zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager vindt weinig slapen stoer

14 november 2006 - Slaap-en waakstoornissen bij managers zijn steeds vaker het gevolg een gewijzigde houding tegenover slaap. Dat zegt de Mechelse psychiater Bart Leroy, die al 16 jaar onderzoek verricht naar verstoord slaapgedrag. Leroy krijgt vaak managers over de vloer die vinden dat slapen tijdverlies is.

"Ze proberen rond te komen met gemiddeld vier uur, wat eigenlijk te weinig is. Je zou zelfs kunnen spreken van een soort competitiegevoel. Net als bij seks doen managers er opschepperig over om zich te kunnen profileren."

Weinig slaap funest


Toch is de groep mensen die effectief voldoende heeft aan vier uur niet groot. "Bij de meeste managers wreekt het slaaptekort zich onvermijdelijk. Een te korte nacht jaagt de bloeddruk omhoog en verhoogt de kans op cardiovasculaire aandoeningen. De suikercurve van iemand die een nacht niet slaapt, komt op het niveau van iemand van 50 à 60 jaar die prediabates heeft. Uit eerder gepubliceerd onderzoek van de Harvard Medical School komt naar voren dat een chronisch gebrek aan slaap funest is voor intellectuele prestaties. Zo creëert een gebrek aan slaap gedurende 4 tot 5 opeenvolgende dagen - of soms zelfs helemaal geen slaap - een staat die vergelijkbaar is met dronkenschap. "Wie dus denkt dat weinig slapen macho is, zit ernaast," besluit Leroy.

Meerderheid managers slaapt te weinig
Uit een enquête van het weekblad Trends in samenwerking met de VUB blijkt dat een op vijf managers kampt met slaapproblemen. Meer dan de helft van de managers (55,5 procent) vindt van zichzelf dat ze te weinig slapen. 20,2 procent van de managers is ontevreden over de slaapkwaliteit en 63,3 procent wijt de slaapproblemen aan stressfactoren op het werk. De meest genoemde daarbij zijn het niet halen van deadlines, conflicten en de werkdruk.


Bron: Trends, Express.be
 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer T.C. Noppen  |   | 
14-11-2006
 | 
22:15 uur
Wetenschappelijk is aangetoond dat bij mensen die minder dan 5 uur nachtrust genieten slaapdeprivatie optreedt. Dus heren managers, op den duur wint de natuur. Ook al is het wellicht sexy te zeggen dat je maar 3 uur slaaptper nacht, dat wil nog niet zeggen dat je daardoor een betere manager bent.

Eigenlijk zegt een manager claimt maar een paar uur slaap te hebben per nacht dat hij zijn eigen tijd zo slecht managed dat hij maar 4 uur kan slapen. Een manager die pauzeloos aangeeft hoeveel uur hij per dag werkt zegt misschien wel dat hij het dus niet fixt in 8 à 10 uur werken per dag.
b.j.p.mieden@pyramide.nl  |   | 
14-11-2006
 | 
09:32 uur
Ten eerste kunnen dit soort managers beter ander werk zoeken. Ze richten teveel schade aan, zowel in de prive- als in de werksfeer. Ten tweede twijfel ik er na veertien jaar executive-coaching ten zeerste aan of de stress alleen uit het werk voortkomt. De werkelijkheid is dat het meestal een combinatie is van prive- en werkfactoren. Logisch ook, want de oorzaak ligt in de persoon zelf en de betrokkene loopt daarmee zowel in prive- als in werksituaties rond. Te weinig nachtrust nemen en er op deze wijze over praten is dom, onverantwoordelijk en past niet bij een managementfunctie.
Als het goed is dan rekent de omgeving ermee af. Soms gaan deze managers in coaching, vaak als het bijna te laat is, en dan zijn ze snel bewust te maken van het feit dat de oorzaak in henzelf ligt en wil men het tij keren. Dat lukt ook, dus er is hoop. Herstel van evenwicht biedt nieuwe perspectieven. Er zijn gelukkig ook executives die serieus met dit probleem te kampen hebben, wel of niet mede veroorzaakt door veel vlieguren en een onregelmatig leven, en daar zo goed mogelijk mee willen omgaan. Die trekken eerder aan de bel en boeken sneller resultaat, omdat er minder herstelwerkzaamheden zijn en er meer inzicht is.
Het lezen van de achtste eigenschap van Stephen Covey werkt tweeledig. Dat kost tijd!!!!! En het nemen daarvan is al een overwinning. En ten tweede geeft het inhoudelijk goede tips om mee aan de gang te gaan. Met de inzichten en handvatten uit bewustwordingsmanagement(zie .nl) zet je dan de punten op de i. Gevolg is niet alleen dat je wellicht iets langer slaapt, maar in ieder geval effectiever en uitgeruster wakker wordt. En dat levert een positieve spiraalwerking op. In het novembernummer van de Zaak staat een aardig artikel over diverse ervaringen met coaching. Bezint voor je begint, maar ook voordat je nalaat.

