zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Actieve studenten succesvoller in carrière

25 januari 2007 - Om succesvol te worden in de carrière is de betrokkenheid van studenten bij activiteiten in hun studententijd een belangrijke factor. Zij doen daarmee allerlei ervaring op die belangrijk is voor later, vooral sociale vaardigheden. Dit concludeert Lyanda Vermeulen in haar proefschrift The study of Alumni, waarop zij 1 februari 2007 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Uit haar onderzoek blijkt tevens dat afgestudeerden van universiteiten die werken met probleemgestuurd onderwijs (pgo), betere sociale vaardigheden hebben opgedaan dan studenten uit een meer conventionele leeromgeving.

Sociale vaardigheden


Vermeulen bestudeerde een grote groep, niet alleen recent afgestudeerden, maar ook alumni die vijftien jaar geleden hun studie afrondden. Zij toont aan dat samenwerken met medestudenten, deelname in studie- en studentenorganisaties en participatie in universitaire bestuursorganen een positief effect hebben op carrièresucces van afgestudeerden. Ook hebben deze activiteiten een positieve invloed op de ontwikkeling van competenties die afgestudeerden nodig hebben in hun professionele carrière, zoals bijvoorbeeld sociale vaardigheden.

Groter netwerk
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat actieve studenten reeds in hun studententijd een groter netwerk opbouwen, waarvan ze profiteren als ze een baan gaan zoeken. Maar dit is niet de enige factor van betekenis. Studenten die een probleemgestuurd curriculum hebben gevolgd, met nadruk op kleine groepen en zelfwerkzaamheid, rapporteren over betere sociale vaardigheden te beschikken dan studenten van universiteiten waar op een conventionele manier wordt lesgegeven. Het probleemgestuurd onderwijs, waarbij studenten in kleinere groepen werken, krijgt de laatste tijd aan meer universiteiten voet aan de grond.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
chleb  |   | 
25-01-2007
 | 
10:48 uur
eh... open deur?
Michel Verdaas  |   | 
25-01-2007
 | 
14:21 uur
Wanneer ik kijk naar mijn eigen studie op de AVANS Hogeschool merk ik dat probleemgestuurd onderwijs zo zijn voordelen heeft. In het begin van de opleiding weet je niet wat je overkomt, maar ben je er eenmaal aan gewend dan wil je niks anders meer. Vooral de sociale vaardigheden worden erg gestimuleerd, omdat je in elk blok dat je volgt in een nieuwe groep komt waarmee je moet samenwerken. Je wordt daardoor min of meer gedwongen om open te staan voor anderen en je leert makkelijker te praten en samen te werken met onbekende mensen. De drempel om in een nieuwe situatie te stappen wordt zo lager. Althans dat is mijn ervaring.
Ineke de Ruiter  |   | 
25-01-2007
 | 
20:29 uur
Bij mijn studie op de Hogeschool Utrecht zijn ze hier ook volop mee bezig. Het nadeel bij ons was dat we altijd in dezelfde groepjes werkten en dat er vanuit de docenten weinig stimulans was om nieuwe groepen te vormen. Studenten in de beginfases willen het liefst bij hun vertrouwde groepjes blijven aangezien ze weten hoe deze mensen werken, tenzij de groep waarbij ze zitten niet bevalt gaan ze opzoek naar iets anders. Het heeft dus absoluut z'n voordelen om in verschillende groepen samen te werken als dit ook werkelijk verschillende groepen zijn. Uiteindelijk wordt de drempel alleen maar lager gesprekken met mensen aan te gaan waarmee een keer samengewerkt is.
Laurentiaan  |   | 
25-01-2007
 | 
22:06 uur
Lyanda Vermeulen had deze conclusie in haar studententijd moeten trekken... dan had ze er zelf wat aan gehad!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10