22 november 2006 -
Werkgevers moeten rekening houden met schadeclaims van werknemers die gezondheidsklachten hebben opgelopen door meeroken op de werkplek. De rechtbank in Arnhem zei in een tussenuitspraak dat de Isala Klinieken in Zwolle in principe aansprakelijk is voor de schade van een ex-werkneemster.
De vrouw werkte tussen rokende collega's, waardoor haar astma verergerde. In de tussenuitspraak zegt de rechtbank dat het Zwolse ziekenhuis voor de helft aansprakelijk is voor de medische kosten van de ex-werkneemster.
Doorbraak De uitspraak is een doorbraak in de discussie die in Nederland al jaren woedt over roken op het werk. Vooral horecabedrijven moeten rekening houden met schadeclaims, omdat dit de enige branche is waar nog steeds mag worden gerookt op de werkplek. "Dit opent de weg voor claims van iedereen die ziek is van meeroken op de werkplek", aldus letselschadeadvocaat John Roth.
ik vind dat iedereen voor zichzelf moet weten of hij of zij rookt ,maar je moet een andere z,n gezondheid niet op het spel zetten en daar zeker rekening mee houden,je hebt op sommige werkplaatsen toch ruimtes voor rokers en niet rokers,dus als je niet mee wilt roken dan ga je maar in de pauze tijd niet tussen die roken collega,s zitten.en als er niet gerookt mag worden en men doet het toch,moet men daar een boete voor krijgen.want vaak wordt het aangegeven waar wel niet gerookt mag worden en als je weet dat je astma of zo hebt ga je toch niet tussen mensen zitten dat je weet ze ze zijn aan het roken,dan vermijd je dat omdat je weet dat het slecht voor je gezondheid is.ik rook ook ,maar ik vertik op mijn werk te roken omdat ik vind dat ik me der niet prettig bij zou voelen als ik op me werk rook terwijl andere collegas gewoon roken.