24 november 2006 -
Vrouwen hebben minder ambities, zijn minder gemotiveerd en hebben compleet andere prioriteiten als het op werken aankomt – en dat is allemaal de schuld van mannen. Dit blijkt uit controversieel onderzoek van de managementconsultants van Hay Group.
Bijna driekwart meer mannen dan vrouwen beschrijven zichzelf als zeer gemotiveerd. Meer dan de helft van de mannen beschouwt zichzelf als ambitieus, in tegenstelling tot vier van de tien vrouwen. Mannen hebben ook vaker hun droombaan dan vrouwen; bijna tweederde van de mannen zegt dat hun baan perfect aansluit op zijn kennis en vaardigheden, hetzelfde geldt voor slechts tweevijfde van de vrouwen. Vrouwen denken echter dat ze veel productiever zouden zijn als ze meer van hun werk zouden houden en betere opleidingsmogelijkheden zouden krijgen.
Mannelijke dominantie Emmanuel Gobillot, directeur van Hay Group: "De werkplek is niet langer het domein van mannen, maar de mannelijke dominantie die er nog steeds heerst heeft wel degelijk invloed op de vooruitzichten van vrouwen. Uit ons onderzoek blijkt dat de functies die we creëren, de waarden die we prijzen en de trainingen die we beschikbaar stellen veel minder aansluiten op de motivaties van vrouwen dan op die van mannen. Hierdoor is bijna de helft van de werkzame personen zorgwekkend ongemotiveerd en dat heeft een negatief effect op de productiviteit."
Verschillen Hoewel uitdagend en interessant werk voor beide seksen de grootste motivatoren zijn en salaris voor beide groepen pas op de vierde plaats staat, kwamen uit het onderzoek toch aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen naar boven. De balans tussen werk en privé en een goed contact met collega's zijn voor vrouwen erg belangrijk om plezier in hun werk te hebben. Voor mannen zijn vooral eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bepalend. Twee keer zoveel vrouwen als mannen willen anderen graag motiveren, terwijl twee keer zoveel mannen als vrouwen anderen willen aansturen.
Relaties en netwerken "In veel ondernemingen wordt vooral prioriteit gegeven aan vaardigheden en zaken die mannen waarderen en vrouwen veel minder motiveren", aldus Gobillot. "Dit is zorgwekkend omdat bedrijven hun klanten met name aanspreken door het creëren van omgevingen waar zij bij willen horen en meer nadruk te leggen op relaties en netwerken. Op de werkvloer moet dus niet alleen gekeken worden naar succes en macht, maar ook naar het smeden van coalities om de klus zo goed mogelijk te klaren. Als ze vrouwen niet weten te betrekken, demotiveren werkgevers degenen die ze juist het hardst nodig hebben. Ze kunnen kiezen: alle werknemers motiveren of genoegen nemen met een lagere productiviteit."
Vrouwen zijn veel beter in organiseren , ze hebben vaak een beter en verfrissend inzicht op verschillende zaken.
Ze kunnen vrouwen dus meer motiveren door ze bij de organisatie en het regelen van diverse zaken te betrekken.
Vrouwen zijn ook zeer gevoelig voor een schouderklopje.
Mirjam W.
|
|
24
-
11
-
2006
|
09
:
19
uur
Uit dit bericht spreekt een grote passiviteit van de vrouwen: ze vinden prive en relaties belangrijker, ze zouden meer gemotiveerd zijn als opleiding en mentaliteit anders zouden zijn. Maar hoe dan? Daar kunnen ze zelf iets aan doen door het te zeggen, te schrijven en niet mee te doen aan 'die dominante mannenwereld', want daar bereiken ze in ieder geval niets mee.
b.j.p.mieden@pyramide.nl
|
|
24
-
11
-
2006
|
09
:
28
uur
Als ik als man mag reageren. Allereerst de titel: Het is behoorlijk arrogant om te denken dat mannen de ambitie van vrouwen kunnen bepalen. Zowel mannen als vrouwen die beweren dat de man er schuldig aan zou zijn beledigen de vrouw met zo'n uitspraak. De hoogte van hun ambitie maakt de vrouw zelf wel uit. Daar zijn ze mens genoeg voor, om het zo maar eens te zeggen. Achter het gezonde van de ambities van een aantal mannen kunnen we vervolgens wel vraagtekens zetten. Ik geloof er als (team)coach niets van dat in tweederde van de gevallen de banen perfect aansluiten. Er zijn genoeg onderzoeken en ervaringsgegevens die dat weerspreken. Wellicht dat vrouwen hier eerlijker, opener in zijn dan mannen? De mannelijke dominantie is helaas nog steeds een feit. Doordat het aantal mannelijke executives in de top ook nog te dominant is, is het te hopen dat zij dit artikel lezen en ter harte nemen. Als je dan voor de produktiviteit gaat, dan is het een teken van effectief leiderschap en management ook de aanwezige motivatie van vrouwen in de organisatie optimaal te benutten. Dat de balans tussen werk en prive door vrouwen belangrijk wordt gevonden, komt mijns inziens omdat vrouwen gelukkig een prijzenswaardig sterk verantwoordelijkheidsbesef hierin hebben. Er zijn mannen die die verantwoordelijkheid (te) graag bij de vrouw leggen en de verantwoordelijkheid voor de privesituatie meer laten liggen dan nodig / gewenst zou zijn. De goeden niet te na gesproken. Wat de rest van het onderzoek betreft: Er zijn genoeg mannen die meer uit zijn op oneigenlijke macht en op eigen vrijheid, dan op het nemen van de eigen verantwoordelijkheid en aandacht voor de ander. Ik geloof zelf niet in stereotypen en generalisaties als het over verschillen in mannen en vrouwen gaat, maar in het algemeen klopt het beeld van het artikel wel, dat er meer aandacht aan verbinding en evenwicht besteed moet worden willen we komen tot optimale produktiviteit. Waarbij het menselijk (en zelfs winstgevender) zou zijn als we meer evenwicht zouden aanbrengen in welvaart en welzijn en meer oog zouden hebben voor duurzame ontwikkeling en ontplooiing. Tenslotte: Naar de ander wijzen is zinloos en de schuld ligt niet bij de ander. Dat getuigt niet van zelfrespect. We hebben de keuzevrijheid in acteren en reageren. Bent u ook gemotiveerd om bij uzelf te beginnen? De bewustwordingspsychologie biedt inzichten en handvatten om met onze en de motivatie van mannen en vrouwen aan de gang te gaan. Niet alleen een must voor leiders en managers, maar voor iedereen die gelukkig wil zijn en op zoek is naar integratie van doelstellingen, evenwicht en nieuwe perspectieven. Een gezonde ambitie!
