11 oktober 2006 -
De overheid heeft grote moeite personeel te vinden voor de hogere functies. Ervaren specialisten en goede managers kiezen meestal voor het beter betalende bedrijfsleven. De overheid heeft vooral moeite om financieel specialisten, ontwikkelaars, projectleiders, algemeen managers en ict-ers te vinden.
Voor starters zijn gemeenten, provincie en rijk nog wel aantrekkelijke werkgevers. De beloning is vergeleken bij het bedrijfsleven goed en soms zelfs beter. Na enkele dienstjaren verliest de overheid echter die voorsprong.
Het middenkader is financieel gezien beter af in het bedrijfsleven, zeker als het om specifieke functies gaat. Het bedrijfsleven biedt dertigers en veertigers niet alleen een beter salaris, maar ook extraatjes als een auto van de zaak en bonussen.
Salarisschalen Bovendien kan het bedrijfsleven makkelijker dan de overheid inspelen op een krappe arbeidsmarkt door de salarissen te verhogen. De overheid zit nu eenmaal vast aan het systeem van salarisschalen. Door dit salarissystemen flexibeler te maken, meer aandacht voor carrièreplanning en managementontwikkeling te hebben en door jong talent sneller te laten doorstromen kan de overheid het middenkader behouden of makkelijker nieuwe mensen aantrekken.
Bron:PZ Signaal, Binnenlands Bestuur
Binnen de overheidsinstanties is men zeer goed op de hoogte van bijv. de werkloosheid onder 50+ ers.
Binnen die doelgroep zitten zeer veel goede selfmade managers. De overheid hoeft alleen maar de bestanden van het UWV/CWI te raadplegen en contact zoeken. Maar men blijft (net als het bedrijfsleven) vasthouden aan een afgeronde opleiding HBO/Universiteit, want die kunnen immers alles beter. Dit zien we terug in projecten waarbij Europesche subsidies worden vergeven. De controle is slecht, de uitvoering deugt niet en nu moet mogelijk geld worden gerestitueerd. Kwaliteit is niet afhankelijk van opleiding, maar van instelling en ervaring. Kortom de overheid heeft ook hier een boterberg op het hoofd.
heer M. Bleecke
|
|
11
-
10
-
2006
|
20
:
00
uur
De overheid heeft niet alleen boter op het hoofd, maar pleegt ook contractbreuk Als je op jonge leeftijd kiest voor een carrière bij de overheid, dan weet je haast wel zeker dat de afgesproken arbeidsvoorwaarden tijdens je loopbaan worden verslechterd. Bezuinigingen treffen (semi-)overheidsinstellngen die vervolgens de werknemers op allerlei gronden ontslaan om toch maar te voldoen aan de budgettaire eisen. Het middenkader wordt onder druk gezet om verantwoordelijkheden op zich te nemen, zonder dat ze de daarbij behorende faciliteiten krijgen. Niet dat in het bedrijfsleven alles koek en ei zal zijn, maar de overheid heeft zich in de laatste decennia tot een onbetrouwbare werkgever ontwikkeld.
Dhr. Vermeulen
|
|
13
-
10
-
2006
|
12
:
08
uur
Op het vlak van self-made managers hebben zowel de overheid als het bedrijfsleven boter op het hoofd. Een belangrijke rol van de manager is omgaan met mensen in zijn eigen werkomgeving. Die afstand is vaak te groot. Self-made managers moeten zich praktijkgericht meer inspannen om bepaalde posities te kunnen bereiken maar doorlopen meestal wel alle niveau's van de werkvloer. Daardoor zijn zij er zich vaker van bewust van wat er op de werkvloer afspeelt. Een universitair in een ivoren toren plaatsen betekent vaak dat de afstand tov de mensen op de werkvloer nog vergroot, hetgeen de algemene werking niet ten goede komt. Dus mijn raad voor zowel de overheid als het bedrijfsleven is : kijk ook eens verder dan het officieel papiertje dat zegt dat iemand een goed manager is. Zelfs de primus van de klas heeft in elk bedrijf zijn tijd nodig om zich in te werken. En op de juiste manier je personeel stimuleren kan je niet enkel aan de Unief leren... volgens mij heb je dat talent of niet en is het zelfs moeilijk aan te leren. Het is een talent dat je meedraagt in je carrière en verder ontwikkelt op de bedrijfsvloer.