief betere werken dan jongeren, blijven clubs zoals VNO/NCW, AWVN en MKB berichten verspreiden dat ouderen gedemotiveerd moeten worden en werken tegen een lager salaris tot hun 65 jaar!
Zelf ben ik vanaf 2001 actief bezig om aandacht te krijgen voor ouderen en hun mogelijkheden binnen onze economie.
Zowel vanuit ondernemingsraden als vanuit UWV/CWI bedrijven als Randstad en alle mensen die binnen de reďntegratie van mensen naar werk zitten, wordt er veel gedaan, maar de werkgevers blijven bij hun vooroordelen.
Binnen 3 jaar zullen ze wel anders moeten gaan reageren, want de instroom begint te stagneren.
heer Hans Verheijke
|
|
7
-
02
-
2007
|
10
:
21
uur
China is ook succesvol omdat men respect heeft voor de ouderen in het algemeeen, dus ook de oudere manager
Hans J.M. Verheijke
heer jan cooreman
|
|
7
-
02
-
2007
|
11
:
19
uur
In dit opzicht vind ik dat prof. Marc Beulens een postieve noot brengt aan alle vijftigplussers op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Vijftigers mogen de dag van vandaag enkel rekenen op goodwill van de firma. Tevens is het ook een vingerwijzing naar bedrijven waar de young wolves de middlivers verdringen.
Het ideëngoed dat de wijsheid komt met de jaren is blijkbaar de dag van vandaag volledig verloren.
Dank voor het respect.
heer E Flier
|
|
7
-
02
-
2007
|
12
:
01
uur
Mooi en goed dat ook vanuit de wetenschap de waarde van de oudere mens wordt bevestigd, iets wat in de oude wijsheidsboeken al lang naar voren komt (de oudsten beslissen!). Het wordt dus echt tijd om in bedrijven meer werk te maken van ouderenbeleid. Het blijft natuurlijk wel opboksen tegen maatschappelijke krachten om je vooral flitsender, sneller, sexier e.d. voor te doen. Uiteraard blijft gelden: De wet van de uitzondering op de regel: Soms zijn jongeren wijzer...
christel justina smits
|
|
9
-
04
-
2008
|
21
:
31
uur
Menheer cooremans ik kan je verzekeren dat wijsheid niet zal verdwijnen.Wijsheid komt nu eenmaal met de jaren en mensen blijven niet in hun onwetendheid.De jongere generatie zouden moeten openstaan voor wijsheid van oudere werknemers.Dit is ook een basis dat ge meekrijgt op je levensweg en die kun je gebruiken op elke manier of omstandigheden waarin je terechtkomt.Heb geduld met jongeren het komt wel allemaal goed ze zullen je dankbaar zijn op een bepaald moment in hun leven.