zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoog EQ + laag IQ = succes

22 augustus 2006 - Als een bedrijf moet kiezen tussen twee kandidaten, waarvan de één intelligent en afstandelijk en de ander enthousiast maar minder slim, kiezen de meeste managers voor de intelligentste. Stéphane Côté en Christopher T.H. Miners, twee academici aan de Universiteit van Toronto, zeggen echter dat dit niet altijd de beste garantie voor succes is.

Volgens hen presteren juist werknemers met een hoge emotionele intelligentie beter en is hun beperkte cognitieve intelligentie geen hinderpaal om het goed te doen in teamverband. Hoe lager de cognitieve intelligentie, hoe sterker het verband namelijk tussen emotionele intelligentie en werkprestaties.

Werknemers met een hoog EQ kunnen zich volgens Côté en Miners makkelijker inleven en beter integreren in verschillende werkgroepen en presteren daarom beter. Ze laten een betere indruk na bij hun meerderen en zijn ook beter in het omgaan met conflicten.



Takenpakket bepaalt succes
Vooralsnog loopt de carrière van superslimme, introverte werknemers geen gevaar. De auteurs komen niet tot de conclusie dat werknemers met een hoge cognitieve intelligentie en een laag EQ per se in het nadeel zijn in vergelijking met hun tegenhangers. Beiden kunnen succesvol zijn, zolang ze maar de juiste taken krijgen toegewezen.

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Asha  |   | 
23-08-2006
 | 
18:05 uur
Hier ben ik het helemaal mee eens. Door mijn werk als trainer/adviseur kan ik dit ook bevestigen. Passie en enthousiasme zijn onontbeerlijk om te grote prestaties te komen. De statement de juiste man/vrouw op de juiste plaats..doen waar je goed in bent....zijn oude statements die het waard zijn om naar te handelen.
B.E.N. van der Veen  |   | 
11-03-2007
 | 
16:20 uur
Het feit is ook dat mensen met een laag IQ en een hoog EQ helaas nooit zullen begrijpen wat hun potentie is en waarschijnlijk zullen deze mensen nooit bruikbare competenties ontwikkelen. Dit is wel mogelijk mits deze personen elke dag begeleiding ontvangen. Alleen zouden de kosten hierdoor enorm hoog zijn.

Er zijn personen genoeg met een boven gemiddeld IQ en een hoog EQ. Alleen of ze de discipline hadden om hun IQ om te zetten in competenties of het IQ hadden om hun EQ goed te gebruiken is de vraag.........
B.Nonime  |   | 
8-03-2007
 | 
21:33 uur
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.
Een persoonlijke indruk meer dan 1000 cijfers.
Elk mens heeft een unieke mix van Q's.
Elk mens heeft zijn ervaringen.
Mensen moeten cijfers op hun waarde weten te schatten.
Mensen moeten uitkijken dit soort 'meten = weten' niet tot religie te verheffen.
Daarmee zouden mensen zichzelf wellicht tekort doen.
Rob J.W.M. Snelders  |   | 
9-03-2007
 | 
15:23 uur
Als het gaat om een succesvol managers dan gelden er nog twee tegenstrijdige wetten:

De manager moet enerzijds intelligent genoeg zijn om het plan te schrijven en anderzijds dom genoeg zijn om het ook te (doen) uitvoeren.

Eerst is er een intelligent manager nodig om de diagnose te maken, het weten van het denken te scheiden, de bron te duiden, het verschil dat verschil maakt te bepalen.

Hoog intelligente managers verzanden daarentegen in de gedetailleerdheid van hun analyses en de continue bijstelling van de plannen naar aanleiding van nieuwe inzichten.

De organisatie volstrekt in verwarring achter latend.

Na de planfase is er dan ook een wat dommige manager nodig om het plan ook tot uitvoering te brengen. Gedreven, passievol. En man met een visie, een missie, een richting en een drive. Want natuurlijk is er nieuwe informatie, zijn er nieuwe inzichten en beweegt de omgeving. Maar als je continue de externe dynamiek volgt dan blijft er van de interne drive slechts ongerichtheid over.


