21 augustus 2006 -
Het eten in bedrijfskantines is ongezond en te duur. Dat vindt 30 procent van de ondervraagden van een onderzoek van adviesbureau Q & A. Vier procent van de werknemers vindt het eten in hun kantine zelfs 'heel ongezond'. 70 procent van de eters beoordeelde het aanbod als 'gezond'.
Q & A, dat zijn onderzoek over twee weken presenteert op een congres over voeding, ondervroeg 348 mensen die regelmatig een bedrijfskantine bezoeken naar hun mening.
Zeven procent mist salades in het bedrijfsrestaurant. Ergernis nummer twee is de slechte kwaliteit en weinige variëteit van het brood. Gezien de variëteit, kwaliteit en service vindt ruim eenderde de prijzen te hoog.
Sodexho en Albron, de grootste cateraars, herkennen zich maar deels in de uitkomsten van de enquête. Een gemiddelde lunchprijs van 2,50 euro vindt een Sodexho-medewerker 'een fooi' waar je niet al teveel van moet verwachten.
Gezonde voeding Bij Albron loopt sinds kort een proef waarbij gezonde voeding een kwart goedkoper is en 'ongezondere' producten duurder zijn. Volgens directeur P. Visscher is die proef succesvol. 100 van de 1.100 kantines waar Albron aan levert willen dit concept overnemen.
Bron:NRC
Klagen is altijd gemakkelijk en iedereen tevreden stellen is bijna onmogelijk, bovendien is het natuurlijk ook nog eens zo dat smaken verschillen, dat iedereen iets anders gewend is in de privé sfeer.
Daarbij is de interpretatie van gezond ook nog eens van de persoon afhankelijk.
Ik geef de kantines die ik ken een goed cijfer en vraag me soms af hoe ze het kunnen aanbieden voor zo'n lage prijs en waardeer het zeer dat ze zo'n gevarieerd menu dagelijks kunnen aanbieden.
Voor mij hoeft het ook niet allemaal gezond. Het leven mag ook wel eens lekker ongezond zijn en bovendien attendeerde mijn grootmoeder mij vroeger al dat iemand die hard werkt ook goed moest eten.
En kom me nu alsjeblieft niet aan met roken en cholesterol en onverzadigde vetzuren aan. Mocht ik straks hart en vaatziekte hebben dan weet ik waaraan het heeft gelegen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid dan ook nemen en de ziektenkostenverzekeraar niet opzadelen met een gigantische puinhoop maar stilletjes wegkwijnen in een hoekje gaan zitten en de pijp aan Maarten geven.
Ik bedoel niemand gaat dood van ouderdom, er zijn maar twee doodsoorzaken:
1) een dodelijk ongeluk
2) een ziekte met dodelijke afloop
Iemand die denkt dat je kunt sterven aan ouderdom heeft het mis er is altijd wel een orgaan of zo dat niet meer meewerkt en dat is een ongeneeslijke ziekte direct of op den duur.
Als mijn tijd gekomen is dan ga ik wel maar ik wil absoluut genieten van de geneugten van het leven er is al genoeg ellende.
Cateraars en kantinedames bedankt voor de lekkere snacks en maaltijden. Lieve vrouw bedankt voor het heerlijke eten.
Dank u Heer voor het dagelijks brood!
Eric
|
|
24
-
08
-
2006
|
13
:
06
uur
Bedrijfsrestaurants kunnen met de bevindingen uit dit onderzoek prima verbeteringen aanbrengen. Bedrijfsrestaurants bieden naast snacks, tevens gezond vers fruit, groente en een gevarieerde salade bij het eten. Mensen bepalen vooral ook zelf wat ze eten en zijn daarmee verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Verschillen zijn dagelijks goed zichtbaar: een collega die een 'gezonde maaltijd' eet, naast iemand die blijkbaar met een uitzondelijk sterk darmstelsel is geboren.