zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantoorpolitiek grote bron van stress

19 januari 2007 - Veranderde organisatiestructuren hebben ertoe geleid dat kantoorpolitiek van bijzaak veranderd is in een van de grootste werkgerelateerde stressfactoren. Nu de autoritaire manier van leidinggeven 'uit' is, moeten managers zich vooral bezighouden met manipuleren, onderhandelen en netwerken – oftewel politiek – om dingen gedaan te krijgen.

Tegelijkertijd moeten medewerkers steeds meer manipuleren en netwerken om hogerop te komen. Uit het 'Management Agenda 2007'-onderzoek onder 500 managers van het Britse onderzoeksbureau Roffey Park blijkt dat dezelfde managers die in 1998 nog helemaal geen last hadden van bedrijfspolitiek, dit nu een grotere stressfactor noemen dan werkdruk en leiding geven.

Meer politiek, meer conflicten


Zes van de tien ondervraagde managers nemen 'steeds meer politiek gedrag in hun onderneming' waar. In de publieke sector is dat zelfs driekwart. De toename in bedrijfspolitiek valt samen met de afname van traditionele hiërarchische structuren ten gunste van meer democratische bedrijfsmodellen. Bovendien blijkt uit het onderzoek een toename van het aantal conflicten op de werkvloer. Vier van de tien managers zijn ervan overtuigd dat die toename vooral te danken is aan politieke spelletjes. Vooral slecht presterende bedrijven hebben last van bedrijfspolitiek en de daaruit voortvloeiende conflicten.

Minder stress
Hoewel bedrijven meer last hebben van bedrijfspolitiek, lijkt werkstress in het algemeen af te nemen. Dit jaar zeiden 68 procent van de respondenten te lijden onder werkstress, in 2005 was dat 78 procent, in 1998 nog 91 procent.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer CWPG Dirks  |   | 
19-01-2007
 | 
08:28 uur
Een aantal zaken welke in het artikel staan zullen ongetwijfeld nuance zijn in de publieke sector of in profit organisaties. Wij als organisatie welke voor beide werkzaamheden ontplooien komen, hier mee in aanraking. Indien wij een omvangrijke opdracht gaan aanvaarden, zijn daar in het kantoor diverse gesprekken aan vooraf gegaan. Nadat wij gesprekken bij een opdrachtgever hebben gehad, evalueren wij deze bij een aantal senior consultants van Faros. De insteek is dan, is het een passende opdracht voor ons, kunnen wij de gewenste resultaten halen binnen het tijdsbestek, en past de heersende cultuur in deze visie. Indien de cultuur van een bedenkelijk niveau is, vragen we ons af, is deze te veranderen en krijgen we daar ook een commitment voor. Het is niet zo dat een heersende politieke cultuur altijd slecht hoeft te zijn, wat wel zeer slecht is, is een autoritaire cultuur. Maar ook deze komen wij nog tegen. Is er een politieke cultuur waar “de vrienden”van de baas worden geprevaleerd boven andere medewerkers, dan is een van de eerste zaken die we gaan bekijken. Heeft deze medewerker wel het talent voor zijn/haar functie? Is dit niet het geval dan gaan we de cultuur bespreekbaar maken en eventueel ombuigen. Ook binnen de Farosgroep heerst een bepaalde cultuur, zeker geen autoritaire, maar misschien is deze ook wel te vangen in een politieke cultuur. Het probleem met het woord politieke cultuur is, deze heeft de laatste decennia een negatieve ondertoon heeft gekregen, dit is ons inziens onterecht. Als je de politiek goed en eerlijk bedrijft dan heb je een ware democratie, waarboven een goede en verstandige leider zit. Indien je zo met medewerkers omgaat, is succes verzekerd.
Groet,
Kees Dirks
Ton  |   | 
21-01-2007
 | 
13:09 uur
Niets is zo erg als je te moeten bezighouden met politieke spelletjes en je eigenlijke werk eronder gaat lijden.

Je ontkomt er niet aan denk ik, je moet je soms wel verdedigen om niet een gemakkelijke prooi van de ratten te worden maar ik vind politieke spelletjes het meest storende element in mijn vak.

Ik werk meestal voor produktiebedrijven en daar wordt nogal wat vuile politiek bedreven omdat de druk hoog is in die cultuur. Kennelijk ben ik ook geen politicus want ik ben al vaker het slachtoffer geworden van vuile politiek.
mart  |   | 
14-08-2015
 | 
12:43 uur
Zeer herkenbaar. Politieke spelletjes zijn gemeengoed geworden ook in grote ziekenhuizen.

Bij slecht management moet er ''schoon schip '' gemaakt worden vaak een gevolg van het niet goed vooruitzien door de grote baas.

Die zelfde manager dwingt dan afdelingsleiders om een politiek spel te spelen om de eigen zwakte te verhullen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10