Chris  |   | 
15-09-2010
 | 
10:39 uur
De titel van dit artikel suggereert dat het nadelig is om een hoog IQ te hebben zelfs als je een hoog EQ hebt. De tekst geeft niet voldoende informatie om de resultaten goed te kunnen interpreteren.
Henk  |   | 
4-12-2010
 | 
15:52 uur
Ik heb een hoog EQ en ben daarbij een HSP (Hoog sensitief persoon) Mijn ervaring is dat het voor mij moeilijk is werk te houden. Men schrijft aan mij verwachtingen toe die ik volgens de maat van de werkgever niet kan waarmaken. Ware het nu zo dat mijn maat gehanteerd mocht worden zou spoedig blijken dat ik werkelijk veel uit de kast kan halen met mijn ''zijn''. Ik sta werkelijk voor mijn taak en de uitvoering daarvan. Echter de weg die bewandeld wordt door mij om het te bereiken is een andere. EQ een voordeel? Het is wel een zeer mooie ervaring er zo mee in het leven te mogen staan!
Rohrfeld  |   | 
19-12-2010
 | 
21:39 uur
Een hoog EQ is niet per definitie een positieve kwalificatie in dit verband.

Een sluwe rat met een laag-empathisch vermogen kan ook een hoog EQ hebben......

Succesvolle managers zijn in mijn ogen intelligente, ietwat saaie types met een lage creativiteit. Het succes heeft natuurlijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op het carrieretype, die zichzelf met branie makkelijk op dezelfde positie ziet. Helaas is het bereiken van een managementpositie/titel het hoogst haalbare in het huidige tijdsgewricht, waardoor wij het met matig leiderschap dienen te doen.

Mensen met een hoog IQ, die zich in deze laagkultuur niet prettig voelen, doen er goed aan zich te ontwikkelen tot professional in hun vakgebied.
Job  |   | 
20-12-2010
 | 
10:12 uur
EQ is een compleet onwerkbaar construct als analogon van IQ.Het zal hoogstwaarschijnlijk het niveau van de zandbak nooit ontstijgen. Rest ons ''laag IQ''.Ook voor in de zandbak.

Job te Pas
kinderpsycholoog
Den Haag
Willem van Druten  |   | 
20-12-2010
 | 
19:55 uur
@ Job
Is zandbak in dit verband een werkbaar construct als analogon voor psychologie (grapje!)?
Dat de connotatie van EQ ten onrechte te veel in lijn ligt van IQ snap ik.
Als Q is zand en I alle zand is EQ geen zand, om zo maar te zeggen.
Ga even niet zoeken naar een vaag onderzoek waaraan gerefereerd wordt.
Maar terug naar de kopstelling of eigenlijk hypothese.
Valt er op basis van empirisch onderzoek wat te zeggen over een ideale combinatie of waarde verhouding tussen IQ, EQ, en SQ voor “succes”?
Of kun je vooraf stellen dat dit niet zo is omdat “succes” niet gedefinieerd is laat staan in een quotiënt uitgedrukt wordt en altijd situationeel en contextafhankelijk is.
Met andere woorden; deze begrippen zijn geïntegreerd niet te gebruiken voor het bepalen van iets als succes. Afzonderlijk wel.
Hetgeen mij tot de conclusie doet leiden dat er een integraal of integrerend begrip, je werkbare construct, zou moeten zijn die wel een koppeling legt. Met daarbij een quotiënt voor de complexiteit van de context, omgeving in relatie tot het beoogde doel (als waarde van succes). Zoiets als; Intuïtieve Integrerende Intelligentie Quotiënt. Ja…..om de zandbak te ontstijgen!
peter  |   | 
21-06-2014
 | 
03:14 uur
mensen met een hoog EQ en een laag IQ zijn goed in,mouwvegen,misleiden,liegen en bedriegen,zij zijn de model-,burgers,-werknemers,-enz... ,zij gaan alles verraden,zijn net,stipt en ordentelijk,de gatlekkers van het gezag,zowel op school werk als maatschappij,waardoor zij zelf ook het gezag worden,ten koste van mensen met een hoog IQ,die een hoge morele waarde hebben,en de mensheid gebracht hebben waar ze nu staat,uitvindingen,ontdekkingen en dies meer dus mensen met een hoog EQ en laag IQ zouden van de aardbol moeten gestampt worden de profiteurs
Gino  |   | 
31-08-2014
 | 
04:05 uur
@peter: Eens.....:)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10