zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opgebrande werknemer presteert nauwelijks slechter

2 januari 2007 - Hoe belangrijk is het dat uw personeel goed in zijn vel zit? Veel minder dan gedacht in ieder geval. "Een opgebrande werknemer presteert maar vier procent minder dan zijn gezonde collega," zegt de pasbenoemde Nijmeegse hoogleraar Taris na onderzoek.

Taris stelt vast dat er een relatie is tussen burn-out en prestatievermindering, maar die is veel zwakker dan gedacht. Zo'n vier procent van de verschillen in prestatie of prestatievermindering van werknemers in bedrijven is toe te schrijven aan burn-outverschijnselen als ernstige en chronische vermoeidheid.

Kostenvoordelen


Hoewel dat veel minder is dan men eerst dacht, is het toch nog steeds de moeite waard. "Verminderen van burn-out zou allerlei kostenvoordelen opleveren. Hoewel die relatie zwakker is dan aanvankelijk werd verwacht is deze bedrijfseconomisch nog steeds interessant."


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Amadeke  |   | 
2-01-2007
 | 
09:15 uur
Dus je hoeft je verder geen zorgen te maken over je werknemers. Alles kan terug.
Ron Ladage  |   | 
2-01-2007
 | 
09:50 uur
Een van de vele artikelen die verschijnselen als burn-out overspannenheid en andere gerelateerde ziekten bageteliseren.
Zolang er geen rapport bij zit is dit voeding voor managers en leidinggevenden om weinig te investeren in preventie i.p.v. bestrijding.
Wie is meneer Taris en waar baseert hij alles op, wat voor onderzoekmethodes heeft hij gebruikt en hoe breed was dit onderzoek?
Hoeveel mensen melden zich ziek en geven een andere ziekte op dan wat ze mankeren.
Zoals dit artikel er staat zijn het voor mij kreten zonder waarde en een soort stemmingmakerij tegen werknemers die door te hoge werkdruk ziek worden.
Door een goede preventie tegen ziekten uit te voeren, zijn dit soort artikelen niet meer nodig.
Kortom een slecht artikel om 2007 mee te beginnen.

mevrouw jhm koenders  |   | 
2-01-2007
 | 
19:26 uur
Opgebrande medewerkers zijn niet gelukkig en presteren onder kunnen. Als je moe bent is de concentratie verminderd en maak je makkelijker fouten en ben je sneller het overzicht kwijt. Je bent gevoeliger en onzekerder, dit alles heeft invloed op de uitvoering van het werk, logisch lijkt mij. Ik weet niet waar en hoe dit onderzoek is uitgevoerd. Ik zeg niet dat medewerkers die opgebrand zijn volledig niets meer kunnen, het verantwoordelijkheidsgevoel en de kracht van deze mensen is groot, maar ook zij hebben rust en voorzichtige opbouw nodig om te kunnen herstellen. Ik zou graag meer informatie willen over dit onderzoek om hier verder over te discussieren. Dit is te summier om een uitspraak te doen. Meneer Taris; voel u geroepen dit onderzoek nader te verklaren.....
mevrouw Tanja Rootselaar  |   | 
3-01-2007
 | 
21:22 uur
Deze onderzoeker kan in zijn visie best gelijk hebben maar de praktijk wijst uit dat mensen die te lang over hun grenzen heen gaan last krijgen van allerlei lichamelijke en psychische klachten. En men kan misschien op de werkvloer heel lang de schijn hoog houden, maar dat betekent dat deze mensen op een ander vlak en meestal is dat in hun privéleven, veel problemen gaan ondervinden. Wat uiteindelijk toch z'n weerslag gaat geven op de werkvloer. Op de lange duur levert dat ziekteverzuim op die niet 1,2,3 opgelost is, kan ik deze onderzoeker uit ervaring meegeven.
Ton  |   | 
8-01-2007
 | 
18:35 uur
Ik geloof niks van dit onderzoek. Ik ken net als de anderen die al reageerden de praktijk en heb mij mijn hele arbeidsleven leven al afgevraagd waarom er zo weinig wordt gedaan om werknemers te beschermen tegen opbranden en psychologische oorlogsvoering.


Jazeker, we kennen een arbo-en abeidstijdenwet, de werkgever betaald de ziektenkosten door en een zekere ontslagbescherming. Toch zie ik al deze zaken als een paard achter de kar. Op het moment dat iemand uitvalt is het al te laat.
Werkgevers zijn vaak handig genoeg om de druk zo hoog op te voeren dat iemand al dan niet gedwongen het bedrijf verlaat met een grote kater, met lidtekens die zijn persoon voor goed tekenen voor zijn verdere arbeidsleven.
Oprot premies zijn slechts een pleister op een stinkende wonde.
Gelukkig wordt de arbeidsmarkt een stuk krapper zodat werkgevers zich wel eens achter de oren willen krabben alvorens ze iemand bewust doen opbranden en bij het vuil zetten.

Ik zou ook graag weten hoe het onderzoek gedaan is. Ik vermoed dat dhr. Taris statische gegevens heeft uitgewerkt en tot een soortgelijke conclusie is gekomen als de volgende:

Van alle ongelukken die zich voordeden hadden maar een paar procent van de veroorzakers alcohol genuttigd, het leeuwendeel was nuchter. Rijden onder invloed is dus veiliger!
H Laros  |   | 
27-09-2010
 | 
17:57 uur
Wat een weinigzeggend nieuwsberichtje...
Er zit nogal een verschil tussen ''niet lekker in je vel'' en ''opgebrand'' met de mogelijkheid een paar jaar in de ziektewet te schieten.

4% ? Hoe dan?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10