zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slecht management verjaagt jong talent

6 oktober 2006 - Door slecht management en inadequate trainingen lopen ondernemingen het risico dat ze hun high potentials kwijtraken en velen van hen zelfs te demotiveren ooit zelf manager te worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse Institute of Leadership and Management. Net nu het zo belangrijk is dat bedrijven de schaarse jongeren aan weten te trekken, lijken ze ze zo eerder af te schrikken.

Bijna 400.000 Britse werknemers tussen de 18 en 24 hebben het gevoel dat hun manager hen belemmert in hun carrière. Ondernemingen riskeren hiermee zelfs hun toekomstige leiders kwijt te raken, aangezien een kwart van de jonge werknemers aangeeft op zoek te gaan naar ander werk als zijn manager zijn werk niet goed doet.

Slechte bazen bezorgen het vak van manager een slecht imago onder jongeren. Jonge mensen die een slechte ervaring met het management hebben gehad, zijn twee keer zo vaak geneigd zelf geen manager meer te willen worden (28 procent), vergeleken met degenen die goed op kunnen schieten met hun baas (veertien procent). Gebrek aan krachtig leiderschap leidt bovendien tot een hoop cynisme: een kwart van de jongeren denkt een betere leider te zijn dan hun huidige manager.



Dictators
Ouderwetse, dictatoriale managementpraktijken staan op nummer een van de dingen waarmee een goede manager zich niet inlaat. 60 procent van de respondenten is het meest wars van een manager die steeds anderen de schuld geeft. Ook managers die van hun mensen verwachten dat ze klakkeloos doen wat hen gezegd wordt, die geen inspraak van hun medewerkers dulden en die de carrière van hun personeel belemmeren zijn ook niet populair.

Goede manager is benaderbaar
Niet minder dan 86 procent van de respondenten zegt dat een goede manager vooral 'benaderbaar' is, gevolgd door 'personeel hun werk laten doen', gefocust zijn op de groep en bereid zijn advies te geven. Uit het onderzoek bleek ook dat jongeren die goed geleid worden geen gebrek aan ambitie hebben. Vier van de tien van hen geeft aan binnen vijf jaar zelf een leidinggevende positie te willen.

 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Raymond  |   | 
6-10-2006
 | 
08:44 uur
Helemaal mee eens. Ik ben vorig jaar vanuit de werkvloer doorgegroeid naar de functie van Teamleider Callcenter.
In de eerste maanden ging het goed, had een goede manager waarbij ik ook bereid was harder te lopen indien dit nodig was.

Na januari kreeg ik een andere manager. Zij was slecht in luisteren, draafde vaak eigen zin door, beoordeelde haar teamleider zeer selectief etc. Hierdoor nam mijn motivatie keihard af en ben ik nu zelfs weg bij dit bedrijf.

Er lopen meer slechte managers rond dan we denken.
heer CWPG Dirks  |   | 
6-10-2006
 | 
08:58 uur
Helaas moet ik constateren dat veel onderzoeken vanuit het buitenland geprojecteerd worden op Nederland. Onze ervaring binnen de Farosgroep is anders. Natuurlijk is een Dominante General Manager heel erg slecht voor elke organisatie. Evalueren wij de opdrachten van de laatste 2 jaar bij Faros, kunnen wij zeggen dat wij ze nog niet zijn tegen gekomen. Geef je als manager de medewerker ruimte tot ontplooiing, zul je verbazend wekkend goede resultaten zien.
Bart  |   | 
6-10-2006
 | 
09:46 uur
Ik heb soms het idee dat deze site een hetze is begonnen tegen het middle management. Het huidige systeem van werk en leven heeft naar mijn idee zijn langste tijd gehad. Het hele systeem begint te kraken in zijn voegen. Naar mijn idee moeten we samen bepalen wat de nieuwe maatstaf wordt voor werk en leven.
Richard de Wit  |   | 
6-10-2006
 | 
16:04 uur
Hoe herkenbaar. Bij mijn ex werkgeven constateerde ik dit al. Bij mij huidige ook. Nu verlengt men mijn proeftijd niet omdat ik te sterk gemotiveerd ben.
Te triest voor woorden.
Gore Noël  |   | 
6-10-2006
 | 
13:55 uur
Is inderdaad waar. D edag van vandaag zijn de managers zo'n macho typen die niet anders doen dan denken dat ze beter zijn dan de mensen op de field.
H.W.Hindriks  |   | 
6-10-2006
 | 
15:27 uur
Ben ik helemaal mee eens. Jonge mensen maken dat ze weg komen als er geen positieve manager is. Geef jongeren een goede begeleiding (inhoudelijk door anderen, volg ze zelf in hun werkbeleving).
Als je zelf als manager geen goede inhoud weet te geven, geef dan jongeren in ek geval de ruimte!
heer Maarten Versteeg  |   | 
9-10-2006
 | 
14:23 uur
Dat 25% meent het zelf beter te kunnen lijkt me geen cynisme. Eerder realisme.
Stefan M  |   | 
9-10-2006
 | 
20:41 uur
t lijkt een domino effect, de hogere managers die er via ellebogen werk terecht zijn gekomen nemen managers aan waar ze zich zelf in herkennen, helaas doet het er lijkt wel niet meer toe of je daadwerkelijk functioneert in die functie als je de situatie maar als sprookje weet te verkopen. Al weet ik dat een directie zich niet constant kan bemoeien met de aanstelling van hun managers vind ik wel dat er zeker wat dit betreft een gulden middenweg gevonden dient te worden, zo als t nu gaat zijn er behoorlijk wat bedrijven zelfvernietigend bezig
M.H  |   | 
22-08-2009
 | 
16:15 uur
Bij mijn vorige werkgever waren er laaggopgeleidde vaklui die uit nood een managersfunctie hadden gekregen. Als nieuwkomer in dat groepje werd je al gauw slachtoffer van onbeschoft management gedrag.
Je kon merken dat die mensen nog nooit een goede opleiding hadden genoten de afgelopen jaren.Zelf heb ik goede management diploma's op zak en ben hun niet als voorbeeld gaan beschouwen. Dat pikte die laagopgeleidde ouderen niet en donderde mij eruit.
Ze zitten natuurlijk lekker hun zakken te vullen. En trouwens het grondpersoneel liep de hele dag te zeiken over het management. Dus ik kan zeggen dat het zeker speelt in onze huidige maatschappij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10