25 januari 2007 -
Met discriminatie op basis van sekse, ras, religie, leeftijd of seksuele voorkeur komt geen enkele werkgever meer weg. Maar Britse werkgevers die een sollicitant afwijzen op basis van hun gewicht staan in hun recht – mits het overgewicht geen aantoonbare medische oorzaak heeft.
Volgens advocatenkantoor DWF worden mensen met overgewicht niet beschermd door de Britse wet Gelijke Behandeling. Al mag een onderneming bestaande werknemers die te zwaar zijn niet zomaar ontslaan op basis van hun gewicht, tenzij onweerlegbaar bewezen kan worden dat het gewicht een negatieve invloed op de prestaties heeft.
Belemmering werkzaamheden "Steeds meer werkgevers maken zich zorgen om het gewicht van hun werknemers en vragen ons wat ze juridisch gezien kunnen doen," aldus Stephen Robinson van DFW. "Een werkgever mag een sollicitant met overgewicht weigeren, mits er geen medische oorzaak voor is. Neem wel voorzorgsmaatregelen en vraag iedere kandidaat naar zijn of haar medische achtergrond." Wordt deze vraag niet aan iedere kandidaat gesteld, dan ligt een aanklacht wegens discriminatie op de loer. Hetzelfde geldt voor het ontslaan van een dikke werknemer op basis van zijn gewicht. "Dat mag alleen als het overgewicht iemand duidelijk belemmert in zijn werkzaamheden en de werkgever en werknemer eerst alles hebben geprobeerd om het probleem op te lossen. U kunt bijvoorbeeld eisen dat uw werknemer voor een bepaalde datum een bepaald aantal kilo's afgevallen is en hem of haar vervolgens actief steunen bij de pogingen. Mag dit allemaal niet baten en is ontslag de enige optie, zorg er dan voor dat de ontslaggrond overduidelijk gebaseerd is op de prestaties en niet op het feit dat u een hekel aan dikke mensen heeft."
Gezonde levensstijl stimuleren Een betere oplossing, die bovendien op de lange termijn zijn vruchten afwerpt, is uw werknemers actief te stimuleren gezonder te leven. "Denk aan korting op sportschoolabonnementen, actieve teambuild-sessies, dieetadvies en het aanbieden van gezonde alternatieven in uw bedrijfskantine en automaten. Een bewaakte fietsenstalling en douchegelegenheid stimuleren uw werknemers vaker met de fiets of te voet naar het werk te gaan." Bedenk dat overgewicht leidt tot ziekteverzuim en verminderde productiviteit, dus speel in op de goede voornemens die mensen in deze tijd van het jaar nog hebben!
Hoe ver mag je gaan met discriminatie en controle van mensen.
Een sollicitant wordt al beoordeeld op zijn uiterlijk bij het eerste gesprek.
Een voorstel van o.a. Groen Links om mensen anoniem te laten solliciteren werkt gewoon niet.
Ben je boven de 50 jaar, wegwezen dan, behalve wanneer je een gespecialiseerd beroep hebt, dan kan het nog net, ben je door een ongeval verminkt, door aangeboren gebreken (ze noemen dat gehandicapten) getroffen, kans heel klein, heb je een afwijkende huidskleur, jammer dan.
We zijn en blijven mensen met onze vooroordelen en andere eigenschappen.
Heb dus geen illusies dat het zal veranderen.
In Nederland zien we dat de verzekeringspartijen heel stiekem alles kunnen gaan sturen.
Ziektekostenverzekeraar bepaalt nu al waar u zich mag laten behandelen, welke medicijnen er verstrekt mogen worden door huisartsen en ziekenhuizen.
Bijna alle Arbodiensten zijn door de verzekeringsmaatschappijen opgekocht, dus een optimale controle van de burgers in Nederland is aan het ontstaan.
Dus dikke mensen, te dunne mensen, astmalijders en mensen met ongeneeslijke ziekten kunnen in de toekomst worden geweigerd, want verzekeringsmaatschappijen willen geen risico lopen.
Het artikel gaat gelukkig over Engeland, in Nederland doen we dat niet, of ……
Ton
|
|
25
-
01
-
2007
|
10
:
37
uur
Zucht, als je zo dik bent geworden dat je de poort door gerold moet worden omdat je niet meer door de deur past dan kan ik me daar wat bij voorstellen.
Verder vind ik het maar een eigenaardige ontwikkeling, dat iemand met een buikje bovengemiddeld produktief kan zijn heb ik al vaker geschreven hier. Ik kan het bewijzen, ik ben zelf zo'n buikjesmanntje.
Mij vonden ze gelukkig niet te dik destijds, ik mocht er gewoon werken en kreeg bovendien elke dag een Engels ontbijt, patat, ei, spek en worstjes en ketchup. Smullen, en de hele dag vol energie! Want wie hard werkt moet goed eten leerde mijn grootmoeder mij.
Ik verwacht dat de voedingsconsulenten en verzekeraars het absoluut niet met me eens zijn. Zij zien uiteraard liever werknemers die hun geld aan hun uitgeven aan premie of adviezen.