Meer aandacht secundaire arbeidsvoorwaarden in 2007
2 februari 2007 -
Werknemers hielden afgelopen jaar de veranderingen op het gebied van de nieuwe pensioen- en zorgverzekeringswet nauwelijks meer bij. Er werd vrijwel geen gebruik gemaakt van de levensloopregeling, de selectie van zorgverzekeringen is aan de werkgever overgelaten en kennis over aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is beperkt.
De werkgevers daarentegen, waren in 2006 zo druk met het doorvoeren van alle wettelijke wijzigingen, dat alle andere secundaire arbeidsvoorwaarden vrijwel onveranderd zijn gebleven. Dat en meer blijkt uit het jaarlijkse Benefits Survey van Hay Group.
Wijzigingen sociale zekerheid In 2006 heeft de overheid een aantal grote veranderingen doorgevoerd in ons sociale zekerheidstelsel. Zo is de fiscaliteit rondom Vut en Prepensioen gewijzigd en is de Levensloopregeling geïntroduceerd (Wet VPL). Daarnaast is het onderscheid tussen particulier- en ziekenfondsverzekerden opgeheven door de invoering van het nieuwe zorgstelsel. En tot slot is het oude vangnet voor arbeidsongeschikte werknemers, de WAO, gewijzigd naar een vangnet waarbij Werk en Inkomen beter worden afgestemd op het Arbeidsvermogen (Wet WIA).
Levensloop? Verplicht door de overheid om een levensloopregeling van een werknemer te accepteren, hebben vrijwel alle ondernemingen (90 procent) een collectieve levensloopregeling afgesloten. De meerderheid van de ondernemingen (73 procent) verstrekt daarbij echter geen werkgeversbijdrage. Hoewel ruim een kwart (27 procent) van de ondernemingen wel een werkgeversbijdrage levert van circa één à twee procent van het salaris, maakt de meerderheid van de werknemers bij deze ondernemingen geen gebruik van de levensloopregeling, maar van de keuze om deze bijdrage met het salaris uit te betalen.
Keuze aan werkgever overgelaten Bijna 95 procent van de ondernemingen heeft een collectieve ziektekostenverzekering afgesloten voor haar personeel. Hierin biedt ruim 40 procent een extra werkgeversbijdrage aan, naast de verplichte (salarisafhankelijke) werkgeversbijdrage van 6,5 procent. Hoewel in voldoende mate gekozen kan worden voor een andere collectiviteit dan die van de werkgever, zijn de meeste werknemers daar niet voor gegaan. Het selecteren wordt overgelaten aan de werkgever.
Laag kennisniveau Noodgedwongen hebben werkgevers pas in een laat stadium keuzes gemaakt omtrent de wijziging van aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Werknemers zijn zich mede hierdoor niet bewust van de inhoud van aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, zegt Hay Group. "Er heerst onduidelijkheid alom, waarbij werkgevers naar ons gevoel meer voor een tijdelijke oplossing hebben gekozen, dan dat in het overleg met werknemers een duidelijke keuze voor de toekomst is gemaakt. Wij verwachten op dit punt dan ook nog ontwikkelingen in 2007."
Meer prestatieloon De niet verzekerde arbeidsvoorwaarden zoals variabele beloning, arbeidsduur, netto representatiekosten en de lease auto, zijn vrijwel ongewijzigd gebleven. Nu de krapte op de arbeidsmarkt weer toeneemt, zal hier echter verandering in komen, denkt Hay Group. "Wij verwachten onder meer dat ondernemingen het variabele loon steeds vaker en bewust zullen inzetten en ook lange termijn bonusregelingen zullen invoeren." Afgelopen jaar signaleerde Hay Group al een toenemend aantal prestatieloonregelingen.
Ik mag het hopen dat ondernemingen meer aandacht gaan krijgen voor de blijvers in hun organisatie, mensen die over lange termijn hun commitment afgeven. Het zijn die mensen die voor de werkelijke continuiteit en visie in het bedrijf zorgen.
Het zijn ook de mensen die niet elke paar jaar extra salarisverhoging komen eisen, zoals jobhoppers bij een nieuwe werkgever.
Natuurlijk, jobhoppers lopen ook een risico maar daar kiezen e zelf voor. Maar vanuit een werkgever gezien zijn de stayers uiteindelijk belangrijker voor de onderneming.
Ron Ladage
|
|
4
-
02
-
2007
|
12
:
20
uur
Meer aandacht voor de secondaire arbeidsvoorwaarden, waarom geen meer aandacht voor individuele arbeidsvoorwaarden, zoals een cafetariasysteem binnen de CAO?
De keuze voor de levensloopregeling is ons opgedrongen door de regering, die niet uitblinkt in het nakomen van gemaakte afspraken (denk o.a. aan het privé pc project, wat zonder overleg werd afgeschaft), hierdoor hebben de werknemers geen vertouwen in deze "spaarmogelijkheid".
Verder hebben ze geen inspraak in diverse verlof mogelijkheden, want de baas bepaald of het wel kan, dus spaar je levenslang en wacht af of het wel opneembaar is.
Werkgevers hebben ook niet gevraagd om dit gedrogt, want hoe regel je b.v. een jaar verlof met terugkeer naar je eigen functie, niet echt goed over nagedacht door CDA en consorten!
Met de krappe arbeidsmarkt in aantocht, zullen bedrijven zich moeten zich onderscheiden van hun collega's om hun werknemers binnen te halen en vooral te houden.
Misschien komen we dan weer terug bij betere tijden, waarin werkgevers en werknemers met elkaar op een goede wijze aken kunnen regelen.
Het wordt een interessante tijd en we zullen zien welk bedrijf daar mee uitspringt in de toekomst!
En jobhoppers zullen er altijd blijven, goed voor hen, goed voor de wisselingen op de markt en het houdt anderen wakker.