28 augustus 2006 -
Werkgevers hebben de afgelopen vijf jaar enkele miljoenen euro's moeten betalen aan slachtoffers van allerlei beroepsziekten. Dat stelt het Algemeen Dagblad maandag na eigen onderzoek. Werknemers met ziekten als rsi, gehoorbeschadiging of de schildersziekte stellen volgens de krant werkgevers steeds vaker verantwoordelijk.
De FNV heeft sinds 2000, toen het Bureau Beroepsziekten werd geopend, voor 232 mensen een schadevergoeding behaald. Het bureau helpt mensen met een beroepsziekte om de geleden financiële schade te verhalen. In het meest extreme geval, een technicus die door het inademen van giftige dampen een ernstig aangetast zenuwstelsel opliep, moest een werkgever een half miljoen euro betalen.
De verwachting is dat het aantal claims de komende tijd sterk toeneemt. Dat stellen de FNV, het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging voor Letselschade Advocaten in de krant. Mensen hebben volgens Bureau Beroepsziekten-directeur Jan Warning weer een reden om hun oud-werkgever aansprakelijk te stellen. "Vroeger kreeg iedereen in de WAO zeventig procent van het laatstverdiende loon. De opvolger van de WAO, de WIA, is veel minder uitgebreid." Hierdoor komen mensen volgens Warning eerder in de veel lagere WW en in de financiële problemen. En daardoor grijpen ze eerder de kans aan hun ex-werkgever verantwoordelijk te stellen.
Aparte verzekering Slachtoffers van allerlei beroepsziekten slagen er steeds beter in hun bazen daarvoor verantwoordelijk te stellen. Ook daarom vreest het Verbond van Verzekeraars een sterk stijgend aantal claims. Wanneer bedrijven een verzoek tot schadevergoeding krijgen, leggen ze dat neer bij de verzekeraar waar ze hun bedrijfsaansprakelijkheidspolis hebben lopen. De brancheorganisatie vindt dat er een speciale verzekering moet komen voor beroepsziekten om lange juridische procedures te voorkomen.
Bron:Nu, PZ Signaal