4 december 2006 -
Perfect eten, een goede sfeer maar geen chic gedoe, dat is de ideale combinatie van eigenschappen voor een zakenrestaurant. Dat blijkt uit het overzicht van de 25 hotste zakenrestaurants van Management Team. Zes restaurants kregen van de redactie 'drie keer drie sterren'.
Zakenmensen kunnen twee kanten op. Aan de ene kant heb je de lunchrestaurants met linnen tafelkleed, zwaar verzilverd bestek en knipmessende obers. Dure en soms wat stijve zaken. Het alternatief is de dichtstbijzijnde Van der Valk of La Place, goedkoper en informeler, maar beduidend minder representatief.
Informeel zakelijk Een derde variant is in opkomst: goede zakenrestaurants met voldoende uitstraling maar zonder overdreven pretenties. Recent geopende voorbeelden zijn Loetje aan de Amstel in Ouderkerk, Brasserie Alkmaarderhout in het AZ-stadion en Dauphine in Amsterdam.
Sterren De redactie deelde sterren uit voor drie verschillende eigenschappen: kwaliteit van het eten, ambiance en bereikbaarheid. Al deze factoren zijn essentieel voor een goed zaken(lunch)restaurant. Zes restaurants kregen drie keer drie sterren toegekend. Het zijn Brasserie Pays-Bas in Amsterdam, de Steenen Tafel in Arnhem, Bernisse Molen in Geervliet, Kasteel Heemstede in Houten, Salentein in Nijkerk en Ron Blaauw in Ouderkerk. Deze zaken combineren indrukwekkende gerechten, een bijzondere ambiance en een goede bereikbaarheid (inclusief parkeermogelijkheden).
De ambiance van het restaurant bepaalt uiteindelijk hoe er zaken worden gedaan. Ik voel mijzelf het beste thuis in een informeel zakenrestaurant. In deze ambiance komen de meeste zaken ongedwongen ter sprake. Desondanks gaat het om geld verdienen, dus het blijft uiteraard wel zuiver formeel.