23 augustus 2006 -
Hoewel het salaris van Britse topmanagers vorig jaar slechts zes procent steeg, verdienden ze dankzij steeds riantere bonussen het afgelopen jaar bijna net zoveel als hun Amerikaanse collega's, die hun bonusuitkeringen het afgelopen jaar ook met meer dan de helft zagen stijgen. Gemiddeld bedragen bonussen tegenwoordig 120 procent van het managementsalaris, in 2000 was dat nog 45 procent. 23 procent van de bonussen wordt uitbetaald in cash. Een en ander blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers.
In een krappe arbeidsmarkt woedt een harde strijd om de beste mensen aan te trekken, te motiveren en te behouden. Volgens de onderzoekers zijn veel ondernemingen dan ook gedwongen hun beloningsstrategieën continu aan te passen om zowel hun aandeelhouders als managers tevreden te stellen.
Volgens PriceWaterhouseCoopers, dat het verband tussen managementbeloning en aandelenwinsten onderzocht, hebben traditionele bonussen echter geen significant effect op de managementprestaties. De onderzoekers stellen dat beloning in aandelen vaak effectiever is. Op die manier link je de beloning immers direct aan de bedrijfsresultaten. Dit gebeurt echter steeds minder. Slechts een derde van de FTSE-100-bedrijven keert nog opties uit aan managers; een half jaar geleden was dat nog de helft.
Effectief In veel bedrijven worden bonussen als een veel effectiever middel beschouwd om managers aan zich te binden dan beloningsvormen die pas op de lange termijn voordeel opleveren. Bonussen zijn in veel ondernemingen inmiddels dan ook een integraal onderdeel van de totale managementbeloning. Slechts vier leidinggevenden van de Britse FTSE-100 kregen vorig jaar geen bonus. In 2000 gold dit nog voor 23. Volgens PWC is dit eerder een gevolg van de manier waarop bonussen toegekend worden dan een teken dat bonusdoelstellingen makkelijker gehaald worden. Tegenwoordig worden bonussen verstrekt op basis van een hele serie doelstellingen en zijn ze niet meer afhankelijk van één grote klapper die gemaakt moet worden. Dit betekent overigens wel dat steeds minder CEO's hun maximale bonus behalen – dat gold vorig jaar voor minder dan tien procent.