7 augustus 2006 -
Werkgevers uit de Europese Unie hebben het recht aan hun kant als zij mensen die roken weigeren in dienst te nemen. Zij kunnen niet worden beschuldigd van discriminatie, omdat dit niet onder de Europese antidiscriminatiewetgeving valt.
Dat heeft Europees Commissaris Vladimir Spidla (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) geantwoord op vragen van de Britse europarlementariër Catherina Stihler.
Stank
Ze had Spidla gevraagd of een personeelsadvertentie van een Iers callcentre door de beugel kon. Daarin stond dat rokers niet hoefden te reageren. De eigenaar van het Ierse callcentre had eerder verklaard dat hij geen rokers in zijn bedrijf wil, omdat ze stinken. Hij zei daarbij dat er gewerkt werd in een hele kleine ruimte en dat iemand die, bijvoorbeeld, in zijn pauze een sigaret heeft gerookt daarna een uur in de wind stinkt en dat is volgens hem ondraaglijk voor de andere medewerkers.
Discriminatie De EU-wetgeving verbiedt discriminatie op grond van ras of etnische afkomst, invaliditeit, leeftijd, seksuele oriëntatie en religie en geloof op het werk en ander gebied, aldus Spidla. Een personeelsadvertentie waarin staat dat rokers niet hoeven te reageren, lijkt niet onder een van die verboden gronden te vallen.
Nog geen Nederlandse gevallen Voorzover bekend is het in Nederland nog niet voorgekomen dat werkgevers geweigerd hebben iemand in dienst te nemen omdat hij of zij rookte, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder dit jaar heeft het ministerie de Stichting Rokersbelangen desgevraagd laten weten dat in voorkomende gevallen de rechter moet beslissen of er sprake is van discriminatie. Dat was naar aanleiding van de bekendmaking van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) dat zij sollicitanten die roken niet langer zal aannemen voor werkplekken op het hoofdkantoor in Genève.
Rechtszaken De Stichting Rokersbelangen, die opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker, hekelt het standpunt van Spidla. Ze waarschuwt dat werkgevers die zich voelen gesterkt door de Europees Commissaris vele rechtszaken tegemoet kunnen zien. Volgens de stichting kunnen Nederlandse rokers zich, behalve op Europese regelgeving, ook beroepen op artikel 1 van de Grondwet, die volgens haar discriminatie op welke grond dan ook verbiedt. De woordvoerder van Sociale Zaken wees erop dat 'roken' niet expliciet staat vermeld in artikel 1: dus is het aan de rechter om te beoordelen of er sprake is van discriminatie. Daarbij zal hij ook kijken naar andere zaken, zoals goed werkgeverschap.
Bron:BN/De Stem
Art26 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (Bupo) en artikel 14 van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden verbieden discriminatie op welke grond dan ook.
T vd Berg
|
|
8
-
08
-
2006
|
21
:
03
uur
Een vraag die hiermee samenhangt is: Mag een werkgever in het personeelsdossier opnemen of een werknemer rookt of niet? En wat kunnen de gevolgen hiervan zijn?
E. Vrijens
|
|
9
-
08
-
2006
|
11
:
35
uur
Kunnen ook vrouwen geweerd worden welke te veel parfum gebruiken. Wat gebeurt er met de mensen die knoflook eten. Is trouwens het roken niet goed voor de economie. Misschien een idee om bedrijven welke rokers aannemen een subsidie te geven, betaald door het pensioen fonds. Kortom: Ik word moe van de eeuwen oude discussie rondom roken. En ik denken dat er over gepraat kon worden???
Marinus
|
|
8
-
08
-
2006
|
09
:
58
uur
Mooi werk, ik heb in mijn omgeving een aantal verstokte rokers aan longkanker dood zien gaan en heb geen zin om door gedwongen passief mee te roken deze zelfde verschrikkelijke ziekte op te lopen.
Bekend zijn natuurlijk de eindeloze gesprekken met rokers die er niets aan kunnen doen dat ze verslaafd zijn, het vervelend genoeg vinden dat ze niet mogen roken op hun werkplek, en per saldo enkele uren per dag minder werken vanwege de benodigde rookpauzes. Mensen die zich gediscrimineerd voelen als je zegt dat roken een onhygienische gewoonte is. Ooit sprak de buurvrouw van mijn kantoor mij er op aan dat het toch niet zo representatief was, die rokers voor de deur. Als alternatief veel geld uitgeven aan een extra ruimte met een dure afzuiginstallatie dan maar? Eigenlijk vind ik de Ierse oplossing wel verstandig: zolang je personeel kunt vinden dat gekwalificeerd is om zonder rookpauzes te werken hoeft de rest zich niet in bochten te wringen.
Voor de nicotine verslaafde is er mogelijk een alternatief in het electronisch roken. We lijken inderdaad af te glijden naar een situatie waarin discriminatie op basis van de geur die iemand verspreidt acceptabel is!
