11 januari 2007 -
De miljoen gebruikers van pauzesoftware tegen RSI kunnen stoppen met de pauzes die het programma hen oplegt. Volgens onderzoeker dr. Harm Slijper van het Erasmus MC zijn ze nutteloos en zelfs contraproductief. "Niets is erger dan niet te mogen werken, wanneer je wél wil. Daar raak je gestresst van.''
Veel bedrijven in Nederland hebben de pauzesoftware op de computers geïnstalleerd sinds RSI ruim tien jaar geleden bekend werd. Op gezette tijden draagt het programma de gebruiker op voor korte of langere tijd te stoppen met werken en eventueel specifieke oefeningen te doen.
Natuurlijk gedrag
De micropauzes werken niet, omdat het natuurlijk gedrag van bureauwerkers nauwelijks wordt beïnvloed. Computergebruikers hebben grofweg al tien korte pauzes genomen (koffie halen, kletsen met collega's) wanneer een bericht op het scherm verschijnt dat het tijd is voor tien tot dertig seconden rust. Ook de langere pauzes van een paar minuten (macropauzes) zetten weinig zoden aan de dijk. Per dag leveren die een à twee extra onderbrekingen op. Te weinig voor zo'n ingrijpend programma, vindt Slijper. Hij vergeleek in zijn onderzoek het natuurlijk werkgedrag van medewerkers van het Erasmus MC met dat wat het zou zijn geweest als de pauzesoftware had aangestaan.
Inhoud geven aan pauzes RSI-specialist dr. Maarten van Essen is niet verbaasd. "Ik heb al jaren patiënten in mijn praktijk die zeggen juist gestresst te worden van die verplichte pauzes.'' Toch is de Enschedese arts geen tegenstander van pauzesoftware. "Als je maar inhoud geeft aan zo'n micropauze. Naar de fax lopen met een hoofd vol zorgen, daar heb je niets aan.''
Plezier in werk Met prof. Maarten Frens van de afdeling neurowetenschappen ontwikkelt Slijper een eigen anti-RSI-programma. Daarbij worden werkomgeving en plezier in het werk meegenomen. "Het is een combinatie van die factoren die leidt tot klachten.'' Zij hopen klachten te voorspellen vóór die optreden.
Bron:AD, HR Praktijk
Eindelijk erkenning! Ik heb ook een maand proefgedraaid met zo'n programma maar ik werd er inderdaad helemaal gestoord van. Kon me niet voorstellen dat je spieren ontspannen als je midden in een ingewikkelde formulering (excel, of gewoon tekst) zit en achter je pc vandaan gestuurd wordt. Sommige pauzes kun je nog negeren maar dan is het onverbiddelijk afgelopen.
Als manager maak ik zelf graag uit hoe ik mijn dag indeel en zo is het gelukkig ook weer!
Marjolein van Urk
|
|
11
-
01
-
2007
|
11
:
21
uur
Wat mij betreft is deze conclusie veel te kort door de bocht: voor mezelf is het 100% zeker dat Workpace wel degelijk geholpen heeft bij het herstel van mijn RSI-klachten.
De opmerking dat computergebruikers zelf ook wel voldoende pauze nemen ging voor mij in die tijd niet op: ik vergat dat juist en was dus blij dat het programma me daarbij hielp. Verder deed ik braaf de oefeningen, mijn pijn hielp me daar zeer gedisciplineerd in te zijn. In drie weken verminderden mijn klachten aanzienlijk.
Op dit moment heb ik geen klachten, maar ik moet wel op mezelf blijven letten. Het RSI programma helpt daar prima bij!
Stress door verplichte pauzes, dat zou niet mogelijk moeten zijn. Je moet die software dan ook niet lukraak bij iedereen installeren, het moet vrijwillig gebeuren, anders streef je idd je doel voorbij.
Ik had uiteraard zelf om de software gevraagd, anders had ik er ook nooit zo achter gestaan.....
Ron Ladage
|
|
11
-
01
-
2007
|
13
:
51
uur
Mis wat in het artikel over RSI, want alleen met een prettige werkomgeving kom je er niet.
Een goede preventie zoals de juiste stoel, bureau pc en andere attributen horen daar ook bij.
Een van de goede preventie methoden kunnen geleverd worden door het bedrijf MassageProfs (www.massageProfs.nl) die een preventiemethode zoals preventieve massage van nek en armspieren ter voorkoming van RSI.
Een goede werkgever zorgt voor een laag ziekteverzuim en voorkomt liever dan achteraf veel geld te moeten verliezen door verzuim.