Tenslotte wat direct bruikbare tips:

1. Onderzoek je tijdmanagement, breng je tijdgebruik in
kaart. Vraag je af, waarom je wat en waartoe doet.
2. Geef aan wat je wilt op de zes kwaliteitsniveaus van leven
3. Bepaal hoeveel slaap je minimaal nodig heb en neem die
tijd zoveel mogelijk.
4. Herstel zo snel mogelijk van een tekort, want zonder dat
is de rest zinloos, wegens gebrek aan energie.
5. Neem desnoods vrije dagdelen op om 4 te bereiken en
maak tijd vrij om te lezen en/of aan zelfreflectie te doen.
6. Neem dan pas een coach, dat scheelt geld en tijd!! Zowel
door die dan pas te nemen als door die te nemen. Wacht
echter niet tot het te laat is, als je werk en je prive je
tenminste lief is.
7. Herstel evenwicht, integreer en ontdek nieuwe
perspectieven in prive en werk door kennis te nemen van
bewustwordingsmanagement.(zie.nl).

Een wakkere dag toegewenst.

Bert-Jan van der Mieden.
heer R Wit  |   | 
14-11-2006
 | 
10:01 uur
Tja, en dan te bedenken dat deze zelfde mensen verantwoordelijk zijn voor het beleid en uitvoering van het bedrijf. Maargoed dat was toch bijna iedereen al duidelijk dat de huidige managers niet voldoen aan wat goed is voor dit land en de gehele samenleving. En "nee" dat is niet negatief maar critisch.
Petra Megens  |   | 
14-11-2006
 | 
10:12 uur
De absolute voorwaarde voor concentratie en creativiteit is een uitgeslapen stel hersenen. Van chronisch slaaptekort krijgt men serieuze problemen met het richten van de aandacht en wordt men hyperactief. De hersenen gaan in 'overdrive' zoals bij een ADHD’er. Een verstandig mens zorgt dus dat ze wakker is voor zij (hij) aan het werk gaat. Bijslapen op zondag? Dat is niet genoeg beste manager, en dat weet u. U heeft uw nachtrust elke nacht nodig. Hoeveel een mens precies nodig hebt kan men gemakkelijk zelf uitvinden: wie ’s morgens zonder wekker wakker wordt heeft genoeg slaap gehad.
Krijgt u niet genoeg slaap vanwege kleine kinderen, knetterdruk werk, verslaving aan t.v. of computer, of misschien vanwege alledrie? Wat de oorzaak van uw slaaptekort ook is, pak het probleem aan zo goed u kunt. Maak u niet druk over uw imago, dat komt later wel. Gaat u eerst maar eens lekker uitslapen.
mevrouw M. de Neef  |   | 
14-11-2006
 | 
11:03 uur
Persoonlijk vind ik zo'n houding helemaal niet stoer. Een goed manager zorgt toch goed voor zichzelf. Hoe kun je anders goed voor je medewerkers/organisatie zorgen?
heer R. Weijmans  |   | 
14-11-2006
 | 
22:29 uur
Ja, ik deel de mening met de andere reacties. Het is ook een beetje het verhaal dat de baas 's-ochtends als eerste het licht aan moet doen en 's-avonds als laatse het licht uit moet doen, want dat is ook stoer. Is niet stoer, wel eens van de juiste man moet met de juiste dingen bezig zijn gehoord? Geldt ook voor dat slaapgedoe. Uitgeruste geest is zo belangrijk voor de persoon zelf, maar zeker ook al diegenen om deze persoon heen. En een continue gapende manager is ook geen geweldige voorbeeld rol.

Ron Weijmans AA MBA (AdviSum Managementconsultants - Tiel)
heer R Wit  |   | 
15-11-2006
 | 
09:38 uur
Wat er nu in m'n gedachte opkomt is dat ik precies snap waarom iedereen de huidige managers beu is.

Even op mezelf geconcentreerd: Daarom lukt het persoonlijk niet om in het vak te komen. Ik loop tegen slappe happen op met sollicitatie gesprekken. Gelukkig weet ik door mijn zelfstudie en cursussen die ik schriftelijk heb gevolgt dat dit niet aan mijn ligt maar aan mijn instelling om continuiteit te waarborgen. Dat boeit de meeste niet. Management by wallet is weer in opspraak. ;-)
a  |   | 
18-02-2009
 | 
10:22 uur
Geweldig Artikel!

Slapeloze Managers? ze maken het er zelf naar! Ze willen graag ermee opscheppen? prima ik geef hun nog wel extra taken kan ik lekker vroeg naar bed :-) klinkt misschien egoistisch, maar goed ze willen het ze krijgen het, en nee ik heb geen slapeloze nachten. En dat wil ik ook zo graag houden!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10