Met vriendelijke groeten,
Bert-Jan van der Mieden.
mevrouw J.A. Stoutjesdijk
|
|
24
-
11
-
2006
|
10
:
59
uur
Ik ben blij met dit onderzoek!
Vrouwen hebben net zo veel of meer ambities als ze plezier hebben in hun werk en houden van hun werk. Als deze voorwaarden er zijn komt er een compleet en krachtig mens naar buiten en dit straalt uit naar collega en klant!
Het afgelopen jaar hebben wij een training ontwikkeld die voor vrouwen maar ook zelfbewuste mannen zeer motiverend is.
Mannen leren hun dominantie op een win win manier te gebruiken zodat alle ruimte ontstaat voor vrouwen om er helemaal te kunnen zijn en top te fuctioneren.
Het is tijd voor een nieuwe aanpak en trainingsland!
Dat laat dit artikel duidelijk zien!
heer R Wit
|
|
24
-
11
-
2006
|
11
:
10
uur
Een feit is, dit staat in de hele geschiedenis. Denken we nu werkelijk met z'n allen dat iets wat al zo een 2000 jaar is ingesleten binnen 5 jaar teniet kan worden gedaan? Daar komt ook nog bij dat er in de natuurlijke wetten ook een verschil is tussen man en vrouw. De man is beter in het een de vrouw in het ander. Iedereen weet dit. Laten zowel man als vrouw zich eens niet beter voordoen als ze zijn. Samenleven is heel normaal. Dat geeft balans.
Motiveren is een mooi woord, maar in deze context begint het lijken op manipulatie. We danken onze huidige cultuur alleen maar aan de alchemie in het geheel. En zo sterk is onze cultuur niet. Het staat op een stukje electra en olie. Als die 2 wegvallen zitten we ook weer even rap in het stenen tijdperk. Daar hoef ik ook geen heel betoog voor te houden. Iedereen begrijpt dat. Motiveren is een mooi woord, alleen ben ik bang dat ego de boventoon voert.
mevrouw H Simon
|
|
24
-
11
-
2006
|
12
:
32
uur
Het is wel zo dat motivatie van binnen komt en gekoppeld is aan spirituele intelligentie (SQ). Vrouwen zijn snel aan het groein in de professionele leven door onder andere hoger SQ dan mannen. Het ligt in de menselijke aard van vrouwen om meer motiverend te zijn. Dit betekent niet dat ze minder ambitieus moeten zijn. Nog een decennium en dan zullen vrouwen overal op de top zijn.
mevrouw Marjolein Hins
|
|
24
-
11
-
2006
|
19
:
26
uur
Balans en talentenbundeling tussen feminiene en masculiene kwaliteiten (let op, bewust niet mannen en vrouwen) is waar we naar moeten streven!! In mijn optiek is het inderdaad zo dat, wat de heer De Wit ook constateert, we nu 2000 jaar een patriarchale omgeving hebben waarin het mannelijke dus de boventoon voert, omdat die meer waarde wordt toegedicht (overigens, op onbewust niveau ook door vrouwen). Overigens wat het voor het mannelijke helemaal niet fijn toen daarvoor het matriarchale systeem actief was, daarom hebben zij het patriarchaat bevochten en afgedwongen. En logisch toch, dat het mannelijke zich afzet tegen het vrouwelijke in dat geval. Er is een onbewuste angst om de verworven rechten van het patriarchale systeem te verliezen. Daar zou ik ook bang voor zijn als ik het mannelijke was, want we kunnen namelijk niet zonder de balans tussen feminien en masculien. Willen wij wel vrouwen aan de top? Is het niet zo dat we gewoon goede en capabele leiders willen hebben? En kunnen dat niet zowel mannen als vrouwen zijn? OK, en wat zijn dan de capaciteiten waar zo'n leider van de 21e eeuw aan moet voldoen? Ik stel voor om de vrouwelijke kant van onze mannen EN vrouwen eerst te ontwikkelen, zodat het onbewuste collectieve langzaamaan verandert en het vrouwelijke stuk in ons allen meer waardering krijgt. Daarna zal het in balans brengen van deze twee een makkie zijn. Hoelang dat gaat duren? It's up to us! Hoe eerder we starten, hoe eerder we het bereiken.
Hartelijke groet, Marjolein Hins
Bill
|
|
11
-
01
-
2011
|
16
:
39
uur
Vrouwen zijn nu eenmaal in alles beter dan mannen.
Het verbaast mij dan ook dat er geen organisaties zijn waar uitsluitend vrouwen werken! Ik kan geen argument vinden om een man aan te nemen.
Als je in alles beter bent dan zoek je elkaar toch op?
Veel suk6 dames.