3 augustus 2006 -
Indiase IT-bedrijven toveren zichzelf om tot mini-TU's om een ernstig tekort aan gekwalificeerd personeel op te vangen. Naast eigen opleidingen oefenen de ondernemingen steeds meer druk uit op de overheid om het onderwijssysteem te hervormen. Dat meldt de Economic Times van India.
Capaciteit Over een jaar beschikt het bedrijf Infosys alleen al over de capaciteit 14.000 mensen per jaar op te leiden in zijn opleidingscentrum in Mysore. Momenteel heeft de onderneming 4.500 plaatsen. Uiteindelijk zal het opleidingscentrum in Mysore bijna 40.000 mensen per jaar op kunnen leiden, waarmee het de grootste investering in opleidingsruimte van het land maakt. Maar Infosys staat niet alleen. Ook IT-bedrijf TCS reserveert vier procent van zijn jaarlijkse omzet voor research & development, opleiding en training. De onderneming heeft opleidingscentra in Thiruvananthapuram en Hyderabad en kleine faciliteiten in elke vestiging in het land. In totaal beschikt de onderneming over 170 vaste leraren en trainers die apart ingehuurd worden. Wipro Technologies kan op zijn beurt 7.000 mensen per dag trainen.
Investeren Het totale aanbod van geschikte IT-krachten bedraagt slechts 20-25 procent van alle afgestudeerden van de technische universiteiten en hogescholen. Dit legt een enorme druk op de IT-bedrijven om deze afgestudeerden snel klaar te stomen voor de werkzaamheden. Reden genoeg voor de ondernemingen om zwaar te investeren in opleidingscentra, opleidingen en professoren. Door het tekort aan talent, zijn veel ondernemingen bovendien gedwongen afgestudeerden in andere studierichtingen, zoals natuurkunde, scheikunde en biologie aan te nemen. Ook zij hebben bijscholing nodig.