zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekende bedient zich van steeds grovere leugens

12 oktober 2006 - Eén op de vijf Britten die solliciteert liegt in zijn sollicitatiebrief of CV door er niet bestaande ervaring toe te voegen, problemen bij vorige werkgevers te verzwijgen en zelfs te vergeten dat hij een strafblad heeft. Uit jaarlijks onderzoek van The Risk Advisory Group, een bedrijf dat CV's screent, van meer dan 3.700 CV's bleek dat de discrepanties steeds serieuzere vormen aannemen.

Bovendien neemt het aantal CV's met discrepanties toe: meer dan de helft van de onderzochte CV's bevat één of meer leugens.

"Uit de resultaten van dit jaar blijkt maar weer hoe gewetenloos sollicitanten kunnen zijn ten opzichte van potentiële werkgevers," aldus Sal Remtulla, hoofd screening van The Risk Advisory Group. "De ernst van de discrepanties benadrukt bovendien wederom de behoefte aan extra aandacht tijdens de sollicitatieprocedure." Een bloemlezing:



Diefstal en mishandeling
Een sollicitant die afkwam op een vacature voor financieel medewerker beweerde dat hij net drie maanden in Japan had gewerkt en zelf ontslag had genomen om terug te keren naar Engeland. Iemand van de betreffende onderneming zei echter dat de kandidaat 'onder traumatische omstandigheden vertrokken was'. Verder doorvragen bracht de aap uit de mouw: de kandidaat was gearresteerd wegens winkeldiefstal en mishandeling van een winkelmedewerker, was daarvoor beboet en vervolgens het land uitgezet was.

Gevoelige informatie
In een ander geval bleek een sollicitant voor een belangrijke financiële positie bij haar vorige werkgever onderworpen te zijn geweest aan een intern onderzoek waaruit vervolgens bleek dat ze gevoelige informatie doorspeelde naar de concurrent. Er werd aangifte gedaan en de kandidate werd ontslagen.

Veelvuldig ontslagen
Een man die solliciteerde bij een fabriek verklaarde 'eerlijk' dat hij door een van zijn vorige werkgevers ontslagen was. Dat klopte, maar het bleek niet de enige keer te zijn dat zijn dienstverband abrupt beëindigd was. Zijn laatste werkgever wilde alleen zijn diensttijd bevestigen maar niet ingaan op de details die leidden tot het ontslag. Een eerdere werkgever vertelde echter dat de man ontslagen was wegens zijn slechte instelling, slechte prestaties en veelvuldige afwezigheid. Hele andere dingen dan welke de kandidaat noemde als reden voor zijn vertrek.

Vervalste diploma's
Een kandidaat die solliciteerde bij een Amerikaanse bank vertelde dat hij een prestigieuze Britse universiteit doorlopen had en daar allemaal graden had behaald. Hij kon zelfs zijn diploma's en certificaten overleggen. Uit gegevens van de universiteit bleek echter dat de man nooit ingeschreven had gestaan. Zijn papieren waren vals. Na navraag bij een andere universiteit in dezelfde stad bleek dat de kandidaat daar inderdaad vier jaar lessen had gevolgd maar nooit afgestudeerd was.

Bankfraude
Na onderzoek naar de bankgegevens van een man die solliciteerde bij een bank bleek dat hij vijf keer veroordeeld was wegens creditcardfraude voor in totaal £3,330.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
12-10-2006
 | 
07:54 uur
En zo zie je maar, met een eerlijke c.v. kom je niet eens in aanmerking. Je lacht je toch dood om dit soort figuren. De meeste vallen niet eens door de mand. Creatief omgaan met heet zo iets.
mevrouw W.W.H.M. Laat  |   | 
12-10-2006
 | 
12:23 uur
Bovengenoemd onderwerp is zeker de moeite waard om de vinger bij aan de pols te houden. Dit valt niet te tolereren. Aan de andere kant moeten de werkgevers ook niet worden uitgevlakt! Er zijn talloze relatief kleine tot middelgrote bedrijven waarvan de directie (of één van de directieleden/management) werknemers gebruikt. Op het moment dat ze van een werknemer af willen, "gooien" ze het over een heel andere boeg om het ontslag "acceptabel" te maken. Dan krijgt betreffende medewerker ineens het verwijt slordig te zijn en wat dies meer zij. Voor een goed beeld van de eventueel aan te nemen medewerker, zou ook gecontroleerd moeten worden of er veel wisseling is onder het personeel bij de vorige werkgever.
paul van der vliet  |   | 
13-10-2006
 | 
11:03 uur
Een werkelijk beeld van een sollicitant krijg je pas na er via verschillende invalshoeken naar te hebben gekeken. Natuurlijk je ' buikgevoel' als recruiter dat achterblijft - of beter gezegd direct al aanwezig is bij de start van het sollicitatieinterview-, maar ook nadat je er zeker van bent dat alle in het gesprek en in het CV vermelde gegevens over opleiding, werkervaring en de referenties correct zijn weergegeven. Gewoon checken,dus.Daar kom je meestal niet aan toe door werk- en tijdsdruk. gelukkig is er Een Streepje Voor in Rijen, dat juist daarvan zijn core-business heeft gemaakt.
Vrijens E.M.C.  |   | 
14-10-2006
 | 
12:33 uur
Is liegen niet menselijk. Ik zou ook liegen met bovengenoemde gepleegde feiten. Hoe zou je anders nog aan de bak komen. Bekijk het feit ook van twee kanten. Ik zie criminelen als een waardevolle bemanning van een organisatie. Het zijn mensen zoals ieder alleen met een sterker vermogen voor overleven. Ik lach me ook altijd kapot wanneer iemand zich onterecht behandeld voelt. Wie zegt dat deze wereld eerlijk is. Een mooi voorbeeld is zoals bovengenoemd het onderbuik gevoel van een recruiter. Ik noem dit discriminatie. Want deze man heeft geoordeeld en gehandeld naar eigen interpretatie i.p.v. professionaliteit. Is dit dan ook niet de reden waarom mensen liegen???
Harry van der Wal  |   | 
26-07-2007
 | 
10:05 uur
Het cynische van het hele verhaal:

En het leven gaat door zoals al op de lagere scholen wordt geconstateerd; slechts 20% van de rotzooi die wordt uitgevreten wordt door juf of meester gezien.
Ik heb de indruk dat het in een werksituatie eender gaat.
Kun je nagaan hoeveel mensen niet op de juiste plaats zitten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10