Tevens zijn er ook behandelingen voor mensen met andere klachten, denk aan til klachten etc.
Preventie kosten verdienen zich altijd met gemak terug!
Ron Ladage
heer F Schophuizen
|
|
11
-
01
-
2007
|
22
:
24
uur
Mensen zijn het meest productief wanneer ze in een "flow" zitten, een soort constante stroom van concentratie in de aktiviteiten. In de volksmond zeg je dan dat je het werk "lekker loopt".
Om in "flow" te komen kost enige tijd en mensen die daaruit gehaald worden reageren meestal eventjes verstoord of afwezig. "Sorry, wat zei jij?" Daarna kost het weer een minuut of 5 a 15 om weer op gang te komen.
Zo'n RSI programma verstoort kunstmatig de flow. Ben je net lekker aan het schrijven van een artikel of een ander geconcentreerd werkje op de computer... bats, pop-up window "Je moet nu even stoppen". Weg concentratie, weg flow. Je kunt op Ignore drukken, maar het kwaad is al geschied.
Waar komt het idee van die RSI programma's eigenlijk vandaan? Van de omgevingen waar lang achter elkaar dezelfde handeling wordt uitgevoerd, zoals data-entry (oftewel de godganse dag getalletjes overtikken).
Voor wie al RSI heeft (gehad) kan ik me voorstellen dat de bewegingen aan de computer zo ongezond zijn, dat af en toe rust wel goed is. Ik kan me dus voorstellen dat dan een RSI programma ook wel helpt.
Zelf werk ik meestal in omgevingen waar RSI programma's standaard geinstalleerd is. Gelukkig kan ik het uit zetten, of kun je het zodanig zetten dat hij vrijwel nooit onderbreekt. Ik zie het nut niet om het verplicht te stellen voor iedereen, maar ik zie wel dat het voor sommigen belangrijk kan zijn.
heer M.P.D. Odijk
|
|
18
-
01
-
2007
|
09
:
12
uur
Ik sluit me aan bij Henk: Het gaat niet om de pauze, en ook lang niet altijd om de oefeningen. Het gaat erom dat je er met regelmaat op gewezen wordt dat je werk doet dat potentieel gevaar op kan leveren voor je gezondheid.
Mensen die al RSI-verschijnselen hebben hebben zeker baat bij de oefeningen. Voor alle andere mensen is zo'n verplichte pauze een teken voor een moment van bezinning: Even diep ademhalen en je lichaam controleren. Zit je wel lekker? heb je je schouders opgetrokken? Zit je nog aan de goede kant van de spanningsgrens (lekker & productiviteitsverhogend vs overspannen)? Als je zegt dat je gestresst wordt van deze pauzes denk ik dat je aan de verkeerde kant van die spanningsgrens zit.
Door een stuk bewustwording kan deze software wel degelijk helpen, en Marjolein heeft ook zeker gelijk: De oefeningen zijn een uitstekend middel om de bloedstroom weer een zetje te geven en zo RSI-klachten te voorkomen.
Henk
|
|
17
-
01
-
2007
|
22
:
15
uur
Zucht... Ja als mensen zich gaan verzetten tegen iets wat bedoeld is om ze te helpen verbaast het mij niets dat het contra-productief is.
De truc zit hem er toch juist in dat het programma je laat inzien hoe achterlijk krampachtig je soms achter de pc kan zitten.
In het begin vond ik het ook wel irritant, maar als je je er gewoon aan overgeeft, ga je op een gegeven moment vanzelf in sync werken met zo'n programma en stoor je je er niet meer aan. Of als je niet in sync werkt, sluit je ogen, rek je ff uit en de micropauze is zo voorbij.
In het geval je je werk echt niet kan onderbreken zijn er vaak talloze mogelijkheden van pauze overslaan of uitstellen.
Ik mis ook wat in het artikel over RSI en vind het jammer dat er zo weinig werkgevers zijn die echt aandacht schenken aan het welzijn van hun werknemers. Alleen met een prettige werkomgeving kom je er echt niet meer anno 2007.
Waarom niet regelmatig een goede preventie, zoals de juiste stoel, bureauinstelling, pc- en andere gezondheid en wijlzijnsbevorderende attributen die daar ook bij horen.
Een goede werkgever zorgt voor een laag ziekteverzuim en voorkomt liever vooraf dan achteraf dat hij/zij veel geld moet uitgeven aan werknemers die geen directe bijdrage leveren aan het arbeidsproces. [bewerkt door de redactie]