EL Pastoor
|
|
19
-
02
-
2008
|
21
:
16
uur
Mogen ze de mensen die drinken dan ook weren?
Na werktijd een glaasje drinken wordt ook nog steeds gestimuleerd, zodat je collega's beter kan leren kennen!!!Dan is een wg ineens ook niet meer verantwoordelijk als er ongelukken gebeuren op weg naar huis en naar aanleiding van een glaasje!!En een drinker stinkt ook!!Laten ze dan gelijk alles maar verbieden. Ik ken mensen met verantwoordelijke banen o.a. de baas zelf,die eigelijk het voorbeeld zou moeten geven!!Die al menig cursus bij de AA hebben moeten doen om van die verslaving af te komen.En auto's moesten inleveren en niet meer hun werk konden doen!!Ook taakstraffen via de politie hebben moeten ondergaan. En ze leren er niets van!En wordt dat dan ook beschreven in een dossier? Nee, dus...dat wordt in de doofpot gestopt!! Want... dat kan niemand zich permitteren!! En het mooiste excuus is uitgevonden daar....na werktijd hoef je niets te verantwoorden aan je baas!!
Yolanda
|
|
19
-
02
-
2008
|
23
:
05
uur
Wat is dat toch met dat roken? Wat is de ware reden dat zoveel mensen zich kapot ergeren aan rokers? Nog niet zo heel lang geleden was het heel gewoon dat je op je werkplek rookte. Ik heb in een ziekenhuis gewerkt en de longarts, ja het is 30 jr. geleden maar toch, rookte. Niemand die zich er ernstig over opwond.
Nu worden mensen bijna agressief als het over rokers gaat.
Ik ken veel mensen, veel rokers ook, en ik ken 1 persoon die longkanker heeft. Een nietroker.Uit onderzoek is gebleken dat tegenwoordig veel mensen die nooit gerookt hebben longkanker krijgen.
Nee dit is geen pleidooi voor het roken, maar ik maak me geen illusies, en ik maak me absoluut niet druk om rokende collega's of mensen die roken. Ik wil er geen last van hebben, en doorgaans heb ik dat ook niet. Vreemd verschijnsel, wedden, overgewicht wordt het volgende item waarop mensen elkaar gaan afrekenen!!!
opa
|
|
20
-
02
-
2008
|
11
:
39
uur
Frans Thoma,
Heb de laatste keer geprobeert een electronisch sjaggie op te steken maar dat was geen eclatant succes. Loop nu met een bos rechtopstaand haar rond waar je u tegen zegt. Nee niet een echt aan te bevelen alternatief.Ook pruimen was voor mij geen alternatief,daar mijn ervaring met mijn eerste droge pruim wat klachten aan mijn lippen veroorzaakte.Om van het resultaat met een natte pruim maar helemaal niet te spreken.De bellen hingen voor mijn ogen!! Na ook nog eens de zuurpruim te hebben geprobeerd, kwam ik alras tot de conclussie dat ik het ergens anders moest gaan zoeken. Bij na vraag bij sigarenboer de snuiver of er nog andere mogenlijkheden waren advieseerde deze mij om is eens te gaan kijken op de afdeling pijpen. Nou daar schrok ik toch wel van en proberde de zaak een andere wending te geven, door mijn oog te richten op de snuifdozen.Ook dit bleek geen pretje te zijn, wand ik had al snel twintig minuten nodig om dat doosje uit mijn neus te krijgen. Winkelier de Snuiver die intussen ook een beetje aan het eind van zijn latijn was offreerde mij uiteindelijk een sigaartje uit eigen doos. Met het advies om toch maar weer op de zware jongens over te stappen omdat rookvlees langer mee gaat.
Opa
|
|
20
-
02
-
2008
|
11
:
58
uur
Jeroen van Rossum,
Beetje hypocriete stelling en zeker met zo'n naam.Misschien heeft je achter achter achter grootvader wel de van Rossem pijptabak geintroduceerd? Deze hetze tegen rokers is wel door de niet rokers gecreëerd omdat zij zich gediscrimineerd voelde dat zij in de rook van een ander moesten zitten!!Daar uit vloeide voort dat zij vonden dat zij recht hadden op een rookvrije plaats. En terecht!!!! Maar dat wil niet zeggen dat rokers geen rechten hebben....Dus even goed recht op een rokersruimte zoals de niet rokers op een rookvrije ruimte. Maar ik ben bang dat deze niet rokers een beetje jaloers zijn als er een rokersruimte ter bschikking komt,omdat zij dan hun collega's een sigaretje zien gaan roken in de baas zijn tijd en zij moeten blijven doorwerken. Als we elkaar gewoon de ruimte geven kunnen we na afloop allemaal weer blij in de lucht van de uitlaatgassen darten!