2 februari 2007 -
Voor het eerst in twintig jaar zijn managers bereid salaris en carrièreperspectieven in te leveren voor een beter privé-leven. Wereldwijd is een verschuiving waarneembaar in de denkwijze van hoogvliegers in het bedrijfsleven. Een groeiend aantal managers verzet zich tegen lange werkdagen en het geploeter om de top te bereiken.
Senior managers geven aan dat de balans tussen werk en privé cruciaal is voor hen om ergens te gaan of blijven werken. Dat blijkt uit een onderzoek onder managers in Amerika, Europa en Azië van de Association of Executive Search Consultants (AESC). Vier van de tien ondervraagden werken in ondernemingen met een omzet van meer dan 1 miljard dollar. De meeste respondenten zijn in de leeftijd tussen de 35 en 54 jaar.
Slechte verhouding Meer dan de helft van de managers is niet tevreden met de balans tussen werk en privé. Een bijna even groot deel vindt dat de verhouding de afgelopen vijf jaar verslechterd is. Zes van de tien klagen dat technologische ontwikkelingen als BlackBerry en mobiele telefoons de grenzen tussen werk en privé nog verder vervaagd hebben. Waar vorige generaties de lange werkdagen nog accepteerden als de prijs van succes, zegt tegenwoordig 56 procent er sterk over na te denken een promotie te weigeren indien die een negatieve invloed op hun privé-leven zou hebben. De helft overweegt tevens een sabbatical, hoewel acht van de tien denkt dat hun werkgever dat nooit goed zal keuren.
Dit lezende krijg ik een voldaan gevoel. De binnen de Farosgroep geldende reden is dat deze balans goed moet zijn, wij hebben hier van begin af aan op gestuurd. Deze filosofie heb ik al vanaf 1994, een bepaalde situatie heeft me hiertoe gebracht. Door zo te werken is de flow van prestatie alleen maar toegenomen. Nieuwkomers binnen Faros krijgen dan ook een korte workshop, hoe om te met je beschikbare tijd voor het gezin en Faros. Wij werken standaard 4 dagen, dmz bij een opdracht, en de 5 dag mogen de werknemers, ondersteund door ons, van uit huis werken, dit gebeurt op vrijwillige basis. Maar wordt heel erg gestimuleerd.
Doen wij grote veranderopdrachten, dan willen wij wel eens een halve dag terugtrekken op de locatie van Faros, deze leent zich er uitstekend voor om heel creatief en inspirerend tot andere inzichten te komen.
Wij hopen dat deze trend zich doorzet, dit verhoogt de productiviteit maar nog belangrijker het enthousiasme van de medewerker.
Met vriendelijke groet,
Kees Dirks, namens Faros.
verkerkkarel@hotmail.com
|
|
2
-
02
-
2007
|
10
:
57
uur
Eindelijk gaat de manager ook zijn eigen leven meer managen. Als je het in 80 uur moet doen is de vraag of je wel kunt delegeren. Enkele jaren geleden schreef een directeur van de ABN0-AMRO al dat hij bij nieuwe "potentials" altijd keek naar de balans werk/prive om een langdurende duurzame werkrelatie aan te gaan met die werknemer. Ook de komende krapte op de arbeidsmarkt vraagt goede zorg voor het personeel. Overbelasting maar zeker ook onderbelasting moet worden voorkomen. De juiste man op de juiste plek is hier het credo. Kortom maatwerk. Onderbelasting wordt vaak onderschat maar kan evengoed tot burnout leiden
Ron Ladage
|
|
4
-
02
-
2007
|
12
:
08
uur
Goede reactie van Karel Verkerk.
Hij praat over de drie O's Overbelasting, Onderhoud en Onderbelasting.
Het leven is een balans tussen je privé leven en je werk.
Deze balans bepaalt hoe lang je het op een goede wijze volhoud en niet is een situatie van ziekteverzuim komt.
Goede werkgevers weten dit allang, maar vaak komt de manager toch in de situatie van on-evenwicht.
Zelf heb ik in 1997 te Londen de cursus Leadership en Mastery van IA ontvangen en tussen topmanagers van de wereld mogen verkeren.
Op deze training werd ook gevraagd naar wat je het liefste wilde veranderen.
Meer dan 90% stelde: meer tijd voor het gezin, maar daarnaast wilde ze wel de top bereiken. Dus ze bepalen zelf of de weegschaal uit evenwicht raakt.Één manager heeft me later gebeld en vertelde dat hij 2 functies lager is gaan werken en zich nog nooit zo goed heeft gevoeld.
Erger wordt het wanneer VNO/NCW, AWVN en het MKB uitspraken gaan doen zoals recentelijk”
Oudere werknemers willen we wel in dienst houden, wanneer we ze kunnen demotiveren en een lager salaris gaan betalen.
Het blijkt dat de branche organisaties nog nooit van onderbelasting hebben gehoord, erger nog geen feeling hebben met gezondheidspreventie, maar nog steeds voor-oorlogs denken!
Gelukkig zijn er binnen deze organisaties bedrijven die er wel verstand van hebben, helaas horen we die te weinig binnen hun branche organisaties