12 januari 2007 -
Mensen die een goed informeel contact hebben met collega's, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. In Amerika zijn deze zogenaamde 'workplace friendships' echter steeds meer naar sekse gescheiden.
Onderzoekers van de universiteit van Californië concluderen dat vooral Amerikaanse mannen afstand houden, uit angst dat hun vrouwelijke collega's ze van bijbedoelingen of zelfs van seksuele intimidatie zouden kunnen beschuldigen. Maar ook Amerikaanse vrouwen blijken opvallend bang dat hun vriendelijkheid fout opgevat kan worden.
Glazen afscheiding
Met een verwijzing naar het roemruchte Glazen Plafond noemen de onderzoeksters dit verschijnsel 'de glazen afscheiding'. Ze signaleren dat met name vrouwen erdoor benadeeld worden: vooral werkvriendschappen met een iets hoger geplaatste man die voor hen als mentor kan fungeren, zijn voor hen de laatste jaren namelijk stukken lastiger geworden. Uit onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat de situatie in Nederland minder alarmerend is. Zij vroegen bezoekers van hun website naar hun contacten met collega's. De 854 ingevulde polls leverden de volgende gegevens op. 84 procent van de vrouwen en zelfs 90 procent van de mannen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met collega's van het andere geslacht. Van de mannen ziet 61 procent geen enkel probleem, van de vrouwen kan 62 procent niets noemen wat die contacten lastig zou maken.
Seksuele spanning Toch is het niet allemaal koek en ei op de werkvloer. Seksuele spanning komt bijvoorbeeld geregeld voor: 22 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen heeft daar wel eens mee te maken gekregen. Ook rapporteert één op de vijf respondenten geroddel onder collega's als vervelend bijverschijnsel. Van de mannen kreeg zeventien procent bovendien te maken met een jaloers thuisfront. Maar 'misverstanden over uw bedoelingen bij de ander' en 'een beschuldiging van seksuele intimidatie' scoorden zowel onder vrouwen als onder mannen bijzonder laag. Al met al lijkt er in Nederland nog geen aanleiding voor een 'glazen-afscheidingsalarm'.
Bron:Psychologie Magazine
Een artikel waar je alle kanten mee op kan. Leuk voor een discussie, maar welke feiten worden hier nu even meegenomen:
Vrouwen hebben minder kansen in het bedrijf, sexuele intimidatie, sex of realtie op het werk, tot zelfs het thuisfront komt er in voor.
Mijn les hieruit is om niet steeds de Amerikaanse aanpak te volgen en een eigen beleid betreffende de meeste van bovenstaande thema in mee te nemen.
Maar ik denk dat dit niet de enigste reactie zal zijn.
Andris
|
|
12
-
01
-
2007
|
11
:
00
uur
De universiteit waar de onderzoekers werken is UCLA (niet de universiteit gelinkt in het artikel. Het volledige rapport is hier (niet gratis) te krijgen:
Zo lang er personen blijven die er, om welke reden dan ook, de voorkeur aan geven om mogelijke verschillen in plaats van overeenkomsten te benadrukken zullen we helaas ook in de toekomst getracteerd worden op dit soort onderzoeken. Ik heb nog een suggestie voor de onderzoekers. Als je een en ander toch in perspectief wilt zien dan kan het volgende onderzoek zich concentreren op de glazen vloer. Ook daar valt zeker het nodige (on)zinnigs over te melden. Zelf ben en blijf ik ervan overtuigd dat diversiteit een meerwaarde heeft voor onze sociale leefomgeving, dus zeer zeker ook in de werksituatie. Dit verhoogt de creativiteit binnen organisaties en leidt tot wederzijds begrip. Op die wijze kunnen we gezamenlijk een hoger niveau bereiken. Gelukkig blijken we in Nederland genuanceerder tegen de situatie aan te kijken. Mochten de onderzoekers zich niet willen richten op de glazen vloer dan kan men altijd nog het sexueel gedrag van de bontgevlekte zijderups als onderwerp kiezen, lijkt me ook zeer wetenswaardig.