30 juli 2006 -
Krijgen werkgevers binnenkort te maken met het langverwachte tekort aan talent of zal het allemaal wel loslopen? De meningen zijn verdeeld. De meeste ondernemingen zien wel enkele tekenen van een naderend tekort aan toptalent, maar vier van de tien hebben geen enkele moeite hun vacatures te vervullen. Een derde heeft echter al zijn wervings- en selectiecriteria bijgesteld om zich voor te bereiden op toekomstige wervingsproblemen.
Dit blijkt uit onderzoek onder 3.100 Amerikaanse PZ-managers door Novations Group.
Wat en wanneer?
Over de vraag of er de komende tien jaar een tekort aan goede arbeidskrachten ontstaat, blijven de meningen verdeeld. Eén op de tien PZ-managers is er van overtuigd dat een tekort onvermijdelijk is, maar een even groot deel weet zeker dat de verwachte problemen opgeblazen worden. Wel houdt het onderwerp managers overal ter wereld bezig. Er is alleen grote onzekerheid over wat er nou gaat gebeuren en wanneer. Sommige ondernemingen stellen zich passief op, de slimmere nemen nu al hun werving- en selectieprocedures onder de loep.
Babyboomers Onzekerheid over een naderend personeelstekort blijkt ook uit de bevindingen van Novation over babyboomers die met pensioen gaan. Ook op dit punt zijn bedrijven verdeeld. Vier van de tien werkgevers verwachten geen ongewoon groot verlies aan talent als deze groep met pensioen gaat, maar bijna één op de vijf voorzien een ernstig verlies aan goede krachten en know-how, al geven ze toe nog geen plannen te hebben om dit verlies op te vangen. Ook uit onderzoek van Accenture vorig jaar bleek dat ondernemingen geconfronteerd worden met een enorm verlies aan bedrijfskennis zodra hun meest ervaren krachten het bedrijf verlaten. Bijna de helft heeft echter geen plannen of strategie om dit verlies aan kennis op te vangen.
Serieuze dreiging Toch blijkt uit dit laatste onderzoek van Novation dat werkgevers deze dreiging langzaam serieus beginnen te nemen. Een derde van de respondenten namen al stappen om het verlies aan talent op te vangen, bijvoorbeeld door babyboomers de kans te geven steeds een beetje minder te gaan werken.
Als werkgevers hun personeel laten door stromen d.m.v. opleidingen en cursussen, dan kunnen lagere functies worden ingevuld door nieuwe minder geschoolde arbeidskrachten en zal het tekort op de arbeidsmarkt best wel meevallen.
heer Karel Walg
|
|
31
-
07
-
2006
|
10
:
21
uur
Citeer eens een keer een Nederlands onderzoek!!
Dan zal er zeker iets anders uitkomen, we gaan hier namenlijk een echt probleem krijgen.
Petra Hagemeijer
|
|
9
-
08
-
2006
|
11
:
30
uur
Wij doen zelf al ruim een jaar onderzoek naar het komende personeelstekort en naast de top functies zullen er ook grote tekorten gaan ontstaan in het middenkader. Mensen stromen nog wel door van midden naar hoger kader maar de onderkant van werknemers stroomt niet snel door naar het middenkader. Er zal binnen nu en 2 á 3 jaar net zo hard worden getrokken aan die belangrijke drijvende en stille krachten in het bedrijf die nu voor lief worden genomen, denk aan uw secretaresse, office manager, salarisadministrateur, systeembeheerders e.d.
Kortom er zal meer aan retentiemanagement moeten worden gedaan voor deze medewerkers... Nú kan je als werkgever de zaak nog onder controle krijgen. Als je werknemers massaal weglopen ben je te laat. Dan is het imago van het bedrijf 'besmet' en met de keus die mensen krijgen in de nabije toekomst is juist imago van groot belang! Kortom de tijd van je kop in het zand steken en doen alsof het bij de buurman erger is, is over!